Θέλεις απεγνωσμένα σοκολάτα, πατατάκια, μπέργκερ. Κάτι γλυκό ή αλμυρό. Τι σου συμβαίνει;

Είναι κάτι μέρες, κάτι απογεύματα, κάτι νύχτες που δημιουργείται μέσα σου μια πελώωωρια λαχτάρα για σοκολάτα, πατατάκια, μακαρόνια, παγωτό! Η καθεμία από εμάς έχει τους δικούς της δαίμονες να παλέψει, τις δικές της φαντασιώσεις, τα δικά της στοιχειά, τις δικές της λιγούρες για αλμυρό ή γλυκό. Και είναι αδύνατον να αντισταθείς. Σκαλώνουν στο μυαλό σου και τελικά υποκύπτεις. Λυγίζεις μπροστά στην επιθυμία σου και καταναλώνεις με απίστευτη βουλιμία ποσότητες από την “αμαρτία” που σε κολάζει.

Τι είναι αυτό που μας συμβαίνει; Γιατί; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαργαρίτα Μπουλούμπαση μας εξηγεί τις “κρυφές” ανάγκες του οργανισμού μας που μπορεί να υπάρχουν πίσω από κάθε λιγούρα μας.

1. Θέλεις σαν δαιμονισμένη να φας ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Τι μπορεί να συμβαίνει:
Μπορεί να περιμένεις να αδιαθετήσεις (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο). Ή μπορεί να είσαι έγκυος. Ή μπορεί απλά να είχες μια δύσκολη και άσχημη μέρα. Πολλές φορές όταν δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά, τείνουμε να τρώμε σοκολάτα. Και αυτό εξηγείται επιστημονικά. Η σοκολάτα περιέχει ειδικές χημικές ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και για αυτό οι ορμόνες μας τη ζητούν “απεγνωσμένα”. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση να κάνεις μια πολύ αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες που να περιορίζει τα γλυκά και αυτή η στέρηση να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.


2. Σκοτώνεις για κάτι ΓΛΥΚΟ
Τι μπορεί να συμβαίνει:
Περιμένεις ή είσαι αδιάθετη. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο κάνει τέτοια. Οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να αυξήσει τις λιγούρες για ζάχαρη.

-Έχεις φάει πολλούς υδατάνθρακες: Μερικές φορές η μανία για γλυκό έχει να κάνει με το τι έφαγες πριν. Το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα για να παραχθεί ξαφνικά ενέργεια και έτσι μετά σε αφήνει με αυτό το αίσθημα “θέλω οπωσδήποτε ζάχαρη”.

Έχεις πολύ άγχος: Η ζάχαρη ενεργοποιεί ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση. Σε καταστάσεις λοιπόν έντονου άγχους, στεναχώριας κτλ, μπορεί υποσυνείδητα να ζητάς γλυκό για να γλυκάνεις τις πίκρες σου 😉

Είσαι προ-διαβητική: Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο εάν μετά την κατανάλωση του γλυκού, δεν μπορείς να περιμένεις για να πας τουαλέτα (για ούρηση).



3. Θέλεις οπωσδήποτε ΠΑΓΩΤΟ
Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Είσαι κουρασμένη: Το παγωτό περιέχει φυσικά σάκχαρα του γάλατος, τα οποία μπορούν να δώσουν μια γρήγορη ώθηση στην ενέργειά σου.

-Έχεις καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα κρεμώδη γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να ανακουφίζουν.

-Παίρνεις πολλά αναλγητικά: Τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα χωρίς στεροειδή, μπορούν να είναι ασφαλή αλλά μπορούν να προκαλέσουν χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο στομάχι. Η επιθυμία για παγωτό λοιπόν θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος του σώματός σου να εκφράσει την ενόχλησή του.

