ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 2 σε 1! Πονοκέφαλοι, κόπωση, κατάθλιψη. Το ξέρεις ότι ίσως φταίει η μύτη σου;

Υποφέρεις από χρόνιο πονοκέφαλο; Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και κόβεται η ανάσα σου κατά τη διάρκεια του ύπνου; Νιώθεις συχνά αδυναμία και κόπωση και δεν μπορείς να ευχαριστηθείς ακόμη και το σεξ; Όλα αυτά όσο και αν δεν το φαντάζεσαι, ενδέχεται να οφείλονται στη μύτη.

Ο Δρ. Αθανάσιος Σκούρας χειρουργός ΩΡΛ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής σου δίνει όλες τις απαντήσεις…

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, έτσι δεν λένε; Πολύ σωστά. Η μύτη όμως είναι αυτή που χαρίζει αρμονία και σεξ απίλ. Στην πραγματικότητα, η μύτη είναι εκείνη, η οποία υποσυνείδητα -τις περισσότερες φορές‐ κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη. Δυο πανέμορφα μάτια μπορεί ουσιαστικά να «χαθούν» αν στο κέντρο του προσώπου υπάρχει μια δύσμορφη μύτη, η οποία «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα του συνομιλητή.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που τα τελευταία τρία χρόνια οι επεμβάσεις στη μύτη, είτε για αισθητικούς, είτε για αμιγώς λειτουργικούς λόγους, έχουν αυξηθεί στο 39%, κάνοντας τη ρινοπλαστική τη συνηθέστερη επέμβαση στο πρόσωπο.

Μύτη: η αιτία για πονοκεφάλους, αδυναμία, πνευμονία…
Η ρινοπλαστική που θεωρείται η πιο δύσκολη αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και δεξιοτεχνία από τον πλαστικό χειρουργό.
“Ένα άτομο που δεν κοιμάται καλά γιατί ακριβώς δεν αναπνέει καλά, σηκώνεται κουρασμένο κι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας” επισημαίνει ο κ. Αθανασίου. Και μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, όμως από μια μη λειτουργική μύτη μπορεί να προκύψουν δεκάδες προβλήματα.
Ιγμορίτιδες, πονοκέφαλοι, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια (δηλ. διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου), πνευμονίες, σωματική αδυναμία, κόπωση, δυσλειτουργίες στο σεξ, κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά, μπορεί να έχουν τη βάση τους στη ρινική δυσλειτουργία” επισημαίνει ο Δρ. Αθανάσιος Σκούρας, χειρουργός ΩΡΛ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής.

Μία επέμβαση, διπλό αποτέλεσμα
Μέχρι σήμερα τα προβλήματα της κακής αναπνοής, του δύσκολου ύπνου κτλ. προσπαθούσε να τα διορθώσει ο ΩΡΛ πριν κάποιος επισκεφθεί τον πλαστικό χειρουργό. “Στις μέρες μας ο σωστός χειρουργός οφείλει να εντοπίζει προεγχειρητικά την ύπαρξη ενός λειτουργικού προβλήματος, να διαπιστώνει την αιτία και να το αποκαθιστά σε μια επέμβαση «δύο σε ένα». Με άλλα λόγια να διορθώνει το πρόβλημα, κάνοντας ταυτόχρονα και την αισθητική του παρέμβαση στην εξωτερική μορφή της μύτης. Αυτή η διαδικασία καλείται λειτουργική ρινοπλαστική” εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός.

Ποια προβλήματα της μύτης οδηγούν κάποιον στο χειρουργικό τραπέζι ενός ρινοπλαστικού χειρουργού;

Μια επέμβαση στη μύτη μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Σκούρας, να γίνει για τους προφανείς αισθητικούς λόγους, αλλά φυσικά και για άλλα εξίσου σημαντικά λειτουργικά προβλήματα:

“Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται δυσμορφίες της μύτης όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή «καμπούρα» της που συχνά αποτελεί αιτία άκομψων σχολίων), η πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η αποκλίνουσα δηλ. «στραβή» μύτη, τα μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια και οι δυσμορφίες που προέρχονται από ατυχήματα.

Εκτός από τα αισθητικά προβλήματα υπάρχουν και τα εξίσου σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν δυσχέρεια στην αναπνοή. Ενα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα, ή ενας τραυματισμός στο πρόσωπο χρήζουν διορθωτικής επέμβασης.”

Πότε μια επέμβαση ρινοπλαστικής κρίνεται επιτυχημένη;
“Ο πρωταρχικός στόχος της επιτυχημένης λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει κι αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διατηρώντας τα στοιχεία της εθνικότητας μέσα στο πλαίσιο της ισορροπίας και της ομορφιάς” εξηγεί ο κ. Σκούρας. Σε γενικές γραμμές μια τέτοια επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη όταν πληρούνται οι παρακάτω βασικές προυποθέσεις:

– Η μύτη να είναι λειτουργική, δηλ. ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητό.
– Tο αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ασθενή και το γιατρό και «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις γραμμές του προσώπου.
– Τέλος, η μύτη δεν φαίνεται χειρουργημένη, δηλαδή οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών είναι τέτοια, ώστε άτομα του περιβάλλοντος διαπιστώνουν μια ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο, χωρίς να εντοπίζουν τον υπεύθυνο παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την ιδανική μύτη. “Ιδανική μύτη δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν υπάρχουν καλούπια ρινός. Κάθε μύτη είναι διαφορετική, με προσωπικότητα και χαρακτήρα που ακολουθεί τη μοναδικότητα κάθε ατόμου. Ιδανική είναι η εκάστοτε μύτη που ταιριάζει και δένει αρμονικά και συμμετρικά με τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου προσώπου.”

Read More

And More