Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ωραίο το σεξ. Παίρνεις όμως τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγεις δυσάρεστες συνέπειες; Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ΗΠΑ, τα κορίτσια προσβάλλονται από κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) από τα πρώτα κιόλας 2 χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής. Είναι “εντυπωσιακό” το γεγονός πως το 25% των κοριτσιών αυτών είναι μικρότερες από 15 ετών.

Είναι λοιπόν καιρός να πληροφορηθείς σωστά για τα ΣΜΝ, αλλά και να γνωρίζεις τα πάντα για αυτά. Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Τι είναι τα ΣΜΝ;

Πρόκειται για μια σειρά από μολύνσεις που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Όσο εύκολα μεταδίδονται, τόσο δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν με εξετάσεις. Τα νούμερα είναι ανησυχητικά: 1 στους 4 νέους έχει ένα ΣΜΝ” εξηγεί ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος.

Ποια είναι τα κυριότερα από αυτά;

-Κονδυλώματα (HPV)
Παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με καυτηρίαση και θεραπευτική αγωγή. Αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

-Χλαμύδια
Από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες, η οποία όμως ευτυχώς θεραπεύεται. Αν εξακριβώσεις ότι πάσχεις από χλαμύδια, πρέπει να ενημερώσεις και τον ερωτικό σου σύντροφο έτσι ώστε να κάνει κι αυτός θεραπεία. Σύμφωνα με έρευνα, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 120.000 κρούσματα μέσα στο 2008. Μάλιστα από τους ερωτηθέντες το 67% των γυναικών παραδέχθηκε ότι δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για ΣΜΝ.

– Βλεννόροια
Πρόκειται για μια ακόμη ασθένεια που θεραπεύεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επικαθίσει στις σάλπιγγες και να προκαλέσει ακόμη και στείρωση.

– Έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV-2)
Μπορεί να κολλήσεις ακόμη και κάνοντας χρήση προφυλακτικού. Δεν θεραπεύεται πλήρως. Ο γιατρός αντιμετωπίζει τον έρπη με αντιικά (αντιβιοτικά) στις περιόδους όπου παρουσιάζει έξαρση.

– Ηπατίτιδα Β
Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν είναι κι αυτή μια ασθένεια που μεταδίδεται με το σεξ και ύστερα από μετάγγιση αίματος. Η ηπατίτιδα προσβάλει το συκώτι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή.

– HIV – AIDS
Είναι από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία. Προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο ασθενής μένει απροστάτευτος από κάθε υιό που μπορεί να “εισβάλλει” στον οργανισμό του.

– Ηβικές ψείρες
Είναι μικρά ζωύφια που συναντώνται στην ηβική περιοχή. Έτσι μπορούν να μεταφερθούν από τον έναν στον άλλο κατά τη διάρκεια του σεξ. Εξοντώνονται με φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει να απολυμάνεις και τα σεντόνια.

– Σύφιλη
Πρόκειται για βακτήριο. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά προβλήματα.

– Τριχομονάδες
Είναι παράσιτα. Μπορούν να μεταδοθούν και από τα ρούχα (ακόμη και πλυμένα) ή μαγιό αν κάποιος έχει το παράσιτο.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Γυναικολόγου Θεόδωρου Φυτρόπουλου

Μάθε πώς θα προφυλαχθείς από αυτά κάνοντας “κλικ” εδώ

Read More

And More