Δύο καινούρια βιβλία περί μόδας και τέχνης, που θα λατρέψεις!

Θέλεις να μάθεις. Για τη μόδα, για την τέχνη, για την αισθητική, για την εικόνα. Και ευτυχώς ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας φρόντισε επιτέλους να υπάρξει το πρώτο βιβλίο στη χώρα μας που μιλάει για τη μόδα. Και την τέχνη. Με απλό και κατανοητό τρόπο. Να μάθεις όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζεις, να κάνεις ένα όμορφο ταξίδι σε αυτούς τους τόσο ενδιαφέροντες χώρους που συνθέτουν την καθημερινότητά μας ακόμα κι όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε. 

Ο Δημοσθένης Δαββέτας, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι και μοιράζεται τη γνώση του μαζί μας με δυο βιβλία που πραγματικά θα λατρέψεις. Δυο Μικρές Ιστορίες που θα αγαπήσεις. Μικρή Ιστορία της Μόδας και Μικρή Ιστορία της Τέχνης έρχονται να ακονίσουν τις γνώσεις μας και να υπογραμμίσουν την αισθητική μας.

-Πείτε μας δυο λόγια για τα βιβλία σας που μόλις κυκλοφόρησαν…
Πρόκειται για δυο βιβλία. Το ενα τιτλοφορείται “Μικρή ιστορία της μόδας” και το άλλο “Μικρή ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης”. Αυτό για την μοντέρνα τέχνη γεννήθηκε από την καθημερινή μου εμπειρία. Μιλώντας με τους συμπατριώτες μου γύρω μου παρατήρησα ότι χρησιμοποιούσαν την λέξη “μοντέρνος, μοντέρνο, μοντέρνα” με ένα πολύ γενικό τρόπο δίχως να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ταύτιζαν το μοντέρνο μόνο με το νέο. Όμως δεν φτάνει. Το μοντέρνο και ειδικά η μοντέρνα τέχνη είναι πολύ συγκεκριμένη καλλιτεχνική έκφραση, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στοιχεία.
Ανάλογα όταν γίνεται λόγος και για την Μόδα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Μόδα είναι απλά κάτι το ευτελές που στερείται υψηλής Τέχνης. Κι όμως λαθεύουν. Γιατί η τέχνη, η μοντέρνα τέχνη και η Μόδα είναι βίοι παράλληλοι και το ένα επηρεάζει το άλλο. Επίσης, άλλο είναι η μοντέρνα τέχνη κι άλλο η σύγχρονη. Αυτά είναι γνωστά στην Ευρώπη. Ήθελα να συμβάλλω να γίνουν γνωστά και στην Ελλάδα. Ειδικά για την μόδα δεν υπάρχει κανένα βιβλίο. Το δικό μου ειναι το πρώτο στην Ελληνική βιβλιογραφία. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτά τα δύο βιβλία σε μια γλώσσα τελείως απόλυτα απλή, καθημερινή, κατανοητή, για πλατύ κοινό. Ήθελα ο καθένας κι όχι μόνο ο ειδικός να μπορεί να μάθει και να καταλάβει. Κι ο σκοπός μου επετεύχθη όπως μου λένε οι γύρω μου. Κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.


-Γιατί επιλέξατε να μιλήσετε για τη μόδα και την τέχνη;
Και η Τέχνη και η Μόδα αποτελούν στοιχεία της καθημερινής μας αισθητικής. Η τέχνη μας βοηθά να διευρύνουμε τον νου μας μέσα από την διάσταση του Ωραίου, του Αισθητού και του νοητού. Ενας ωραίος πίνακας ζωγραφικής για παράδειγμα στον τοίχο του σπιτιού μας ομορφαίνει τον χώρο μας,το περιβάλλον μας, την ψυχολογία μας. Μας κάνει να ξεχνάμε συχνά τα προβλήματά μας. Μας θεραπεύει από ψυχικές μας ανησυχίες.
Ανάλογα θεραπευτικά λειτουργεί και η Μόδα. Όταν ντυνόμαστε όπως μας αρέσει νιώθουμε καλά. Το βλέπουμε και στα σχόλια ή το βλέμμα των άλλων. Τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε είναι αυτό που είμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε. Και ήταν αυτά ακριβώς τα στοιχεία που ήθελα να αναδείξω γράφοντας αυτά τα δύο βιβλία μου.

-Ποια ήταν τα κινητρά σας; Γιατί κάποιος να αγοράσει τα βιβλία αυτά;
Κάποιος θα επιλέξει αυτά τα βιβλία γιατί ακριβώς θέλει να μάθει τι είναι η μοδα κι η μοντέρνα τέχνη και μάλιστα με τρόπο πολύ απλό και κατανοητό. Θα νιώσει ότι Τέχνη και Μόδα του γίνονται οικεία, ότι δεν είναι κτήμα μόνο των ειδικών και των σταρ κι ότι καθένας μπορεί να μάθει και να ‘χει δικαίωμα στην ομορφιά. Τέχνη και Μόδα έρχονται πολύ κοντά στον απλό καθημερινό άνθρωπο με αυτά τα βιβλία. 

