Αυτά είναι τα φορέματα που έχουν γράψει ιστορία στον κόσμο της μόδας!

Φόρεμα! Δεν υπάρχει πιο θηλυκό κομμάτι στην ντουλάπα μας από αυτό. Οι τάσεις αλλάζουν κάθε σεζόν αλλά αυτό είναι το μοναδικό κομμάτι που θα έχει τη θέση του στην γκαρνταρόμπα μας ό,τι και να συμβεί. Σχέδια και υφάσματα που δίνουν την εικόνα που θες στην εμφάνισή σου, ενώ όλες έχουμε το αγαπημένο μας που θα το φορέσουμε όταν θέλουμε να δείχνουμε ακαταμάχητες.

Στην ιστορία της μόδας τα φορέματα είχαν πάντα ξεχωριστό ρόλο. Δημιούργησαν τάσεις και καθιέρωσαν fashion icon. Υπάρχουν φορέματα και, στη συνέχεια, υπάρχουν πραγματικά εικονικά φορέματα -αυτά που παραμένουν αποτυπωμένα στη μνήμη σας, πολύ μετά την έξοδο από το κόκκινο χαλί ή τη μεγάλη οθόνη. Μερικές φορές είναι επειδή είναι όμορφα, μερικές φορές επειδή είναι εντελώς παράξενα -αλλά ανεξάρτητα από τον λόγο, αυτά είναι τα φορέματα που έχουν κερδίσει τη θέση τους στην ιστορία.

Σήμερα θα κάνουμε λοιπόν ένα απολαυστικό αφιέρωμα στα φορέματα που έγραψαν ιστορία και που θα θυμόμαστε για πάντα όχι μόνο για το πόσο στιλάτα ήταν, αλλά κυρίως για το πώς μας έκαναν να νιώσουμε όταν τα είδαμε!

Βρισκόμαστε στο 1955 και στα παρασκήνια της ταινίας “7 χρόνια φαγούρας”. Ο σκηνοθέτης Billy Wilder καθοδηγεί την νεαρή πρωταγωνίστρια Marilyn Monroe να σταθεί σε ένα σημείο αλλά κανείς δεν υπολόγιζε την συνέχεια! Το αεράκι που έρχεται από τον υπόγειο ανασηκώνει το λευκό πλισέ φόρεμα της και μία ιστορική εικόνα δημιουργείται!

Η Diana, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έγινε σε όλα τα  διεθνή μέσα πρωτοσέλιδο με αυτό το φόρεμα της Christina Stambolian στο Serpentine Summer Party του 1994 -την ίδια ημέρα που ο πρίγκιπας Κάρολος παραδέχτηκε ότι είχε σχέση με την Camilla Parker Bowles, ενώ αυτός και η Diana ήταν ακόμη παντρεμένοι. Παρόλο που όπως λέγεται η πρώην πριγκίπισσα αρχικά πίστευε ότι το φόρεμα ήταν «πολύ τολμηρό», άλλαξε γνώμη την ημέρα εκείνη και από τότε το look αυτό πήρε το όνομα “Revenge dress”.

Το φόρεμα που φορούσε η Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο LBD όλων των εποχών. Σχεδιασμένο από τον στενό φίλο της ηθοποιού, Hubert de Givenchy, το φόρεμα φτιάχτηκε για την ηθοποιό σε δύο εκδοχές, μία maxi και μία midi ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα το σύμβολο του μαύρου φορέματος. Μετά το θάνατο της Hepburn το 1993, το φόρεμα δημοπρατήθηκε για 900.000 $.

Η Elizabeth Hurley συνοδεύει τον τότε φίλο της Hugh Grant στην πρεμιέρα  της ταινάς “4 γάμοι και μία κηδεία” το 1994, επισκιάζοντας εντελώς τον ηθοποιό και πρωταγωνιστή με το τολμηρό φόρεμα Versace. Η Ηurley δανείστηκε το φόρεμα από το showroom του Versace γιατί εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να αγοράσει ένα και έτσι με μία κίνηση απογείωσε το label αλλά και την δική της καριέρα!

 Η Donatella Versace έχει πει ότι το epic jungle dress που φόρεσε η η Jennifer Lopez στα 2000 Grammys αντιπροσώπευε ένα σημείο ορόσημο στην καριέρα της. Είπε ότι προκάλεσε τα ΜΜΕ να αρχίσουν να πιστεύουν στις σχεδιαστικές της ικανότητες, μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού της Gianni Versace. Η ίδια η Λόπεζ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το επέλεξε, απλά της άρεσε και βεβαίως δεν περίμενε ποτέ τι θα γινόταν με αυτή της την εμφάνιση.

Κανείς δεν θα περίμενε ότι κάποια θα επισκίαζε την Kate Middleton την ημέρα του γάμου της και όμως η αδελφή της Pippa Μiddleton τα κατάφερε! Το λευκό φόρεμά Alexander McQueen που φόρεσε για να βοηθήσει την νύφη με το πέπλο της τράβηξε όλα τα βλέμματα στο καλογυμνασμένο πίσω μέρος του σώματος της!

Το φόρεμα κύκνος που επέλεξε η Bjork στην red carpet εμφάνιση της για τα Όσκαρ ίσως είχε περισσότερο αντίκτυπο από οποιοδήποτε άλλο φόρεμα στην ιστορία των βραβείων. Η Bjork  ανέφερε πολλούς λόγους γιατί το επέλεξε ανάμεσα στους οποίους ήταν ότι: ήθελε να τιμήσει την γυνακεία γονιμότητα και ότι λατρεύει τα μιούζικαλ με κύκνους. Κανένας δεν μας πείθει αλλά η Βjork έγραψε ιστορία με αυτή της την επιλογή.

Το πράσινο μεταξωτό φόρεμα της Keira Knightley από την ενδυματολόγο Jacquelin Durran, το 2007 για την ταινία “Εξιλέωση” είναι πιθανώς ένα από τα πιο εμβληματικά φορέματα στην οθόνη όλων των εποχών. Η Durran πήρε στοιχεία της μόδας της δεκαετίας του ’20 και του ’30  για να δημιουργήσει ένα φόρεμα που θα θυμόμαστε για πάντα!

Το ροζ φόρεμα της Gwyneth Paltrow από τον Ralph Lauren στα Οσκαρ το 1999 είναι αξέχαστο! Η ρόδινη επιδερμίδα της νεαρής τότε Gwyneth Paltrow συνδυάζεται άψογα με αυτή την δημιουργία κάνοντας μία ιστορική red carpet εμφάνιση!

Λευκό, αμάνικο φόρεμα επιλέγει η Sharon Stone στην επίμαχη στιγμή που η Ellen Mirojnick δίνει την ομολογία της και αφήνει όλο το κοινό άφωνο με το περίφημο… σταυροπόδι! Το 1992 το Βασικό Ένστικτο θα μείνει αξέχαστο για την πλοκή του αλλά και για την περίφημη σκηνή με αυτό το περιβόητο φόρεμα της πρωταγωνίστριας!

Ναι, είναι από τις ταινίες που θυμάσαι σχεδόν όλα τα σύνολα της Julia Roberts αλλά αν κλείσεις τα μάτια αυτό το κατακόκκινο off shoulder φόρεμα της Marilyn Vance έρχεται πρώτο στο μυαλό σου! Είναι η σκηνή που η πρωταγωνίστρια μεταμορφώνεται σε πριγκίπισσα και το Pretty Woman μένει για πάντα στην καρδιά μας!

 

 

 

Read More

And More