4. Τρελαίνεσαι στη σκέψη των ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ)
Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Στην πραγματικότητα θέλεις ζάχαρη: Όταν τρως μια αμυλούχα τροφή, το σώμα λειτουργεί όπως και με τα γλυκά. Επομένως και στις δύο περιπτώσεις, επί της ουσίας το σώμα σου χρειάζεται ζάχαρη.


5. Η λαχτάρα σου για ΑΛΜΥΡΟ (πατάτακια) είναι ανίκητη
Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Δεν πεινάς, αλλά διψάς. Χρειάζεσαι ενυδάτωση. Η δίψα πολλές φορές συγκαλύπτεται από την πείνα. Μια λαχτάρα για αλάτι ή κάτι αλμυρό, σημαίνει πως δεν πίνεις αρκετό νερό ή χάνεις πολύ νερό από το σώμα σου, πιο γρήγορα από ό,τι απορροφάς.

-Είσαι αγχωμένη: Πολλά αλμυρά τρόφιμα -όπως τα τσιπς, κράκερς και κουλούρια- είναι τραγανά. Το να τρως τραγανά τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα, βοηθά στο να ανακουφιστείς από το άγχος.

-Τρως περισσότερο “μαλακά” φαγητά: Όπως είπαμε και παραπάνω τα περισσότερα αλμυρά τρόφιμα είναι τραγανά. Όταν η διατροφή σου περιλαμβάνει κυρίως “μαλακά” φαγητά όπως σούπες, smoothies, γιαούρτι, οι σιελογόνοι αδένες και οι μύες του σαγονιού “βαριούνται” και μετά από μία-δύο μέρες ζητάνε κάτι να τα “διεγείρει” όπως είναι τα τραγανά τρόφιμα.


6. Ω ναι!!! ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ… και άλλα τηγανητά “κατορθώματα”

Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Σου λείπει ύπνος. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, νιώθουμε ατονία και επειδή το φαγητό μάς παρέχει ενέργεια, μπερδεύουμε την κούραση με την πείνα. Τα τηγανητά λοιπόν για κάποιο λόγο στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το στομάχι χόρτασε. Βέβαια αυτός ο κορεσμός είναι προσωρινός και καλύτερα θα είναι να καταναλώνεις τρόφιμα που παρασκευάζονται με υγιεινά λίπη και όχι λάδια τηγανίσματος.


7.
Το ΚΡΕΑΣ (μπριζόλα, μπέργκερ) γίνεται έμμονη ιδέα
Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη: Ειδικά αν τρως περισσότερο λαχανικά ή χόρτα. Λίγα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη. Για αυτό όταν κάνεις μια έντονη άσκηση, προσπάθησε να τρως τουλάχιστον ένα γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό του βάρους σου.

-Έχεις έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β: Ειδικά μετά από μια περίοδο με πολλές κράμπες και αιμορραγία, έχεις έλλειψη από σίδηρο. Όταν ζητάς απεγνωσμένα να φας κρέας, τότε το σώμα σου σού στέλνει μήνυμα ότι έχει έλλειψη πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.


8. Βουλιμία για …ΤΥΡΙ
Τι μπορεί να συμβαίνει:
-Χρειάζεσαι ζάχαρη: Μπορεί να ξέρεις ότι το τυρί και τα προϊόντα του είναι πηγές λιπαρών και πρωτεΐνης αλλά το τυρί επίσης έχει φυσικά σάκχαρα γάλατος.

-Δεν παίρνεις αρκετό ασβέστιο ή βιταμίνη D: Το τυρί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν ασβέστιο και βιταμίνη D και για αυτό θα πρέπει να καταναλώνεις αρκετά από αυτά. Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτείθεσαι στον ήλιο, αν όμως δουλεύεις σε εσωτερικό χώρο συνέχεια, τότε μπορεί να έχεις έλλειψη της βιταμίνης. Για αυτό και να έχεις λιγούρα για τυρί.

-Δεν τρως αρκετά λιπαρά: Το τυρί είναι μια καλή πηγή αυτού του θρεπτικού στοιχείου.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More