Μυκητιάσεις: Πώς να προφυλαχτείς το καλοκαίρι!

Παραλία! Φοράς το σέξι μαγιό σου και ξεχύνεσαι στην αμμουδιά. Έχεις όμως πάρει όλα τα μέτρα για να αποφύγεις ανεπιθύμητους…”επισκέπτες”;

Με την αύξηση της θερμοκρασίας ευνοούνται οι μήκυτες, οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα των γυναικών (και των ανδρών)!

Τι είναι οι μύκητες γεννητικών οργάνων;

-Είναι ένα είδος μυκητίασης που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα. Η πιο συνήθης μορφή μύκητα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο Candida Albicans. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και καντιντίαση.

-Η μυκητίαση μπορεί να παρουσιαστεί και από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Δεν ανήκει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να προκληθεί και από το σεξ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Πόνος, φαγούρα, φλεγμονή στο αιδοίο και τον κόλπο
– Κολπικές εκκρίσεις
– Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου
– Ενδέχεται η εσωτερική επιφάνεια του αιδοίου να παρουσιάζει λευκό επίχρυσμα
– Το δέρμα στην περιοχή είναι ευαίσθητο και παρουσιάζει σπασίματα

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείς ένα γυναικολόγο. Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εικόνα του ασθενή και την άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο για εξετάσεις.

Τι να προσέξω στην παραλία

Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος σου δίνει συμβουλές τι να κάνεις όταν βρίσκεσαι στην παραλία:

– Καλό είναι να έχεις δύο μαγιό μαζί σου ώστε να αλλάζεις. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την υγεία, όσο και για την υγιεινή της περιοχής. Η υγρασία από το μαγιό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν μύκητες.

– Φρόντισε να κάνεις συχνά ντους, όσο βρίσκεσαι στην παραλία. Μην ξεχνάς ότι εκτός από το νερό (της θάλασσας) κι ο ιδρώτας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μηκυτιάσεων

– Απόφυγε την άμεση επαφή με την άμμο. Οι μύκητες επωάζονται στην παραλία και πιο συγκεκριμένα στην αμμουδιά. Διάλεξε μια παχιά πετσέτα για να αποφύγεις την επαφή με την άμμο.

– Το λάδι και η αντιηλιακή κρέμα μπορεί να αποτελέσουν ένα φιλμ, που φυλακίζει όλα τα μικρόβια πάνω στο σώμα σου. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις ένα ντους πριν βάλεις αντιηλιακό.

– Τέλος, ο κ. Φυτρόπουλος επιμένει. Πρέπει να απαιτήσεις από το σύντροφό σου να κάνει μπάνιο πριν από κάθε ερωτική σας επαφή. Σε αντίθεση με εκείνον, είσαι πιο εκτεθειμένη σε μολύνσεις που μπορεί να προσβάλλουν τα γεννητικά σου όργανα.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Γυναικολόγου κ. Θεόδωρου Φυτρόπουλου

Read More

And More