Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ποιες λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής

Όλοι κάνουν σεξ. Και όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται προσοχή και την κατάλληλη προφύλαξη. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν πραγματικά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Ο, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Σύλλας, γράφει για όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποια είναι, ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν, τι προστασία παρέχει το προφυλακτικό, και πώς θα τα αντιμετωπίσεις. 

Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ

Τι ονομάζουμε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσω των υγρών του σώματος όπως το αίμα, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Αυτού του είδους τα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους όπως από την έγκυο γυναίκα στο έμβρυο ή κατά τη μεταμόσχευση αίματος. Μεταδίδονται από άτομα φαινομενικά υγιή ή που και τα ίδια αγνοούν ότι είναι φορείς.

Ποια είναι τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από 20 και τα κυριότερα είναι τα κονδυλώματα πρωκτογεννητικής περιοχής,τα χλαμύδια, ο έρπητας, η γονόρροια ή βλεννόρροια, το AIDS, η ηπατίτιδα Β και C, οι ψείρες του εφηβαίου, η σύφιλη και η τριχομονάδα. Εδώ θα βρείτε λεπτομερέστερη περιγραφή των νοσημάτων, τα συμπτώματα και τις θεραπείες τους.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εκτεθώ στον κίνδυνο μετάδοσής τους σε εμένα;
Ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, η σεξουαλική επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου, δηλαδή με άτομα με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά (πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, επαφές χωρίς προφυλακτικό) ή χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών ή άτομα που έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτώ;
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πριν την επαφή το ιστορικό, την κατάσταση της υγείας και τη σεξουαλική συμπεριφορά του συντρόφου σας, και φυσικά να κάνετε χρήση προφυλακτικού κατά την κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή. Μπορείτε επίσης να εμβολιαστείτε κατά του ιού της ηπατίτιδας Β καθώς και ορισμένων HPV ιών, των οποίων η μετάδοση προλαμβάνεται σήμερα με εμβόλιο.

Τα προφυλακτικά με προστατεύουν από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Όχι. Τα προφυλακτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, ωστόσο ορισμένα νοσήματα όπως ο έρπητας, η σύφιλη, τα κονδυλώματα και το AIDS, δεν προλαμβάνονται στο 100%.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;
Οι τακτικές επισκέψεις στην ή στον γιατρό πρέπει να ξεκινούν από την αρχή της αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός αν συντρέχουν λόγοι να ξεκινήσουν νωρίτερα. Οπωσδήποτε όμως όταν αρχίσει μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά ενεργή, στην αλλαγή σεξουαλικού συντρόφου, όταν έχει υποψία μόλυνσης ή έχει συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Είναι πιθανό να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν, τα πιο συχνά είναι πόνος ή διογκώσεις στην πρωκτογεννητική περιοχή, επίπονη ούρηση, μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, πόνος κατά την επαφή και δερματικό εξάνθημα.

Με ποιόν τρόπο γίνεται η διάγνωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων;
Αρχικά, με την γυναικολογική εξέταση μπορούν να ανιχνευτούν ορισμένα νοσήματα. Στη συνέχεια η ή ο γιατρός σας θα προτείνει περαιτέρω εξετάσεις αίματος, ούρων ή κολπικών υγρών για την ανίχνευση του παθογόνου μικροοργανισμού.

Πώς να αντιμετωπίσω ένα διαγνωσμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;
Τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα θεραπεύονται, και φυσικά όλα τα νοσήματα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Αρχικά, μιλήστε στο σύντροφό σας και παροτρύνετέ τον να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Μετά τη θεραπεία πρέπει να επισκεφτείτε ξανά την ή τον γιατρό σας, ώστε να επιβεβαιωθεί η επιτυχία της θεραπείας. Απέχετε από σεξουαλικές επαφές μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει αντιμετωπιστεί το νόσημα επιτυχώς. Αν είστε έγκυος και έχετε ή είχατε στο παρελθόν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ενημερώστε την ή τον γιατρό σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα θα βρεις εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/

Read More

And More