Οι τροφές που θα σου εξασφαλίσουν καλύτερη μνήμη (μη ξεχάσεις, όμως, να τις καταναλώσεις)!

Θυμάσαι; Θυμάμαι! Ένα παιχνίδι που έπαιζες, κατά πάσα πιθανότητα, όταν ήσουν μικρή. Μόλις κάτι πήγαινε στραβά στο δωμάτιο σου ή γενικότερα στο σπίτι, η μαμά σου σε ρωτούσε αν θυμάσαι τι ακριβώς έκανες. Όταν δεν μπορούσες να βρεις ένα αντικείμενο, που, εκείνη τη στιγμή, χρειάζεσαι επειγόντως, προσπαθούσες να θυμηθείς πού το άφησες. Όταν δε βρίσκεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου, κουνάς το κεφάλι σου, προκειμένου να θυμηθείς που τα… ξέχασες. Ναι, όπως καταλαβαίνεις, η μνήμη αποτελεί βασική λειτουργία του εγκεφάλου. Ικανότητα, που επηρεάζει δραστικά την καθημερινότητα σου και, είτε σε κρατά πιστή στον προγραμματισμό σου, είτε στον ανατρέπει εντελώς.

Αρκετές φορές, η ανικανότητα μας στο να… θυμηθούμε, μας κουράζει. Τα μάτια τα αισθανόμαστε πολύ βαριά και η θολούρα δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση του.

 

Για αυτό, σήμερα, σου έχω μερικές τροφές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μνήμη… ελέφαντα!

 

Μαύρη σοκολάτα

Ας ξεκινήσουμε λίγο πιο γλυκά. Το δικαιούμαστε, εξάλλου! Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενεργές φλαβονόλες κακάου, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι τελευταίες έχουν μία πολύ σημαντική λειτουργία: παρέχουν στον εγκέφαλο άμεσα οξυγόνο και αίμα, με αποτέλεσμα, τη στιγμή που ψάχνεις αυτό που θέλεις, να μπορείς να θυμηθείς που το έχεις αφήσει, προτού καν πεις κύμινο!

Παντζάρια

Όλοι αγαπούν το χρώμα τους. Λίγοι τη γεύση και την υφή τους. Για αυτό, προσπάθησε να το εντάξεις στο κυρίως πιάτο ως συνοδευτικό. Το φυλλικό οξύ που περιέχουν αποφορτίζει τον εγκέφαλο σου και κάνει το μυαλό σου κοφτερό, πολύ κοφτερό!

Σπανάκι 

Πλούσιο σε φυλλικό οξύ, ένα πιάτο με σπανάκι (σπανακόρυζο, για παράδειγμα) εμποδίζει την καταστροφή της μνήμης, θεραπεύοντας παράλληλα την απώλεια μνήμης, η οποία σχετίζεται άμεσα με την ηλικία. Γιατί, αλλιώς θυμάσαι στα είκοσι, και αλλιώς στα εβδομήντα. Α, μειώνει και τις πιθανότητες να εμφανίσεις Αλτσχάιμερ. Κάτι ήξερε, τελικά, ο Ποπάι.

Μπρόκολο

Μένεις πιστή στο πράσινο. Να το θυμάσαι αυτό. Πέρα από φυλλικό οξύ, το λαχανικό, που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, τα οποία προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ. Τώρα, αν δεν τρελαίνεσαι για τη γεύση του, προσπάθησε να το απολαύσεις με λίγο λεμόνι ή μία sauce, που να του δίνει άλλο άρωμα.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα, την αμνησία κάνει πέρα! Το φρούτο, που σε κρατά μακριά από το γιατρό, έχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Το μυστικό, όμως, για ακόμα καλύτερη μνήμη βρίσκεται στη φλούδα του.

Ντοματίνια

Αν και δεν είναι ακόμα η εποχή τους για σαλάτες, μπορείς να τα απολαύσεις σε αρκετές παραλλαγές. Μία ντοματόσουπα, για παράδειγμα. Είναι η τροφή που θα σε γλιτώσει από το Αλτσχάιμερ. Να είναι καλά το λυκοπένιο που σε σώζει από τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται στο σημείο του εγκεφάλου και προκαλούν άνοια.

Σολομός 

Άκρως ευεργετικά για τον εγκέφαλο, τα λιπαρά ψάρια, γεμάτα με ω3, βοηθούν και στον εγκέφαλο. Τα τελευταία συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και την ομαλότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, οι χημικές ενώσεις των ω3 λιπαρών προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη… φθορά.

Αυγά

Αν τα τρως μόνο για την πρωτεΐνη τους, τότε μάλλον είσαι πολύ τυχερή. Και αυτό, γιατί ο κρόκος του αυγού είναι γεμάτος από χολίνη, μία χημική ένωση που βοηθά στην ανάπτυξη της μνήμης.

Read More

And More