To “καλοκαιρινό κρύωμα”! Τι είναι στην πραγματικότητα; Πώς μπορείς να το προλάβεις;

Κρύωμα το καλοκαίρι; Μοιάζει με απίθανο συνδυασμό και όμως είναι πραγματικότητα. Δεν σου έχει τύχει να σε ταλαιπωρεί ασταμάτητος βήχας ή πονόλαιμος στα καλά του καθουμένου; Και μπορεί να αγνοείς τα συμπτώματά του μέσα στο summer fever, αλλά καλό θα ήταν να τους δώσεις την απαραίτητη προσοχή, πριν σε ρίξει με αληθινό fever (τουτέστιν πυρετό) στο κρεβάτι των διακοπών.

Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τι είναι το καλοκαιρινό κρύωμα, ποια είναι τα συμπτώματά του και τι μπορείς να κάνεις για να το προλάβεις.

Ένα κρύωμα που δεν είναι κρύωμα!!

Όχι, δεν προσπαθούμε να σε τρελάνουμε! Απλά, όλα τα συμπτώματά του σε παραπέμπουν σε κοινή γρίπη ή κρύωμα το καλοκαίρι, επιστημονικά όμως δεν είναι κρύωμα! “Το «καλοκαιρινό κρύωμα» είναι ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να σηματοδοτήσει ετερόκλητα νοσήματα που όμως ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα του Χειμώνα” εξηγεί η παθολόγος.

Τα συμπτώματα
Γρίπη ή όχι έχει συμπτώματα που θυμίζουν σαφέστατα χειμώνα. Η παθολόγος εξηγεί πως το “κρύωμα κατά το καλοκαίρι” εκδηλώνεται συνήθως με πονόλαιμο, πόνους στα κόκαλα και στο μυϊκό ιστό, βήχα δεκατική πυρετική κίνηση”. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Ακόμη και ένα από αυτά ίσως είναι ένδειξη πως “την πάτησες” καλοκαιριάτικα!

Τέλος, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν υψηλός πυρετός ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή την κοιλιά (πχ. κοιλιακό άλγος)!

Τι να φταίει, τι να φταίει…
Το χειμώνα ξέρεις τι συμβαίνει! Κλείνεσαι μέσα, μπορεί να μην αερίζονται καλά οι χώροι ή να βγεις πιο ελαφριά ντυμένη και να κρυώσεις. Τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο; Τα αίτια του καλοκαιρινού κρυώματος είναι λοιπόν διαφορετικά. Η κα. Μοσχοβάκη μας δίνει τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

– Ο κακός σου ο κλιματισμός! “Ορισμένα σύνδρομα προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά και κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα).

– Πρόσεχε πού κάνεις απλωτές: Ένας λόγος που εμφανίζεις τα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι και το κολύμπι σε ακάθαρτα ύδατα. Και μπορεί η Ελλάδα να έχει δεκάδες μυθικές παραλίες, έχει όμως και κάποιες ακατάλληλες για το κολύμπι.

Η πολλή ζέστη: Εκεί που το χειμώνα η γρίπη εμφανίζεται με το κρύο, το καλοκαίρι συμβαίνει το αντίθετο: “Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα την τροφογενή μετάδοση λοιμωδών παραγόντων που σπανίως παρουσιάζουν γενικευμένα συμπτώματα και από το αναπνευστικό σύστημα”.

– Τα έξυπνα… κουνούπια! “Τα έντομα που είναι άφθονα κατά τους θερινούς μήνες ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένα νοσήματα που μπορεί να μιμούνται το κοινό κρυολόγημα (π.χ. κρύωμα από ιό του Δυτικού Νείλου)”.– Η αυξημένη λίμπιντο
: Ο καλός καιρός και η ακόμη καλύτερη διάθεση ίσως μας κάνει απρόσεκτους στο σεξ. “Κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει η επίπτωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η συμπτωματολογία των οποίων ενίοτε ομοιάζει με κοινό κρυολόγημα”.

– Το παγωτό: “Τα κρύα ποτά και παγωτά μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπές αμυγδαλίτιδας τα ευαίσθητα άτομα” σημειώνει η παθολόγος.

Χρήσιμες συμβουλές για να προλάβεις το “καλοκαιρινό κρύωμα”!
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει συμβουλές για να αποφύγεις τα “παρατράγουδα” μέσα στο καλοκαίρι.

1. Μην αμελείς το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών (το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό). Επιπλέον καλό είναι να μην καταναλώνεις τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και αμφιβόλου προέλευσης ποτά ή πάγο.

2. Προτίμησε τους ανοιχτούς χώρους για την διασκέδασή σου και χρησιμοποίησε καλά συντηρημένα κλιματιστικά στους κλειστούς χώρους.

3. Μάθε ποιες είναι οι καθαρές παραλίες στην περιοχή σου ή εκεί που θα πας διακοπές και επισκέψου αυτές για το μπανάκι σου. Α και μην ξεχνάς. Φεύγοντας άφησέ τη καθαρή και για τους επόμενους.

4. Απόφυγε τα υπερβολικά παγωμένα τρόφιμα. (π.χ. παγωμένα ροφήματα), εάν έχεις ευαισθησία στις αμυγδαλές.

5. Μην ξεχνάς το προφυλακτικό σε κάθε περίπτωση. Δικαιολογία για σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία δεν υπάρχει, ε;

6. Λάβε τα μέτρα σου για τα κουνούπια! Μην ανοίγεις τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποίησε σήτες και κουνουπιέρες. Φρόντισε να φορέσεις ελαφριά, αλλά μακριά ρούχα, που σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που “μπαίνουν” μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Τέλος, προμηθεύσου ειδικά αντικουνουπικά σκευάσματα.

Αν πάλι την ώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο είναι πολύ αργά για να προλάβεις το καλοκαιρινό κρύωμα η παθολόγος συστήνει. “Επί συμπτωμάτων συνιστάται επαρκής πρόσληψη υγρών καλή διατροφή, επαρκής ύπνος, αποφυγή αλκοόλ, αποφυγή stress. Το τσάι, το χαμομήλι, ο χυμός φρούτων είναι καλές επιλογές”!

Μήπως τελικά δεν είναι κρύωμα;

Κι επειδή τώρα που είναι καλοκαίρι συνηθίζουμε να αδιαφορούμε για βηχαλάκια ή πονάκια τσέκαρε κι αυτό. Αρχικά καλό είναι να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα για να μην ταλαιπωρείς άδικα τον οργανισμό σου. Από την άλλη, ενδέχεται τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα να είναι το πρώτο “καμπανάκι” για άλλες ασθένειες. “Εάν έχετε επιστρέψει από ταξίδι εκτός Ελλάδος, η συμπτωματολογία σας είναι έντονη ή παρατείνεται μετά το τετραήμερο, εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα που σας προκαλεί εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν είστε άνω των 65 ετών η άμεση παθολογική σας εξέταση είναι επιβεβλημένη” σημειώνει η παθολόγος και συμπληρώνει: “Παρομοίως εάν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα ή μετά από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να μην πρόκειται για απλό κρύωμα αλλά για θερμοπληξία και η άμεση ιατρική εξέταση επιβάλλεται”!

Read More

And More