Daphne Valente: Η σχεδιάστρια που δημιουργεί ρούχα …χωρίς ημερομηνία λήξης!

Η θάλασσα γίνεται πηγή έμπνευσης, τα υφάσματα “μιλούν” και αποκαλύπτουν τι ρούχο θέλουν να γίνουν και η αισθητική είναι αφαιρετική και διαχρονική. Η ελευθερία είναι το ζητούμενο και το στιλ βασικό συστατικό. Τα αξεσουάρ είναι έργα τέχνης και τα ρούχα ένας υπέροχος τρόπος να επικοινωνήσεις τα μηνύματά σου.

H Daphne Valente, η δημιουργός με την πολυετή πορεία και επιτυχία στη μόδα, μιλάει στο TLIFE. Για την οικολογική συνείδηση της νέας της κολεξιόν, για τις τάσεις που δεν ακολουθεί, για την ελευθερία που θέλει να δίνει στις γυναίκες και το στιλ που δεν πτοείται από το πέρασμα του χρόνου.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη νέα σας collection που παρουσιάσατε στην AXDW;
Η έμπνευση για τη συλλογή “Making waves” για το Καλοκαίρι 2019, ήταν η αγάπη μου για τη θάλασσα που εκφράστηκε μέσα από θαλασσινά εμπριμέ, μέσα από τα χρώματα και μέσα από την κίνηση των ρούχων που θύμιζε κυματισμό. Παράλληλα επειδή πιστεύω ότι η μόδα έχει τη δυναμική να περνάει μηνύματα, με οικολογική άποψη, εστίασα στην ανάγκη να απαλλάξουμε τους ωκεανούς από τα πλαστικά.

Τι είναι για εσάς η μόδα;
Μόδα για μένα είναι η συνεχής ανάγκη ανανέωσης της εμφάνισης, αλλά εγώ είμαι οπαδός του στυλ που είναι διαχρονικό.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα αξεσουάρ σε μια εμφάνιση;
Τα αξεσουάρ έχουν τη δυνατότητα να απογειώσουν ή να καταστρέψουν την εμφάνιση για αυτό θέλουν προσοχή στην επιλογή τους. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός γιατί έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν και να κάνουν σύγχρονο ένα παλαιότερο ρούχο.

Είστε μια επιτυχημένη δημιουργός εδώ και πολλά χρόνια, τι είναι αυτό που σας κρατάει δημιουργική, ποια είναι τα στοιχεία που τροφοδοτούν την συνεχόμενη αγάπη σας για τη μόδα;
Η χαρά της δημιουργίας μπορεί να παρομοιαστεί με μια γέννα! Πρώτα υπάρχει ο πόνος και η αγωνία του τοκετού και μετά η απερίγραπτη χαρά και η λύτρωση όταν αντικρίσει κανείς το δημιούργημα του! Όπως ανέφερα ήδη, δεν θεωρώ ότι κάνω μόδα, έχω ένα προσωπικό στυλ που εξελίσσεται και ανανεώνεται με κάθε συλλογή. Δεν ακολουθώ ποτέ τις τάσεις της μόδας για αυτό τα ρούχα μου είναι διαχρονικά, δεν έχουν εποχή και κλέβουν την παράσταση με την αφαιρετική αισθητική τους.

Μια στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη στη μέχρι τώρα πορεία σας, μια στιγμή που νιώσατε υπερήφανη για τον εαυτό σας…
Είναι πολλές οι στιγμές μιας μακρόχρονης πορείας στο χώρο της μόδας. Αν πρέπει να επιλέξω μια, θα ανέφερα το φινάλε του European Designers Show όπου συμμετείχα εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έγινε στο Düsseldorf το καλοκαίρι του 1995. Τότε ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση γιατί η Ελληνική έμπνευση που υπηρέτησα από το ξεκίνημα μου, εντυπωσίασε και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Αγγλική Vogue.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα κορίτσια που τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το στιλ τους;
Να μην υπηρετούν τυφλά τη μόδα. Να επιλέγουν ρούχα με βάση τι τους πηγαίνει και όχι τι επιβάλουν τα περιοδικά και να καλλιεργήσουν ένα προσωπικό στυλ που θα τις κάνει ξεχωριστές.

Είναι εμφανές από κάποιες δημιουργίες σας ότι αγαπάτε ιδιαιτέρως τη γεωμετρία. Είναι κι ένα στοιχείο του χαρακτήρα σας;
Αναφέρεστε στην καλοκαιρινή μου συλλογή “Angular Femininity” που ήταν καθαρά γεωμετρική. Το στοιχείο που χρησιμοποιώ σε κάθε μου συλλογή είναι η γλυπτική γιατί πλάθω το ύφασμα επάνω στην κούκλα. Αν ρωτάτε για τον χαρακτήρα μου, είμαι πολύ ευαίσθητη και δυστυχώς για μένα δεν διαθέτω τον ορθολογισμό της γεωμετρίας!

Ποιες ώρες σας αρέσει να δημιουργείτε και υπό ποιες συνθήκες; Μπορείτε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της στιγμής που γεννιέται μια κολεξιόν;
Παλιά μου άρεσε να δουλεύω τη νύχτα. Τώρα θέλω να ξυπνάω νωρίς και να δουλεύω με καθαρό μυαλό, αλλά οι ιδέες έρχονται ανά πάσα στιγμή, κυρίως όταν είμαι κοντά στη θάλασσα που με ηρεμεί. Όταν υλοποιώ τις ιδέες, ξεκινάει το παιχνίδι με τα υφάσματα που συνήθως τα αφήνω ελεύθερα να μου πουν τι θέλουν να κάνουν! Ακούγεται τρελό αλλά δεν καταπιέζω τα υφάσματα μου, τα περισσότερα ρούχα μου γίνονται από ένα κομμάτι ύφασμα που τυλίγω γύρω από το σώμα και η ελευθερία αυτή δίνει την κίνηση που τόσο αγαπώ.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει για εσάς να έχει ένα ρούχο σας, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που για εσάς είναι μη διαπραγματεύσιμα;
Το προσωπικό μου στυλ μπορεί να χαρακτηριστεί από τη μίνιμαλ αισθητική, τη διαχρονικότητα, την άνεση και την κίνηση. Όλα είναι βασικά και μη διαπραγματεύσιμα.

Που μπορούμε να βρούμε τα ρούχα και τα αξεσουάρ σας;
Τα ρούχα μου μπορείτε να τα βρείτε, εκτός από το ατελιέ μου στο Σύνταγμα, στα καταστήματα Gee List, σε πολλά ξενοδοχεία και resorts την καλοκαιρινή σεζόν ενώ τα αξεσουάρ μου, στα Art shops των Μουσείων Μπενάκη και Λαλαούνη.

Πόσο έχει αλλάξει η μόδα από τη μέρα που ξεκινήσατε;
Η μόδα σήμερα είναι λιγότερο κατευθυνόμενη από ότι στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει πολυμορφία και ελευθερία έκφρασης που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί εις βάρος της αισθητικής.

Read More

And More