Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μαστογραφία: Από ποια ηλικία και με ποια συχνότητα πρέπει να εξετάζεσαι;

Μαστογραφία! Η σωτήρια λύση και μια απαραίτητη εξέταση που προκαλεί άγχος και φόβο στις γυναίκες, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να μην είναι συνεπής στο ετήσιο ραντεβού εξέτασης που ενδείκνυται. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γνωρίζει σε ποια ηλικία και με ποια συχνότητα πρέπει να ελέγχεται ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός των γυναικών που δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία είναι αρκετά μεγάλος.

Τα ποσοστά ασθενών στην Ελλάδα
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ 45 έως 60 ετών. Στην Ελλάδα, εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 24% των καρκίνων στις γυναίκες. Η μαστογραφία, είναι η σημαντικότερη εξέταση στον μαστολογικό έλεγχο των γυναικών.

Η αξία της λοιπόν είναι αναμφισβήτητη! Σε ποια ηλικία όμως πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία; Ποια είναι ακριβώς τα πλεονεκτήματά της; Το Κέντρο Μαστού της Κλινικής ΡΕΑ απαντάει στις πέντε πιο συχνές και σημαντικές ερωτήσεις!


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας;

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει τη μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και παρέχει δυνατότητες, όπως μεγέθυνση των ύποπτων περιοχών, αλλαγή της φωτεινότητας και της αντίθεσης, προκειμένου να καταστούν ευκρινέστερα τα πιθανά προβληματικά σημεία. Το γεγονός ότι η εικόνα μπορεί να τροποποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, μειώνει τις άσκοπες επαναλήψεις. Η εξέταση διαρκεί όσο η συμβατική μαστογραφία ενώ η ακτινοβολούμενη δόση είναι μειωμένη κατά 20-50%, ανάλογα το μαστό.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα να αναδεικνύει καρκίνους μικρότερους από 0,5εκ. σε προκλινικό στάδιο, καθώς και ευρήματα όπως οι μικροαποτιτανώσεις, που μπορεί να είναι ένδειξη ενός λανθάνοντος καρκίνου. Τέλος, η ψηφιακή εικόνα αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη για πολλά χρόνια, σε περίπτωση που χρειαστεί μελλοντικά σε σύγκριση με επόμενη μαστογραφία.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία;
Η μαστογραφία συνήθως γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού, συνήθως γίνεται 5 έτη νωρίτερα από τη διάγνωση της νόσου σε συγγενικό πρόσωπο. Καλό θα ήταν να γίνεται μια βασική μαστογραφία σε ηλικία 35 ετών, ώστε να υπάρχει μια πρώτη, συγκρίσιμη με επόμενες, απεικόνιση.


Μπορεί μια γυναίκα να κάνει μαστογραφία σε ηλικία μικρότερη των 30ετών;
Η μαστογραφία γίνεται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, εφόσον υπάρχει υποψία για κακοήθεια. Ο λόγος που δεν γίνεται μαστογραφία σε αυτές τις ηλικίες είναι πως ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό, άρα φαίνεται πυκνός στη μαστογραφία και κατά συνέπεια η αξιολόγηση της δεν είναι πάντα εύκολη, καθιστώντας την εξέταση χαμηλής διαγνωστικής αξίας. Επιπλέον, ο μαζικός αδένας είναι πιο ευαίσθητος στις πολύ νεαρές γυναίκες, επομένως αποφεύγουμε την ακτινοβολία εάν δεν συντρέχει λόγος.


Το υπερηχογράφημα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία;
Το υπερηχογράφημα μαστών συμπληρώνει την κλινική εξέταση και μπορεί να συμπληρώσει τη μαστογραφία. Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών που δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, θα πρέπει να συμπεριλάβουν στον ετήσιο κλινικό έλεγχο των μαστών τους το υπερηχογράφημα μαστών. Ο υπέρηχος μπορεί να διαχωρίσει ένα συμπαγές ογκίδιο από μια απλή κύστη. Όταν μάλιστα γίνεται και ελαστογραφία, δίνει στον ιατρό μια ένδειξη για το αν το ογκίδιο είναι κακοήθες και μπορεί να γίνει παρακέντηση ή δειγματολογική βιοψία.


Τι είναι η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία 3 λεπτών (Ultra Fast Breast MRI);
Η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία Ultra – Fast Breast MRI, απευθύνεται σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, γυναίκες με ενθέματα και γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, λόγω κληρονομικότητας, ή παρουσίας γονιδίων, που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη καρκίνου (BRCA1, BRACA2), ή άλλους παράγοντες αυξημένου κινδύνου.

Βασικό πλεονέκτημα της εξέτασης είναι η μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση καρκίνου σε αρχικό στάδιο. Διαρκεί μόνο 3 λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη. Στη συγκεκριμένη εξέταση δεν υπάρχει καθόλου ιονίζουσα ακτινοβολία, ενώ το κόστος της εξέτασης είναι χαμηλό.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ ΡΕΑ: Οι εξειδικευμένοι ιατροί και τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας
Το Κέντρο Μαστού της ΡΕΑ προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ πλαισιώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, διαθέτει δύο Ψηφιακούς Μαστογράφους μεγάλης ευκρίνειας με δυνατότητα Τομοσύνθεσης, η οποία βοηθά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και στην καλύτερη ανάλυση των ψευδώς θετικών ευρημάτων. Επιπλέον, διαθέτει εξειδικευμένους Υπερηχογράφους Μαστών που αξιοποιούν την τελευταίου τύπου μέθοδο Shear Wave Elastography, με δυνατότητα αξιολόγησης και αξιόπιστης μέτρησης της σκληρότητας και ελαστικότητας των ιστών, ώστε να μπορεί να βρεθεί ένας κακοήθης όγκος πρόωρα αποφεύγοντας άσκοπες βιοψίες.

Στο Κέντρο Μαστού της ΡΕΑ πραγματοποιείται και Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία 3 λεπτών, η οποία ενδείκνυται σε νέες γυναίκες υψηλού κινδύνου. Ο σύγχρονος Ανοικτός Μαγνητικός Τομογράφος είναι προηγμένης τεχνολογίας, υψηλής ανάλυσης, ιδανικός για άτομα με κλειστοφοβία. Τέλος, στο Κέντρο λειτουργεί Τράπεζα Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού (Mammotome) με ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης, που βοηθά τον ιατρό να κάνει μια πολύ ακριβή διάγνωση αποφεύγοντας το χειρουργείο.


Μην αμελείτε τη μαστογραφία σας! Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!
Μέχρι χθες παράληψη. Από σήμερα πρόληψη!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164