Pierre Cardin: O σχεδιαστής που μας έδειξε το μέλλον

O μεγάλος πρωτοπόρος σχεδιαστής, Pierre Cardin, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών! Θα μείνει για πάντα στην ιστορία της μόδας, για την avant garde αισθητική του, το πρωτοποριακό του στιλ και τον αδιάκοπο πειραματισμό του, που τον έφεραν στην κορυφή!Ο Pierre Cardin μας έδειξε το μέλλον μέσα από τις collection του, που άφησαν ιστορία!

Γεννήθηκε στην Ιταλία στις 7 Ιουλίου 1922, κοντά στο Τρεβίζο. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες αλλά ο Pierre από πολύ μικρή ηλικία ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα. Από πολύ νωρίς κυνήγησε το όνειρο του, ξεκινώντας δουλειά ως μαθητευόμενος στα 14 του χρόνια, σε βιοτεχνίες στην κεντρική Γαλλία. Εκεί μαθήτευσε σε παλιούς ράφτες και έμαθε όλα τα μυστικά για την κατασκευή ενδυμάτων!

Η μαγική δεκαετία του 50, θα τον βρει στο Παρίσι, που ο κόσμος τη μόδας αποθεώνει το New Look του Christian Dior. Ο Cardin ξεκινάει την πορεία του δίπλα σε μεγάλα ονόματα, δουλεύει στον Paquin και τη Schiaparelli, δίπλα στον Dior, ενώ συνεργάστηκε με τον Ζαν Κοκτό για τα κουστούμια της επικής ταινίας :Η πεντάμορφη και το Τέρας.

Σε ηλικία 30 ετών σχεδιάζει την πρώτη του συλλογή, το 1951 με μία μικρή ομάδα από 30 μόλις άτομα, σε ένα μικρό ατελιέ. Πολύ γρήγορα φέρνει την μεγάλη ανατροπή, κάνοντας όλο τον πλανήτη να μιλάει για αυτόν, σχεδιάζοντας το περίφημο: Bubble dress! Ακολούθησε το άνοιγμα της πρώτης του μπουτίκ «Εύα» το 1954. Τρία χρόνια αργότερα άνοιξε μια δεύτερη μπουτίκ «Αδάμ» με πολύχρωμες ανδρικές γραβάτες και τυπωμένα πουκάμισα.

 

Είναι αυτός που σχεδίασε την πρώτη unisex συλλογή ρούχων το 1958 !Μέχρι τότε κανείς δεν είχε δημιουργήσει συλλογή για άντρες, αλλά όλοι πήγαιναν σε ράφτες. Το 1958, δημιούργησε την πρώτη ανδρική επίδειξη μόδας στο Παρίσι, με 250 νέους μαθητές στην πασαρέλα, που φόρεσαν σακάκι χωρίς κολάρο, το λεπτό παντελόνι που τον χαρακτήριζε ενώ έδειξε για πρώτη φορά ανδρικά ρούχα αθλητικά, σε ύφος streetwear.

Λανσάρει νέες τεχνικες, γεωμετρικές σιλουέτες, κοσμήματα τεράστια, μεγάλα φερμουάρ και κοψίματα. Καινοτόμα συνθετικά υλικά όπως ακρυλικά, βινύλια, πούλιες, Lurex και λαμπερά μέταλλα, συχνά εμφανίζονται στα σχέδιά του, και τον κάνουν να ξεχωρίσει.

Η συλλογή: Space Age, το 1964 κάνει για μία ακόμη φορά τον κόσμο της μόδας να παραμιλά για το έργο του. Δημιουργεί το μεγάλο νέο γυναικείο κίνημα της δεκαετίας του 1960, απελευθερώνοντας τις γυναίκες από στερεότυπα κλισέ και γίνεται μέρος μιας νέας γενιάς σχεδιαστών του διαστήματος, όπως οι André Courrèges, Paco Rabanne, Rudi Gernreich, Reed Crawford και Giancarlo Zanatta. Φορέματα που έμοιαζαν με αεροναυτικές στολές έντονα χρώματα, κύκλοι που μπλέκονται μεταξύ τους μπότες και ιδαίτερα καπέλα γεμίζουν τις πασαρέλες του και απογειώνουν την διεθνή του καριέρα!

 

Την δεκαετία του 1970, ο Cardin έθεσε μια άλλη νέα τάση: “mod chic“. Έκανε φορέματα με σχισμές και μανίκια σε έντονα χρώματα, με συνδυασμούς απίστευτους και παρουσίασε κάτι εντελώς καινούργιο για μία ακόμη φορά, κάνοντας το κόσμο της μόδας να μιλάει μόνο για αυτόν!

Ένα από τα μεγάλα του όνειρα που φαίνεται και από την πορεία του ήταν να πάει στο φεγγάρι. Έφτασε μόνο ως την πρόβα τζενεράλε, καθώς το 1971 ξεναγήθηκε στους χώρους της NASA και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που φόρεσε την ιστορική στολή με την οποία ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Ήδη από την δεκαετία του 1960 ο οίκος του επεκτάθηκε επιτυχώς σε αρώματα και καλλυντικά. Μία μεγάλη επιτυχημένη πορεία και σε αυτόν τον τομέα .Μέχρι το 1990, o Cardin επεκτάθηκε σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς άνοιξε εστιατόρια, δημιούργησε γραμμές επίπλων, άνοιξε μπουτίκ παγκοσμίως, λάνσαρε σαμπάνια και άνοιξε ξενοδοχεία. Πολύ πριν η Gucci και η Dolce & Gabbana είχαν τα δικά τους οικιακά σκεύη, o Cardin ξέφυγε από το καλούπι της μόδας και άρχισε να σχεδιάζει έπιπλα διαστημικού ύφους, αυτοκίνητα, στυλό και εσωτερικούς χώρους, ενώ τα αποκαλούσε «έπιπλα ραπτικής».

Mία μεγαλειώδης καριέρα από έναν σχεδιαστή που έφερε το μέλλον στην μόδα, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του!

Read More

And More