To ξέρεις ότι από τα δόντια σου εξαρτάται και το σχήμα του προσώπου σου;

Τα έπλυνες τα δόντια σου; Πηγαίνεις συχνά στον οδοντίατρο; Αγχώνεσαι; Ήρθε η ώρα να αγχωθείς… Από τα δόντια δεν εξαρτάται μόνο το όμορφο χαμόγελό σου, εξαρτάται και το σχήμα του προσώπου σου!!! Μπορεί να αλλοιωθεί, μπορεί να παραμορφωθεί…. Αγχώθηκες;

Η γεωμετρία του προσώπου
Το σχήμα πρόσωπου καθορίζεται από τα μάτια, τη μύτη, το πηγούνι και τα χείλη. Το προφίλ καθορίζεται από την μύτη και το πηγούνι και κατά συνέπεια αν αλλάξει η σχέση μύτης – πηγουνιού αλλάζει και το σχήμα στα χείλη συμπαρασύροντας όλο το μυϊκό σύστημα που υποστηρίζει το δέρμα του προσώπου.

Ένας άνθρωπος λοιπόν που έχει χάσει τα δόντια του, παρουσιάζει παραμόρφωση και στο πρόσωπο με αλλαγή της σχέσης μύτης πηγούνι και έντονες ρυτίδες γύρω από το στόμα, ανυπαρξία χειλιών και αλλαγή προφίλ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ “ΧΑΛΑΣΕΙ” ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί ποια προβλήματα μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες σε όλο το πρόσωπο σου:

1. Προγναθισμός της άνω ή της κάτω γνάθου
Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι κληρονομικά ή επίκτητες συνήθειες όπως π.χ. κατά την βρεφική ή παιδική ηλικία θηλασμός (πιπίλας ή δαχτύλου).

2. Στραβά δόντια σε συνδυασμό με προγναθισμό ή χωρίς προγναθισμό

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις το πρώτο βήμα είναι ο σωστός παιδοδοντίατρος και ορθοδοντικός ο οποίος κατά την φάση της ανάπτυξης του παιδιού θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα επέμβει για να το αποκαταστήσει.

Ο ενήλικας μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα με την ορθογναθική. Δηλαδή ο γναθοχειρουργός (με χειρουργείο) σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό μπορούν να δώσουν το άριστο αποτέλεσμα μετά από σοβαρή μελέτη του περιστατικού.
Αυτό διορθώνει την σχέση της όχι μόνον της άνω με κάτω γνάθο και τα ίσια δόντια, αλλά ταυτόχρονα διορθώνει και το προφίλ του ατόμου μύτη – πιγούνι.

3. Εξαγωγή δοντιών. Όταν παραμένουν μεγάλο διάστημα χωρίς να αποκατασταθούν
Τα δόντια υποστηρίζουν όχι μόνο την μάσηση και την υγεία του ανθρώπου αλλά η μεταξύ τους σχέση καθορίζει και υποστηρίζει όλο το στοματογναθικό σύστημα (δέρμα, μύες, προφίλ προσώπου, εικόνα προσώπου).
Απαιτείται αποκατάστασή των δοντιών που λείπουν για την ισορροπία του στοματογναθικού με εμφυτεύματα ή γέφυρες.

4. Τερηδόνες δοντιών
Τερηδόνες δοντιών οι οποίες παραμελούνται με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν με αποστήματα και σύνηθες το πρήξιμο του προσώπου.
Άμεση πρέπει να είναι η αποκατάστασή τους με απονευρώσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις.

5. Δόντια με έντονες αποτριβές που έχει μειωθεί το μέγεθος των δοντιών
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια το προφίλ του προσώπου.

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν το stress με «σφίξιμο» των δοντιών και «τρίξιμο» κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, με αποτέλεσμα τα δόντια σταδιακά να φθείρονται, και στην πρόοδο των ετών, να διαπιστώνουμε σημαντική αλλοίωση του προφίλ. Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση με νάρθηκα συγκλεισιακό και όχι μόνο.

Τα δόντια πρέπει να αποκατασταθούν στην αρχική τους εικόνα και μέγεθος με προσθετικές αποκαταστάσεις διορθώνοντας ταυτόχρονα και το προφίλ του ατόμου.

6. Περιοδοντικά προβλήματα που έχουν παραμεληθεί
Προβλήματα περιοδοντικά, δηλαδή φλεγμονές των ούλων με ταυτόχρονη απώλεια της στήριξης των δοντιών (οστούν), έχουν σαν συνέπεια να αλλοιώνεται η εικόνα του προσώπου του ασθενούς και να επιβαρύνεται η γενικότερη υγεία του.

Σ’ αυτή την περίπτωση ιδανικό είναι μία ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων περιοδοντολόγου, προσθετολόγου, αισθητικού οδοντιάτρου, ενδοδοντιστή (απονευρώσεις), να συνδράμουν στην τελική αποκατάσταση του ασθενούς όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και αισθητικά αναβαθμίζοντας το στόμα και την εικόνα του προσώπου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι εξειδικευμένοι οδοντίατροι σήμερα μπορούν να παρέχουν άριστο θεραπευτικό και αισθητικό αποτέλεσμα ακόμη και σε ακραία περιστατικά όπως είναι για παράδειγμα και μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Από τα πρώτα ραντεβού μεταβατικές εργασίες μπορούν να τοποθετηθούν στο στόμα του ασθενούς και να δώσουν την τελική εικόνα της αποκατάστασης.

Η σωστή διάγνωση σώζει τον ασθενή και διαφυλάττει το κύρος του θεράποντος ιατρού. Ταυτόχρονα ο ασθενής, ο οποίος επισκέπτεται τον οδοντίατρό του σύμφωνα με τις οδηγίες του, προφυλάσσει την υγεία του!!!!

Read More

And More