Πώς να κόψεις το κάπνισμα χωρίς να πάρεις κιλά…

Θέλεις να κόψεις το τσιγάρο! Αρκετοί από τους φίλους σου το έχουν ήδη κάνει. Έχουν πάρει όμως κιλά. Κι αυτό ακριβώς είναι που σε απασχολεί. Είναι σαφές. Θέλεις να κόψεις το κάπνισμα, αλλά δεν θέλεις να παχύνεις. Γίνεται;

Όλα γίνονται! Και ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μιχάλης Μακρύλλος σου δείχνει τον τρόπο… Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις συμβουλές του.

Κι έτσι, ούτε κιλά θα πάρεις και τη συνήθεια που σε σκοτώνει θα σταματήσεις. Θα λάμψει η επιδερμίδα σου, θα κοιμάσαι καλύτερα και θα σταματήσεις να βγαίνεις στο κρύο για να κάνεις ένα τσιγάρο τις ώρες που δουλεύεις.

Μύθος ή πραγματικότητα;
Δυστυχώς πραγματικότητα. “Η νικοτίνη, αφενός μέσω αύξησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και αφετέρου μέσω μείωσης της παραγωγής του νευροπεπτιδίου Υ (ΝPY), ενός ισχυρού διεγερτικού της όρεξης, μειώνει τα επίπεδα της όρεξης” εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Μακρυλλός.

Νευρικότητα!

Υπολογίζεται πως μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 3,8 κιλά αφού κόψει το τσιγάρο!
Γιατί; Γιατί το τσιγάρο -όπως θα ξέρεις- είναι μια κακή συνήθεια. Για τον οργανισμό, αλλά και για τα χέρια. Είναι φυσικό λοιπόν να σε πιάνει νευρικότητα όταν προσπάθεια να αλλάξεις, να σταματήσεις κάτι που κάνεις τουλάχιστον δέκα φορές τη μέρα.

Κι εδώ είναι που την πατάμε όλοι και αντικαθιστούμε μια κακιά συνήθεια με άλλη μία: τα παχυντικά σνακ!
“Συμπερασματικά, η διακοπή του καπνίσματος συχνά ακολουθείται από αύξηση του σωματικού βάρους, όμως ο κίνδυνος από την αύξηση βάρους είναι μικρότερος από τον κίνδυνο της συνέχισης του καπνίσματος” αναφέρει ο κ. Μακρυλλός.

Ένα τσιγάρο… δρόμος!

Τα έξυπνα κορίτσια όμως, οι γυναίκες με ισχυρή θέληση ξέρουν να μετατρέπουν τα “μειονεκτήματα” σε πλεονεκτήματα.

Άρα:
Διώξε την νευρικότητα με έναν απολαυστικό περίπατο. Ποιος είπε πως η έλλειψη νικοτίνης καταπολεμάται αποκλειστικά και μόνο με φαγητό; Όποτε νιώθεις έντονη την ανάγκη για τσιγάρο, αντί να το ρίξεις στα σοκολατάκια, κάνε έναν περίπατο ή ακόμη καλύτερα ένα χαλαρωτικό jogging. Έχει αποδειχθεί πως η εξάσκηση, δεν οφελεί μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Η βόλτα αυτή θα σε ηρεμήσει και θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ευεξίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
Η έντονη αυτή ανάγκη και νευρικότητα για τσιγάρο δεν κρατά παρά 3-4 ημέρες.

Τι να κάνεις για να μην πάρεις κιλά

Καθάρισε τους πνεύμονές σου και αύξησε την αντοχή. Ακόμη και 4-5 ημέρες χωρίς τσιγάρο να αντέξεις θα δεις διαφορά στις αντοχές σου. Από το πόσο εύκολα ανεβαίνεις τις σκάλες, μέχρι την αστείρευτη ενέργεια που έχεις το Σάββατο όταν χορεύεις. Να λοιπόν η ευκαιρία να μπεις σε πρόγραμμα γυμναστικής σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι όχι μόνο δεν θα πάρεις κιλά, αλλά θα κάνεις και τέλειο κορμί!

Εφοδιάσου με τα κατάλληλα διατροφικά όπλα: Κάνε την ακατάπαυστη επιθυμία για σνακ και τσιμπολόγημα σύμμαχό σου. Προμηθεύσου τα κατάλληλα προϊόντα και κόβοντας το κάπνισμα θα συνηθίσεις και στην υγιεινή διατροφή, η οποία με σωστή διαχείριση είναι απολαυστική και χορταστική.

Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Μακρυλλός σου δίνει τους τρεις βασικούς άξονες επάνω στους οποίους θα “χτίσεις” την ιδανική στρατηγική για να μην πάρεις κιλά:

1. Κατανάλωσε άφθονα φρούτα & λαχανικά, τα οποία σε χορταίνουν εύκολα και δεν σε επιβαρύνουν με θερμίδες και λιπαρά.
2. Πίνε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, τσάι, γάλα με χαμηλά λιπαρά), τα οποία ξεγελάνε την πείνα σου.
3. Ακολούθησε μικρά & συχνά γεύματα, και μη μένεις νηστική πολλές ώρες, με αποτέλεσμα όταν τρως να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Για να πάρεις μερικές ιδέες για τα σνακ που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι δοκίμασε μερικά από τα παρακάτω:

– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
– Ζελέ με φρέσκα φρούτα
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
– Ανάλατους ξηρούς καρπούς
– 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
– Αποξηραμένα φρούτα
– Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
– 1 μπολ ρυζόγαλο
– Μιλκ– σέικ από γάλα 1,5% αναμεμειγμένο με φρούτα και λίγο μέλι
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη

Read More

And More