Πρόληψη σημαίνει υγεία: Εσύ έκανες τις εξετάσεις σου;

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», έλεγε ο Ιπποκράτης, που σημαίνει ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Και αυτό επιβάλλεται να γίνει κανόνας της ζωής μας. Και όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού αλλά και τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερωθείς μιας και ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και ο Νοέμβριος ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντίστοιχα. 

Βασικός στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC)

  • Κάθε γυναίκα στην Ελλάδα έχει περίπου μία στις δέκα πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.
  • Ετησίως, 7.700 γυναίκες στη χώρα μας μαθαίνουν ότι νοσούν. 

Κι αν σε φοβίζει η σκέψη, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όσο μένεις πιστή στο ραντεβού σου για μαστογραφία και αν κινηθείς άμεσα σε περίπτωση που αντιληφθείς τυχόν πρόβλημα στο μαστό, οι πιθανότητες εξάπλωσης μειώνονται στο 1/3, και αυτό στηρίζεται σε έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS). Ενώ αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η ίαση είναι σχεδόν δεδομένη αφού οι πιθανότητες μπορεί να φθάσουν έως και το 99%.

Μένεις σε αυτά τα καλά νέα λοιπόν και κλείνεις έγκαιρα το ραντεβού σου μία φορά το χρόνο αλλά και ενδιάμεσα, αν το θεωρήσεις αναγκαίο. Μία καλή ιδέα που προτείνουν οι γυναικολόγοι είναι να κάνεις μαστογραφία μια συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου, ίσως για παράδειγμα στα γενέθλιά σου, ως δώρο στον εαυτό σου.

Σακχαρώδης Διαβήτης και Πρόληψη

Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 982.000) έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μικρότερο (σχεδόν 48.000) διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, οι ασθενείς –ειδικά του τύπου 2– καθυστερούν να το μάθουν και να το αντιμετωπίσουν, μιας και χρειάζονται σχεδόν 9 χρόνια από την εμφάνιση του διαβήτη μέχρι τη διάγνωσή του. Η πρόληψη, και σε αυτή την περίπτωση, είναι αναγκαία.

Αυτό σημαίνει ότι στις γενικές εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνεις την καμπύλη σακχάρου, ενώ, αν αντιληφθείς τυχόν συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τα αγγεία, την καρδιά ή την όραση, καλό είναι να το ελέγξεις χωρίς αναβολές ή να επισκεφτείς διαβητολόγο.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να σε ενημερώσω ότι το πρόγραμμα επιβράβευσης go4more της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με τα Ιατρικά Διαγωνιστικά Κέντρα Βιότυπος, προσφέρει στα μέλη του ένα σημαντικό κίνητρο, ώστε να μην καθυστερούν ή να αναβάλουν τις καθιερωμένες αλλά και τις έκτακτες εξετάσεις. Συγκεκριμένα, με τη χρήση των καρτών της Εθνικής Τράπεζας κερδίζεις  το 10% της αξίας των εξετάσεων σε go4more πόντους. Η προσφορά ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα: https://www.nbg.gr/el/go4more/prosfores