Paco Rabanne: Ο σχεδιαστής που οραματίστηκε τη μόδα του μέλλοντος

Ο μεγάλος σχεδιαστής Paco Rabanne έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 88 ετών βυθίζοντας τον κόσμο της Μόδας σε θλίψη! Ένας πρωτοπόρος δημιουργός που οραματίστηκε τη μόδα του μέλλοντος και κατόρθωσε όχι μόνο να την σχεδιάσει, αλλά και να την καθιερώσει με εμβληματικά ρούχα. Αυτός ο  Ισπανός δημιουργός έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας, παίζοντας με την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Photo by James L. Amos/Corbis via Getty Images

 

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Ισπανία, έφυγαν στην Γαλλία. Ο Rabanne με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι ο χώρος τη μόδας ήταν το μέλλον του.

Photo by Keystone/Getty Images

 

Στα πρώτα του βήματα δούλεψε στους οίκους Givenchy, Dior και Balenciaga. Σιγά σιγά μέσα στη δεκαετία του ’60 δημιουργεί τα δικά του σχέδια αλλά και κοσμήματα που ξεχώρισαν αμέσως για το ύφος τους.

Instagram @pacorabanne

Instagram @pacorabanne

Αυτήν τη δεκαετία ξεκινάει το κίνημα Space Age, μία νέα τάση όπου ο Paco Rabanne μαζί με τους σχεδιαστές Αντρέ Κουρέζ και Πιέρ Καρντέν, εμπνέονται από την παγκόσμια περιέργεια για το Διάστημα.

Photo by Doreen Spooner/Mirrorpix/Getty Images

Photo by Peter King/Fox Photos/Getty Images)

Instagram @pacorabanne

Δημιουργούν μια στολή-πανοπλία για τη γυναίκα. Παγέτες, καθρέφτες, μέταλλα, λάμψη, ιδιαίτερα head-pieces και νέες futuristic φόρμες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσης.

Instagram @pacorabanne

Instagram @pacorabanne

Instagram @pacorabanne

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με τις πιο διάσημες Γαλλίδες σταρ, όπως η Φρανσουάζ Αρντί, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Τζέιν Μπίρκιν, οι οποίες φόρεσαν τα πρωτοποριακά και σέξι φορέματα του!

Photo by Keystone/Getty Images

 

Το 1968, δημιούργησε το εμβληματικό φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Rabanne ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, κίνηση πρωτόγνωρη για την εποχή.

Photo by Rindoff/Garcia/Getty Images

Photo by Georges DeKeerle/Sygma via Getty Images

 

Πέρα από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν λάνσαρε μία  σειρά αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες, ένα επιχειρηματικό βήμα που είχε τεράστια εμπορική επιτυχία!

Photo by Keystone Features/Getty Images

Ο Paco Rabanne δεν απέφυγε ποτέ το τολμηρό στιλ ή τα αντισυμβατικά υλικά, αντιθέτως, αυτά δημιούργησαν το δικό του εμβληματικό ύφος που έβλεπε με αισιοδοξία προς το μέλλον!

Read More

And More