-Τι είναι η μόδα και τι η τέχνη;
Μόδα είναι ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητάς μας δεμένης με το παρόν, το τώρα, με το ωραίο της καθημερινής μας ζωής. Είναι το είμαι και το θα ήθελα να είμαι μέσα από την εικόνα μας, από την επιλογή μας των ρούχων.
Η Τέχνη είναι η αισθητική μας για το τι σκεφτόμαστε, για το πως αισθανόμαστε τον χώρο μας και το περιβάλλον μας. Είναι η δημιουργική προβολή του εαυτού μας για το πως βλέπουμε το ωραίο, για το πως θα μιλήσουμε για αυτό. Γιατί η τέχνη είναι γλώσσα. Μιλά μέσα από την οπτική της Πραγματικότητα, αλλά και από τα νοήματα που εκπέμπει.


-Να περιμένουμε κάτι ανάλογο από εσάς και στο μέλλον;
Ναι, μετά το καλοκαίρι έρχεται ένα βιβλίο για την σύγχρονη τέχνη και το ντιζάιν. Ετοιμάζονται δε μυθιστορήματα, ποίηση και φιλοσοφία. Όλα με τρόπο και λέξεις αφάνταστα απλές ώστε ολοι, ο καθένας, να καταλαβαίνουν. Η εκλαΐκευση της γνώσης δίχως να πέσει η αξία της είναι στοίχημα για μένα και θα το κερδίσω. Το εφαρμόζω ήδη κι αποδίδει στο πανεπιστήμιο στην Γαλλία, στην Σορβόνη που διδάσκω.

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον συγγραφέα των βιβλίων που θα διαβάσεις!
Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι. Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά, δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια.

Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και εικαστικός, γράφει ήδη από το 1982 σχετικά άρθρα και δοκίμια στα περιοδικά Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux Arts Magazine, Galleries Magazine, Parkett Risk, και στις εφημερίδες Liberation, Figaro & Les Échos.

Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: Η απιστία των άστρων (ποίηση, εκδόσεις Βακχικόν 2016), Ήχοι του σύμπαντος (ποίηση, εκδόσεις Πληθώρα/εκδόσεις Παρουσία 2015), Μαρίνα Αμπράμοβιτς (μελέτη, εκδόσεις Τόπος 2014), Για έναν φιλελεύθερο ανθρωπισμό (δοκίμια, εκδόσεις Αγγελάκη 2013), Στον καθρέφτη του Ορφέα (ποίηση, εκδόσεις Sui Generis 2013), Σφαίρες στις σελίδες (διήγημα, εκδόσεις Έναστρον 2012), Μόδα και σύγχρονη τέχνη (μελέτη, εκδόσεις Ευρασία 2011), Έρωτας δαίμονας (μυθιστόρημα, Εμπειρία εκδοτική 2009), Μόδα και μοντέρνα τέχνη (μελέτη, εκδόσεις Ευρασία 2008), Το πορτραίτο ενός… τρομοκράτη (μυθιστόρημα, εκδόσεις Σιδέρης 2007), Ο ιδανικός έρωτας (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2002), Γη και βράχοι (ποίηση, εκδόσεις Άγκυρα 2001), Αρχιτεκτονική των δακρύων (διήγημα, εκδόσεις Άγκυρα 2001), Για μια άλλη χρήση του κόσμου (ποίηση, εκδόσεις Άγκυρα 2001), Tsoclis (μελέτη, εκδόσεις Καστανιώτη 1997), Ποίηση και ζωγραφική (ποίηση, εκδόσεις Έψιλον 1997), Ζαμπούρα-Δαββέτας (κείμενα, εκδόσεις Περί Τεχνών 1996), Ποιήματα (ποίηση, εκδόσεις Μπάστας-Πλέσσας 1995), Ερωγραφές (δοκίμιο, εκδόσεις Εξάντας 1992), Ορέστης ή το μυθιστόρημα δίχως τέλος (μυθιστόρημα, εκδόσεις Γνώση 1989, εκδόσεις Άγκυρα 2001).

Στο εξωτερικό έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του (ενδεικτικά): Ορέστης ή το μυθιστόρημα δίχως τέλος (γαλλικά, Flammarion), Το τραγούδι της Πηνελόπης (γαλλικά, Galilée), Γη γεμάτη φως (γαλλικά, Michel Chomarat), Αρχιτεκτονική των δακρύων (αγγλικά, Edgewise Press), Για μια άλλη χρήση του κόσμου (γαλλικά, Lieux Dits, ιταλικά, Sylvana Editore), Το πορτραίτο ενός… τρομοκράτη (γαλλικά, Perle), Στον καθρέφτη του Ορφέα (γαλλικά, CIPM, αγγλικά και γερμανικά, Tony Cragg Foundation, ιταλικά, Artistic&Publishing, Gaeta), Ήχοι του Σύμπαντος (αγγλικά και γερμανικά, Tony Cragg Foundation, ιταλικά, Artistic&Publishing, Gaeta)

Τα εικαστικά του έργα έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα. Το 2014 παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του στο Maison Européenne de la Photographie, στο Παρίσι, ενώ το 2017 συμμετείχε δύο φορές σε εκθέσεις στην πόλη Hangzhou στην Κίνα.

Ακόμη, είναι πολιτικός σχολιαστής και αναλυτής, στην τηλεόραση και στον έντυπο Τύπο. Διατηρεί εβδομαδιαίες στήλες στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.demosthenesdavvetas.com.

Read More

And More