Το ξέρεις ότι δεν πρέπει να παίρνεις αντισυλληπτικά το καλοκαίρι;

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια από τις ιδανικότερες μεθόδους αντισύλληψης, όταν μια γυναίκα θέλει να αποφύγει μια εγκυμοσύνη και βρίσκεται σε μόνιμη, σταθερή σχέση. Φαίνεται όμως πως, ακόμη και τα εξελιγμένα – 4ης γενιάς αντισυλληπτικά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Να σταματήσω τα αντισυλληπτικά το καλοκαίρι;

Ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος εξηγεί γιατί αν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικά, θα πρέπει (πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, εφόσον τα χρησιμοποιείς και για θεραπευτική αγωγή) να αποφύγεις την χρήση τους το καλοκαίρι. “Η ηλιοέκθεση σε συνδυασμό με την λήψη αντισυλληπτικών, αυξάνει την φωτοευαισθησία του δέρματος και το κάνει έτσι πιο ευάλωτο σε παθήσεις, ακόμη και καρκίνο. Για τον λόγο αυτό δεν ενδείκνυται τους θερινούς μήνες”

Είναι επικίνδυνο να καπνίζω ενώ παίρνω το χάπι;

Μια άλλη “εγκληματική” συνήθεια πολλών γυναικών σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Φυτρόπουλο είναι το κάπνισμα. “Το κάπνισμα είναι εγκληματικό λάθος, όταν μια γυναίκα παίρνει αντιοσυλληπτικά. Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο θανάτου, λόγω πνευμονικής εμβολής”!

Πήγα στο φαρμακείο και αγόρασα αντισυλληπτικά!

Η χρήση αντισυλληπτικών, παρά το γεγονός ότι είναι ένας καλός τρόπος αντισύλληψης υπό προϋποθέσεις, δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την συμβουλή γιατρού. “Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που χορηγεί τα αντισυλληπτικά χωρίς συνταγή γιατρού” επισημαίνει ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος και τονίζει πως “κρίνεται επιβεβλημένος ο ειδικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν με ασφάλεια μπορούν να χορηγηθούν”! Για παράδειγμα γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ημικρανιών, προβλήματα υπέρτασης, ιστορικό καρδιας κ.α. δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Δεν θέλω να πάρω το χάπι γιατί μου είπαν πως παχαίνει.

Τα πρώτης γενιάς αντισυλληπτικά, υπήρχε το ενδεχόμενο μια γυναίκα που τα χρησιμοποιούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα αύξησης του σωματικού της βάρους. “Τα 4ης γενιάς αντισυλληπτικά έχουν ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο να πάρει μια γυναίκα κιλά” επισημαίνει ο κ. Φυτρόπουλος.

Οι Ελληνίδες λένε όχι στο χάπι

Οι Ελληνίδες εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στην χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή και σπιράλ για την αποτελεσματική πρόληψη από τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι ξεπερνούν το 30%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 4%. Μάλιστα, σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρά τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αγγίζουν το ασύλληπτο νούμερο των 9.000.000 περιπτώσεων κάθε χρόνο.

Read More

And More