Χαμηλός σίδηρος και περίοδος: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ήξερες ότι η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή στις γυναίκες με βαριά περίοδο; Η κούραση μπορεί να σου φαίνεται ως μια φυσιολογική συνέπεια της περιόδου, εάν όμως η εξάντλησή σου είναι σοβαρή και δεν βελτιώνεται μεταξύ των περιόδων σου, τότε μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου!

Έλλειψη σιδήρου, πρόβλημα «γένους» θηλυκού!

  • 1 στις 4 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζει βαριά αιμορραγία περιόδου
  • Οι γυναίκες με τακτική περίοδο είναι σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σιδήρου σε σχέση με τους άνδρες
  • 1 στις 3 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχει από έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου και περίοδος: Πώς συνδέονται;

 Η περίοδος επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά και τις αποθήκες σιδήρου σου! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Καθώς χάνεις αίμα, χάνεις και σίδηρο! Ειδικά αν υποφέρεις από «βαριές» περιόδους, χάνεις πολύ αίμα και, επομένως,  περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από όσα μπορεί να παράξει το σώμα σου. Έτσι, μειώνεται και η ποσότητα σιδήρου στις αποθήκες σου.

Τα περιστατικά έλλειψης σιδήρου είναι αυξημένα στις έφηβες, οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου λόγω της ταχείας ανάπτυξης του οργανισμού τους.

Πόσο σίδηρο χάνουμε στην περίοδο;

Οι γυναίκες με έμμηνο ρύση αποβάλλουν 30-60ml αίματος κάθε μήνα, που αντιστοιχεί σε 15-30mg σιδήρου, οπότε οι ημερήσιες ανάγκες τους σε σίδηρο αυξάνονται σε 2mgΗ αυξημένη απώλεια αίματος κατά την εμμηνορρυσία οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αναιμίας.  Μια μελέτη σε 330 γυναίκες έδειξε ότι η απώλεια αίματος 61–80 ml ανά κύκλο είχε ως αποτέλεσμα αναιμία σε ποσοστό 10,3% των γυναικών, ενώ η απώλεια αίματος 161–240 ml είχε ως αποτέλεσμα αναιμία σε ποσοστό 50%.

Πώς ο οργανισμός βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου;

Το φυσικό ρυθμιστικό σύστημα σιδήρου μιας γυναίκας φροντίζει ώστε η απορρόφηση σιδήρου που λαμβάνεται από τις τροφές να αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων απώλειας αίματος. Η μέση απαίτηση για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση είναι κάπως υψηλότερη, περίπου 1,5 mg/ημέρα. Ωστόσο υπάρχει διακύμανση μεταξύ των γυναικών στις απώλειες της περιόδου και ένα μικρό ποσοστό πρέπει να απορροφήσει έως και 3,4 mg/ημέρα.

Πώς να αντιμετωπίσω την έλλειψη σιδήρου;

Οι γυναίκες με έλλειψη σιδήρου μπορούν να εξισορροπήσουν την απώλεια σιδήρου εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσληψη μέσω της διατροφής τους. Η διατροφική πρόσληψη σιδήρου εξαρτάται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητα της τροφής σε σίδηρο, η ποσότητα, και η ατομική ικανότητα για την απορρόφηση του σιδήρου.

Όταν  όμως η αλλαγή της διατροφής δεν είναι επαρκής, η χορήγηση σιδήρου από το στόμα, αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Ένα μειονέκτημα που έχουν πολλά συμβατικά σκευάσματα σιδήρου είναι οι παρενέργειες, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία. Όταν όμως είσαι σε περίοδο, το τελευταίο που θες είναι η περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού σου! Οπότε, είναι πολύ σημαντικό  να επιλέξεις ένα συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς παρενέργειες! 

Το Σύμπλεγμα Σιδήρου Πολυσακχαρίτη Olyfer®, αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Καινοτομεί προσφέροντας την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου σε 1 μόνο κάψουλα! Διατίθεται σε κάψουλες των 150 mg παρέχοντας στοιχειακό σίδηρο στο 100% της δόσης*! Θα το λατρέψεις καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες, ενώ με 1 κάψουλα ημερησίως παίρνεις όλη την απαραίτητη δόση!

*H συνιστώμενη ημερήσια δόση στοιχειακού σιδήρου σε ενήλικες  γυναίκες με σωματικό βάρος περίπου 60kg είναι 150mg.