Τελικά ένα γιαούρτι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Για χρόνια είχα παντρευτεί το φούσκωμα. Έφευγα το πρωί από το σπίτι και, όταν γύριζα το βράδυ, κοίταζα τον εαυτό μου στον καθρέφτη και ήταν λες και είχα αλλάξει κορμί κάπου στην πορεία της ημέρας. Οι καούρες ήταν οι καλύτερές μου φίλες. Όταν πια η δυσφορία ήταν πολύ έντονη, αποφάσισα να το ψάξω. Να δω από πού μπορεί να προέρχεται και τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ. Η απάντηση του γιατρού (ή καλύτερα των γιατρών, γιατί πήρα και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη γνώμη): ευερέθιστο έντερο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κατάλαβα δύο βασικά πράγματα. Αφενός, πως η υγεία του πεπτικού μας συστήματος είναι το Α και το Ω για να νιώθουμε καλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και αφετέρου το πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε επί της ουσίας για το πεπτικό σύστημα. 

Ήξερες ότι…

Γνώριζες, παραδείγματος χάρη, πως το 90% της σεροτονίνης που εκκρίνει ο οργανισμός μας απελευθερώνεται από το πεπτικό σύστημα; Αυτό σημαίνει πως, αν κάτι δεν πηγαίνει καλά σε κάποιο από τα όργανα του πεπτικού μας συστήματος (πχ. στο ήπαρ, στο λεπτό έντερο, στο στομάχι), ο οργανισμός μας δεν θα παράξει την ίδια σερατονίνη –ή αλλιώς την ορμόνη της ευτυχίας όπως την αποκαλούν πολλοί– με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η όρεξή μας, η διάθεσή μας, η ψυχολογία μας, η συμπεριφορά μας. Γενικώς, δεν θα αισθανόμαστε καλά. Την ίδια στιγμή, βέβαια, γίνεται και το αντιστρόφως ανάλογο. Το γαστρεντερικό μας σύστημα φιλοξενεί εκατοντάδες εκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλό μας. Άρα, και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Φαύλος κύκλος. Όπως κατάλαβα, είναι ζωτικής σημασίας το πεπτικό σύστημα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Για να εξασφαλίσουμε το λεγόμενο ευ ζην! 

Το πεπτικό μας σύστημα είναι το Α και το Ω για την ευεξία μας

Αυτή την ατάκα την είχα ακούσει πολλές φορές και μπορώ να πω πως, κάθε φορά που έφτανε στα αυτιά μου, με άγχωνε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό. Ένα βήμα τη φορά. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη το Ω και ας πιάσουμε το Α. Α όπως λέμε (περισσότερο)  ασβέστιο, το οποίο αν συνδυαστεί με ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων. Α όπως λέμε Activia. Ένας από τους βασικότερους συμμάχους μου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί; Γιατί κάθε κύπελλο Activia, εκτός από τις συνήθεις οξυγαλακτικές καλλιέργειες γιαούρτης, περιέχει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια προβιοτικά στελέχη Bifidus ActiRegularis®, τα οποία είναι η απόλυτη πηγή ασβεστίου και επομένως βοηθούν στην πεπτική υγεία.

Ισορροπημένη διατροφή χωρίς συμβιβασμό στη γεύση

Ωστόσο, δεν έχω εντάξει το Activia στην καθημερινότητά μου μόνο για τον παραπάνω λόγο. Έχω αμέτρητους ακόμα να αναφέρω. Το βασικότερο; Έχει πλούσια, λαχταριστή, κρεμώδη γεύση, που με κάνει να το επιλέγω ως το τέλειο, ελαφρύ μεν χορταστικό δε σνακ μέσα στην ημέρα, να το προσθέτω σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, να το μετατρέπω σε πρωταγωνιστή των ροφημάτων μου.

Η γεύση του μπορεί να νικήσει και τους πιο απαιτητικούς. Και αυτό γιατί προσφέρει πολλές επιλογές. Στο Activia 2% Λιπαρά με γεύση Φράουλα, Λεμόνι, Ακτινίδιο, Δαμάσκηνο καταφεύγουν όλοι όσοι θέλουν κάτι φρουτένιο, κάτι δροσερό. Οι πιο παραδοσιακοί της παρέας θα επιλέξουν το Activia Αγελάδος 2% ή το Activia Λευκό 2%. Αν πάλι θέλεις κάτι τραγανό, επίλεξε τα γιαούρτια εκείνα με το ειδικό καπάκι, που περιέχουν δημητριακά. Ρίξε τα δημητριακά στο κυπελάκι, ανακάτεψε καλά και απόλαυσε το πιο θρεπτικό σνακ. Πίστεψέ με! Θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρες.

Last but not least, τα επιδόρπια γιαουρτιού Activia, που λόγω της ιδιαίτερης κρεμώδους υφής τους, εγώ τα χρησιμοποιώ καθημερινά στα smoothies μου, στα οποία χαρίζουν βελούδινη σύσταση, που με κάνει να θέλω να φάω και το ποτήρι. Για αυτό και υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μου, όπως και το κεφίρ Activia, το οποίο πίνω τα σαββατοκύριακα κατευθείαν από το μπουκάλι.

Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνεις γιατί χαρακτήρισα το Activia ως τον απόλυτο σύμμαχό μου για ένα υγιές πεπτικό σύστημαq Γιατί με βοηθά να υιοθετήσω μια πιο ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να κάνω εκπτώσεις στη γεύση, ενώ την ίδια στιγμή έχει ευεργετικές ιδιότητες για το γαστρεντερικό μου σύστημα. Δεν με πιστεύεις; Μια δοκιμή θα σε πείσει. Σε προκαλώ!