Νέο χαμόγελο με όψεις ρητίνης

H Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη, με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική μας εξηγεί με ποιους τρόπους μπορείς να αποκτήσεις νέο χαμόγελο άμεσα και δίνει πληροφορίες για τις Όψεις Ρητίνης.

Πόσες φορές χαμογελάς την ημέρα; Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 30% των ανθρώπων χαμογελάει τουλάχιστον 20 φορές! Το χαμόγελο μας είναι το πιο εκπληκτικό στοιχείο της προσωπικότητας μας και τα δόντια μας αποτελούν τη βάση του. Όταν τα δόντια είναι υγιή και λαμπερά, δείχνουμε όχι μόνο την φροντίδα μας για την υγεία μας, αλλά και την αυτοπεποίθησή μας. Κι αν τα δόντια μας απέχουν από την ιδανική εικόνα που θα θέλαμε, η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να προσφέρει λύσεις που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά των δοντιών. Μία από αυτές τις λύσεις είναι οι όψεις ρητίνης, μια επαναστατική τεχνική που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τη χαμένη λάμψη των δοντιών μας. Οι διάσημες και αγαπητές στον κόσμο της showbiz όψεις ρητίνης, αναβαθμίζουν στη στιγμή το χαμόγελο μας, προσφέροντας αρμονία και μόνιμα λευκό χρώμα.

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης είναι λεπτές στρώσεις ρητίνης που τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών και βελτιώνουν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των δοντιών με μία τεχνική. Οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν ατέλειες όπως σπασμένα, κατεστραμμένα ή αποχρωματισμένα δόντια, καθώς και για να κλείσουν μεσοδόντια κενά, να καλύψουν δυσχρωμικά δόντια μετά από μια απονεύρωση ή να αλλάξουν τις θέσεις των δοντιών χωρίς σιδεράκια σε μία επίσκεψη. Για να κατασκευαστούν σωστά και να έχουν επαρκή γυαλάδα και αντοχή στο χρόνο, χρησιμοποιούνται  ειδικές αισθητικές ρητίνες που αντανακλούν το φυσικό φως με τρόπο που μιμείται τη φυσική εμφάνιση των δοντιών. Έτσι είναι σαν φυσικά δόντια!

Γιατί να προτιμήσω όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης είναι μια επιλογή που έχει γίνει πολύ δημοφιλής λόγω των πλεονεκτημάτων τους, της ευκολίας εφαρμογής τους και του προσιτού κόστους. Τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης συνοψίζονται παρακάτω:

Αισθητικές Ρητίνες Υψηλής Αισθητικής: Οι σύγχρονες όψεις ρητίνης κατασκευάζονται με ειδικές αισθητικές ρητίνες που επιτρέπουν την ακριβή αναπαραγωγή της φυσικής χρωματικής ποικιλίας και της φωτεινότητας των φυσικών δοντιών, τοποθετώντας τα διάφορα χρώματα ρητινών και τις διαφάνειες σε στρώσεις. Όπως γίνεται δηλαδή και στα φυσικά δόντια.

Custom Τοποθέτηση των Όψεων: Ο οδοντίατρος που είναι εξειδικευμένος στην Αισθητική Οδοντιατρικής είναι σε θέση να προσαρμόσει τις όψεις ρητίνης σε κάθε ασθενή με βάση τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει τη διαμόρφωση στο σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των όψεων, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση, συμμετρία στο χαμόγελο και συνολική αρμονία.

Σταθερότητα και Ανθεκτικότητα: Οι σύγχρονες ρητίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των όψεων είναι -εκτός από αισθητικές – και ανθεκτικές στην φθορά και την διάβρωση. Αυτό οφείλεται στην εξελιγμένη τεχνολογία των οδοντιατρικών υλικών και σημαίνει ότι οι όψεις ρητίνης παραμένουν σταθερές και λαμπερές με την πάροδο του χρόνου, ενώ για να σπάσουν χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη πίεση.

