ΥΓΕΙΑ: Σε πονάει το κεφάλι σου; Κλείσε ραντεβού με τον οδοντίατρό σου…

Είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα… πονοκέφαλος, ενόχληση και αδιαθεσία στο κεφάλι. Μπορεί ένας έντονος πόνος στο αυτί να μην οφείλεται σε ωτίτιδα; Είναι πιθανό κάτι που μοιάζει ως ανυπόφορος πονόδοντος να μην έχει βάση σε χαλασμένο δόντι και να οδηγήσει εσφαλμένα σε εξαγωγές γερών δοντιών; Μπορεί μορφές πονοκεφάλου να ξεκινούν έξω από το κεφάλι; Η απάντηση στα παραπάνω είναι ΝΑΙ.

Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου εξηγεί τις πιθανές αιτίες πόνου στο στόμα και το πρόσωπο και τον ρόλο του οδοντίατρου στην αντιμετώπισή τους

Όταν ο πόνος χτυπά στο κεφάλι…
Η περιοχή του κεφαλιού, και ιδιαίτερα το στόμα και το πρόσωπο, είναι γεμάτη αισθητικά νεύρα που αναστομώνονται εκτεταμένα μεταξύ τους, κάνοντας αυτό το μέρος του σώματος από τα πιο ευαίσθητα. Εκείνο που κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη είναι ότι ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα ερεθίσματα από τα νεύρα της κεφαλής πόνο που έχει ή δεν έχει πραγματική αιτία.

Οι εκτεταμένες διασταυρώσεις των νεύρων μπορεί να κάνουν αρκετά δύσκολο να εντοπίσει κανείς την ακριβή πηγή του πόνου, ενώ και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του μπορεί να είναι δύσκολη, δημιουργώντας ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση για τον ασθενή.

Τι φταίει και έχεις πονοκέφαλο;
Αν προσπαθήσει κάποιος να κατατάξει τον πόνο στην περιοχή ανάλογα με την πηγή του θα μπορούσε να μιλήσει για πόνο τοπικής αιτιολογίας (από δόντια, γνάθους άρθρώσεις κ.λ.π), για πόνο που ξεκινά από τα ίδια τα νεύρα (είναι οι λεγόμενες νευραλγίες), πόνο που ξεκινά έξω από το πρόσωπο και αντανακλά στην περιοχή όταν είναι αδύνατο να εντοπιστεί συγκεκριμένη πηγή.

1. Όταν ο πόνος οφείλεται στα δόντια…
Ο πόνος που ξεκινά από τα δόντια, τα ούλα ή τα οστά των γνάθων, γνωστός σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή της περιοχής και αποτελεί τη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον οδοντίατρο. Συνήθως το αίτιο είναι οδοντιατρικής φύσης, εντοπίζεται σχετικά εύκολα και αντιμετωπίζεται, οδηγώντας τον ασθενή στην ανακούφιση.

Προσοχή: Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί η άτυπη οδονταλγία στην οποία κατάσταση αυτή, που σήμερα θεωρείται μορφή νευραλγίας, έχει οδηγήσει ασθενείς στο να υποστούν μη απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσματα, απονευρώσεις ) ή ακόμη και πολλαπλές εξαγωγές δοντιών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πόνος.

2. Σύνδρομο Κροταφογαθικής Διάρθρωσης
Πρόκειται για πόνο που εμφανίζεται στην άρθρωση μεταξύ της κάτω γνάθου και του υπόλοιπου κρανίου. Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου αυτού, χωρίς να το γνωρίζουν. Μάλιστα, φαίνεται πως μόνο ένα 5% ως 25% θα ζητήσει θεραπεία.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό παραπονούνται για ήχους από την άρθρωση όταν ανοιγοκλείνουν το στόμα, πόνο όταν κινούν την κάτω γνάθο που πολλές φορές αντανακλά στο αυτί, στον κρόταφο, στον αυχένα ή στο υπόλοιπο πρόσωπο, αίσθημα βάρους και κούρασης την περιοχή και, σε πιο σοβαρές καταστάσεις αδυναμία διάνοιξης του στόματος.

3. Νευραλγία του Τρίδυμου Νεύρου
Αν και παρουσιάζεται ευτυχώς σπάνια στο πρόσωπο, η κατάσταση αυτή, της οποίας η αιτιολογία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, εμφανίζεται ξαφνικά μ’ έναν οξύτατο, διαπεραστικό πόνο που διαρκεί συνήθως δευτερόλεπτα και εκλύεται όταν ερεθιστεί μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος του προσώπου ή του βλεννογόνου του στόματος. Ο πόνος αυτός είναι τόσο δυνατός ώστε ο πάσχων αποφεύγει ακόμα και να κινήσει τα χείλη του ή να αγγίξει τη συγκεκριμένη περιοχή από φόβο μήπως προκαλέσει τη νευραλγία.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Μερικές φορές τέτοιος νευραλγικού τύπου πόνος μπορεί να εκλυθεί όταν το νεύρο πιέζεται από κάποιο όγκο ή άλλη βλάβη μέσα ή έξω από το αίτιο πίεσης του νεύρου. Και άλλα νεύρα στην περιοχή, όπως το γλωσσοφαρυγγικό, μπορούν να δώσουν παρόμοιας μορφής πόνο.

4. Πρόβλημα στα μάτια ή τη μύτη
Πόνος στην περιοχή των γνάθων και του προσώπου μπορεί να προκληθεί και από βλάβες των οφθαλμών, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρίνιων κόλπων (ιγμόρεια) καθώς και του αυχένα σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πόνος που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο της καρδιάς μπορεί να αντανακλά στη γνάθο και ιδιαίτερα στην περιοχή της αριστερής γωνίας της.

5. Γλωσσοδυνία
Η γλωσσοδυνία, μια κατάσταση στην οποία υπάρχει πολλές φορές έντονο αίσθημα καψίματος στη γλώσσα. Η κατάσταση παρουσιάζεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη, αβιταμινώσεις, σιδηροπενία ή και σε άγνωστα αίτια.

Απευθύνσου στον οδοντίατρό σου…
Η οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί πως αν δεν μπορείς να βρεις ησυχία από τον πονοκέφαλο, ο οδοντίατρός σου μπορεί να βρει τη λύση. “Σε όλες τις παραπάνω επώδυνες καταστάσεις ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι κεντρικός. Εκείνος είναι που θα δεχτεί πολλές φορές τα πρώτα παράπονα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις θα βρει το αίτιο και θα λύσει το πρόβλημα” εξηγεί. Φυσικά αντιλαμβάνεσαι πως κάποια αίτια απαιτούν περισσότερες της μίας ειδικότητες. “Επειδή όμως το πρόβλημα μπορεί να είναι σύνθετο και απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων ειδικών, ο οδοντίατρος παίρνοντας ένα λεπτομερές ιστορικό και κάνοντας μια συστηματική ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση του ασθενούς με προσωπαλγία, μπορεί να τον κατευθύνει προς την κατάλληλη ειδικότητα για παραπέρα διερεύνηση και αντιμετώπιση” συμπληρώνει.

Οι πόνοι στο πρόσωπο ή προσωπαλγίες όπως αναφέρονται, είναι μια σύνθετη κατάσταση πολλές φορές δύσκολη να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές εφαρμόζονται συνδυασμένα ή διαδοχικά, διάφορα θεραπευτικά σχήματα προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, η στενή συνεργασία θεραπευτή και πάσχοντος μπορεί να φέρει το επιθυμητό και από τους δύο αποτέλεσμα.

Read More

And More