Το δέρμα θέλει τον ειδικό του

Το δέρμα θέλει τον ειδικό του | tlife.gr
Οι ελιές στο σώμα μπορεί να θεωρηθούν ακόμα και γοητευτικές. Μήπως όμως πρέπει να τις εξετάσεις πριν εκτεθείς στον ήλιο;

Όπως ήδη θα γνωρίζεις πολύ καλά η έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου. Από τα πιο δύσκολα θέματα είναι οι ελιές. Όλοι έχουμε στο σώμα μας. Άλλες τις αποκτήσαμε εκ γενετής και άλλες από αμέλεια, δηλαδή επειδή καθίσαμε πολύ στον ήλιο στο παρελθόν.

Τι πρέπει να ξέρεις
Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς αντηλιακό. Αν μάλιστα είσαι εκτεθειμένη στον ήλιο για περισσότερες από δυο ώρες θα πρέπει να ξαναβάλεις κρέμα για τον ήλιο. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι ειδικοί.

Η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου συμβουλεύει:

– Η αντίληψη πως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν οι ελιές είναι ύποπτες ή όχι, είναι πια ξεπερασμένη. Οι παλιές πρακτικές που ήθελαν τις ελιές εκείνες που είχαν τριχοφυΐα ή εξείχαν, να θέλουν προσοχή, δεν ισχύουν πια. Ούτε όμως και η χρωματική διαφορά που μπορεί να σε υποψιάσει ότι κάτι συμβαίνει. Ο μόνος τρόπος είναι η εξέταση από ειδικό.

-Ίσως οι πιο ακίνδυνες είναι οι κόκκινες. Επίσης, οι λεγόμενες κρεατοελιές συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείς έναν δερματολόγο για να γίνει λεπτομερής εξέταση.

– Η βιοψία δεν είναι η πρώτη εξέταση. Γίνεται η δερματοσκόπηση με την οποία παρακολουθούνται οι ελιές.

Καλό είναι λοιπόν να επισκέπτεσαι έναν δερματολόγο 1 φορά τον χρόνο. Κάθε ελιά που μπορεί να φαίνεται “ύποπτη”, φωτογραφίζεται, αποθηκεύεται σε ειδικό αρχείο και έτσι παρακολουθείται τακτικά.

Η δερματολόγος κ. Πολυμέρου προτείνει να μην τρομάζεις στο άκουσμα της λέξης βιοψία. Το σημαντικό είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Αν μια ελιά βγει έγκαιρα, τότε δεν υπάρχει κάνενας λόγος ανησυχίας.

READ more