Πώς να απαλλαγείς από τη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή;

Η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή είναι μια δυσάρεστη ενόχληση που σε κάνει να νιώθεις πολύ αμήχανα! Μην υποφέρεις σιωπηλά! O κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται! Συγκεντρώσαμε για σένα τις πιθανές αιτίες της φαγούρας στην ευαίσθητη περιοχή και τους αντίστοιχους τρόπους
αντιμετώπισης!

Φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή: Αιτίες και αντιμετώπιση

Κολπική μυκητίαση
Φαγούρα εκεί κάτω; Το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό είναι μάλλον η κολπική μυκητίαση! Πράγματι, η κολπική μυκητίαση μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα και ακατάσχετη επιθυμία για ξύσιμο. Πέρα από τον κνησμό, μπορεί να παρατηρήσεις συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα, αίσθηση καψίματος και λευκόχρωμες σβολώδεις εκκρίσεις (που μοιάζουν με τυρί cottage). Για τη φυσική θεραπεία της κολπικής μυκητίασης δοκίμασε το Multi-Gyn FloraPlus, που συνδυάζει μοναδικά το πατενταρισμένο σύμπλοκο 2QR με πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ευεργετικών λακτοβακίλλων της κολπικής χλωρίδας, ενώ το σύμπλοκο 2QR εξουδετερώνει τους μύκητες με ασφαλή και φυσικό τρόπο. Το Multi-Gyn FloraPlus έχει το ιδανικό pH για έναν υγιή κόλπο και θα το λατρέψεις για την άμεση ανακουφιστική του δράση!

Βακτηριακή κολπίτιδα
Ο κολπικός κνησμός μπορεί να οφείλεται επίσης στη βακτηριακή κολπίτιδα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής της κολπικής λοίμωξης είναι η δυσάρεστη κολπική οσμή, που θυμίζει μυρωδιά ψαριού. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρήσεις λεπτόρρευστες, γκριζόλευκες κολπικές εκκρίσεις. Μια φυσική και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας είναι το Multi-Gyn ActiGel. Μειώνει τις οσμές και τις εκκρίσεις, προσφέροντας άμεση ανακούφιση. Καινοτομεί, καθώς βελτιστοποιεί το pH και τη χλωρίδα του κόλπου, χωρίς όμως να έχει γνωστές παρενέργειες.

Δερματίτιδα εξ επαφής
Μερικές φορές, η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή προκαλείται από ερεθιστικές ουσίες ή αλλεργιογόνα, με τα οποία έρχεσαι σε επαφή μέσω προϊόντων καθημερινής χρήσης. Τα σκληρά σαπούνια, τα αρώματα και οι ισχυρές χημικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το λεπτό δέρμα της ευαίσθητης περιοχής σου, οπότε πρέπει να αποφεύγονται. Αν εμφανίσεις ερεθισμό μετά τη χρήση κάποιου προϊόντος, ξέπλυνέ το άμεσα με άφθονο νερό. Ιδανικά, εφάρμοσε στην ευαίσθητη περιοχή κάποιο φυσικό, καταπραϋντικό προϊόν.

Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, όταν πέφτουν τα οιστρογόνα (π.χ. εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, θηλασμός) τα κολπικά τοιχώματα λεπταίνουν, γίνονται πιο εύθραυστα και μειώνεται η λίπανσή τους. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται κολπική ξηρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό. Επομένως, αν υποφέρεις από κολπική ξηρότητα, η ιδανική λύση πρέπει να προάγει την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας της κολπικής μικροχλωρίδας. Έτσι, δεν θα είσαι ευάλωτη σε ενοχλήσεις που συνοδεύουν την κολπική ξηρότητα όπως η φαγούρα και οι ερεθισμοί.

Δερματικές παθήσεις
Δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να προκαλέσουν κολπικό κνησμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Χλαμύδια
  • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
  • Γονόρροια
  • Έρπης των γεννητικών οργάνων
  • Τριχομονάδες
  • Ψείρες του εφήβαιου

Μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας, αν νομίζετε ότι έχετε κάποιο ΣΜΝ.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κολπικό κνησμό:

  • Το άγχος. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθιστώντας σε ευάλωτή σε κολπικές λοιμώξεις.
  • Τα προϊόντα αντισύλληψης.
  • Ο ερεθισμός που προκαλείται από ακράτεια ούρων.
  • Ο ερεθισμός ύστερα από αποτρίχωση / ξύρισμα της ευαίσθητης περιοχής.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή;
Υιοθετώντας απλώς καλές πρακτικές για την υγεία και υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σου:

  • Επίλεξε ήπια προϊόντα χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

  • Προτίμησε άνετα βαμβακερά εσώρουχα, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει επαρκώς.

  • Χρησιμοποίησε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

  • Στην τουαλέτα να σκουπίζεσαι πάντα από εμπρός προς τα πίσω, γιατί αλλιώς μεταφέρονται μικρόβια στον κόλπο.

  • Όταν δεν είναι εφικτό να κάνεις μπάνιο (π.χ. σε ταξίδια κτλ.), χρησιμοποίησε απαλά μαντιλάκια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Να θυμάσαι, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη και αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά, πέρα από τα επιβλαβή βακτήρια, καταστρέφουν ταυτόχρονα και τα ευεργετικά βακτήρια, οδηγώντας συχνά σε ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου θα κρίνει την αναγκαιότητα χορήγησής τους!

Πότε να ζητήσω ιατρική συμβουλή;
Αν η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή σου επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται έντονη ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα –όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, εκκρίσεις ή πόνο– ζήτα ιατρική συμβουλή. Για οτιδήποτε σε προβληματίζει ο γυναικολόγος θα σου παράσχει ακριβή διάγνωση και θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.