Χωρίς Τρόχισμα: Η διαδικασία τοποθέτησης όψεων ρητίνης είναι ελάχιστα επεμβατική σε σύγκριση με άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες όπως οι όψεις πορσελάνης ή οι θήκες. Συνήθως δεν απαιτείται η αφαίρεση τμήματος από τον φυσικό δόντι με τρόχισμα, κάτι που κάνει τη διαδικασία πλήρως αντιστρεπτή σε περίπτωση που ο ασθενής αλλάξει γνώμη. Επίσης η τεχνική δεν απαιτεί αναισθησία και είναι ανώδυνη.

Πολλές Λύσεις σε μία Τεχνική: Οι όψεις ρητίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα, από αισθητικές ατέλειες έως και μικρές καταστροφές ή διαβρώσεις στην επιφάνεια των δοντιών. Με την ίδια τεχνική αντιμετωπίζονται προβλήματα στο χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος αλλά και την συμμετρία των δοντιών.

Προσιτό Κόστος & Χρόνος: Οι όψεις ρητίνης είναι πιο οικονομική τεχνική από τις όψεις πορσελάνης ή τις μεταλλοκεραμικές θήκες και τις θήκες ζιρκονίου. Ολοκληρώνονται σε μία επίσκεψη και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μέση χρονική διάρκεια τους είναι τα 5-10 χρόνια ενώ μπορεί να υπερβούν τη δεκαετία εάν αποφεύγουμε «επικίνδυνες» συνήθειες όπως την ονυχοφαγία και φροντίζουμε τακτικά τη στοματική υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα δοντιών και 6μηνιαίο καθαρισμό δοντιών στον οδοντίατρο. Έτσι απομακρύνονται οι εξωτερικές χρωστικές και δεν αλλοιώνουν την υφή της όψης.

Πόσες όψεις πρέπει να κάνεις;

Συνήθως οι όψεις ρητίνης τοποθετούνται στα 6-8 πρόσθια άνω ή και κάτω δόντια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι συμμετρικό και ολοκληρωμένο. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις τοποθέτησης μιας μεμονωμένης όψης ρητίνης σε ένα δόντι π.χ. ένα δόντι που βρίσκεται πιο μέσα και πρέπει να μετακινηθεί «οπτικά» πιο έξω ή και όψεις 2-4 δοντιών όταν η αλλαγή που επιθυμούμε στο χαμόγελο είναι μικρότερη ή επιθυμούμε να διαθέσουμε το budget για την αναβάθμιση του χαμόγελου μας σταδιακά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάμε από τα 2 κεντρικά άνω δόντια και μετά από λίγους μήνες συμπληρώνουμε τις επόμενες δυο όψεις μέχρι να ολοκληρώσουμε τα δόντια που φαίνονται στο χαμόγελο. Μπορείς να δεις αληθινά περιστατικά πριν-μετά εδώ

Είσαι κατάλληλος υποψήφιος;

Οι όψεις ρητίνης μπορούν να τοποθετηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς περιορισμούς. Βασική προϋπόθεση είναι τα υγιή ούλα και η απουσία ουλίτιδας, καθώς σε παρουσία ουλίτιδας τα ούλα αιμορραγούν και δεν επιτρέπουν τη σωστή συγκόλληση των όψεων. Επιπλέον χαλασμένα δόντια που χρειάζονται σφραγίσματα πρέπει να θεραπευτούν πριν – ή και ταυτόχρονα – με την τοποθέτηση των όψεων, αφού εάν η τερηδόνα καλυφθεί με την όψη θα επεκταθεί στο εσωτερικό του δοντιού, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κλινική εκτίμηση από εξειδικευμένο οδοντίατρο στην Αισθητική Οδοντιατρική μπορεί να παρέχει έναν σωστό σχεδιασμό των όψεων ρητίνης, την επιλογή χρώματος και του αριθμού των δοντιών στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν.

 

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη DDS, MSc

Εξειδικευθείς στην Αισθητική Οδοντιατρική – Πιστοποίηση στις τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής Six Month Smiles® στην Αγγλία και CA® Clear Aligners στη Γερμανία.

Διδάκτωρ & Επιστημονικός Συνεργάτης στην Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus -Liebig, Giessen, Γερμανία.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Οδοντιατρείου Smiles στη Θεσσαλονίκη

Θέλεις να δεις αληθινά περιστατικά πριν-μετά τις όψεις ρητίνης; Δες εδώ 

Κεντρική photo: iStock

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164