For Fashionistas: Ο ταλαντούχος κύριος Tom Ford και η νέα του collection για την επόμενη σεζόν!

Με αφορμή την πρώτη ανοιχτή στο ευρύ κοινό παρουσίαση της συλλογής του στην εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο δεν θα μπορούσα να μην σου συστήσω για πρώτη φορά ολοκληρωμένα την ready to wear collection αλλά και τον ίδιο που αν μη τι άλλο όταν φτάνεις στο όνομα Tom Ford οι συστάσεις είναι περιττές!

Ο σχεδιαστής που πολλοί θα περίμεναν πως αν επέλεγε μία πρωτεύουσα μόδας αυτή θα ήταν η Νέα Υόρκη απέδειξε πως είναι απρόβλεπτος ακόμη και σε αυτό λέγοντας πως η αγγλική ευγένεια και οι τρόποι τους είναι κάτι που τον αντιπροσωπεύουν απόλυτα ως άνθρωπο. Άλλωστε πάει πολύς καιρός από τότε που εγκατέλειψε την αμερικάνικη βιομηχανία της μόδας με την δήλωση στην εφημερίδα New York Times πως αν ήθελε να καταξιωθεί ως σχεδιαστής όφειλε να φύγει από την χώρα του. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς κακόγουστους ανθρώπους που δεν εκτιμούν το στιλ. Στην Ευρώπη το στιλάτο ντύσιμο πάντα εκτιμάται”.



Who is who?
O Αμερικανικής καταγωγής σχεδιαστής που είναι Παρθένος στο ζώδιο γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1961 στο Τέξας. Όχι και τόσο chic γενέτηρa και μάλλον την ίδια άποψη είχε κι εκείνος που το ανήσυχο πνεύμα του τον έκανε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να δοκιμάσει πολλούς ακαδημαικούς κλάδους. Άλλαξε πολλούς ενώ παράλληλα έπαιζε για πολλά χρόνια σε διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και κατέληξε στην αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου. Εκείνη την περίοδο γίνεται μέλος στο θρυλικό Studio 54 όπου και συνειδητοποιεί πως είναι gay. Ο ίδιος για 6 μήνες, και πριν τελειώσει τις σπουδές του, πήγε στο Παρίσι όπου κι έκανε αμισθί – πρακτική – εργασία στο γραφείο τύπου του οίκου Chloe. H αγάπη για την μόδα τον κέρδισε και μη έχοντας ιδιαίτερη πείρα έψαχνε για δουλειά. Με μεγάλη επιμονή τηλεφωνούσε στην Αμερικανίδα σχεδιάστρια Cathy Hardwick όπου μετά από πολλούς μήνες δέχτηκε να τον δει. Η ίδια δήλωσε πως δεν είχει καμία πρόθεση να τον προσλάβει ενώ της έκανε εντύπωση όταν τον ρώτησε ποιους Ευρωπαικούς οίκους εκτιμάει που απάντησε τους Armani και Chanel. Και ο λόγος; Φορούσε κάτι Armani η μέλλουσα εργοδότρια του! How smart! Για δύο χρόνια εργάζεται ως βοηθός σχεδιαστή και φεύγει για το Μιλάνο το 1990 όπου τη θέση στον οίκο Gucci δεν ήθελε κανείς να αναλάβει αφού η ταύτιση με τον ιταλικό οίκο ήταν κάτι που κανείς δεν λαχταρούσε να έχει.

Εκείνος μετακομίζει στην Ιταλία παρέα με τον μέχρι σήμερα σύντροφο του τον δημοσιογράφο Richard Buckley και αναλαμβάνει τα ηνία όπου για 15 χρόνια χτίζει όλα όσα ο οίκος Gucci πρεσβεύει μέχρι σήμερα εκτοξεύοντας στο 90% τα κέρδη του. Έχει αναλάβει τον ρόλο του creative director και στον οίκο Yves Saint Laurent. Ενώ το 2004 αποχωρεί από τον, πλέον, όμιλο Gucci μετά από ρήξη με τον πρόεδρο της. Δηλώνει πως η απόφαση αυτή τον κλόνισε αφού άφησε όσα έχτισε επί15 χρόνια. Επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια με την πρώτη του ταινία Single Man την οποία σκηνοθετεί και κερδίζει εξαιρετικές κριτικές ενώ κερδίζει πολλά βραβεία. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο κρατάει πολλά χρόνια και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει “παίρνω έμπνευση για τις δημιουργίες μου από ταινίες. Οι εικόνες τους είναι πάρα πολύ δυνατές. Μπορούν να σου δημιουργήσουν τόσα πολλά συναισθήματα και να παίξουν με την φαντασία σου χωρίς όρια”.


Aριστερά: Gwyneth Paltrow, Oscar 2011
Δεξία: Βarbara Bates, All About Eve 1950

“Συχνά οι άνθρωποι μου λένε πως με τα ρούχα μου μεταμορφώνονται και νιώθουν σαν σταρ του κινηματογράφου”.

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν ανακοίνωση έφτασε πως ο Tom Ford θα παρουσιάσει την πρώτη ομώνυμη συλλογή κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι και αντί για μοντέλα, πρωταγωνίστριες από τον χώρο του θεάματος, θα δώσουν ψυχή στο όραμα του. Η επιτυχία της συλλογής πολύ μεγάλη μη δίνοντας κανένα βίντεο στη δημοσιότητα και στέλνοντας τα δελτίο τύπου μεμονωμένα με κωδικούς που θα πρόδιδαν αμέσως το ποιος τυχόν θα διέρρεε τα looks της μυστικής συλλογή του.

Όπως ο ίδιος είχε μοιραστεί στο Vogue Festival στο Λονδίνο πέρυσι όπου και βρέθηκα δεν τον αφορά να απευθυνθεί στους πολλούς ούτε να ικανοποιήσει τους πάντες κάνει αυτό που αρέσει σε εκείνον. Άλλωστε δεν κρατάει καν κινητό τηλέφωνο το κρατάει ο σύντροφος του – η σχέση με την τεχνολογία δεν είναι καλύτερη. Για να δεις το video από την επίσκεψη στο Vogue Festival και τον ομιλητή Tom Ford κάνε κλικ εδώ.

Τα πλάνα φέτος πρέπει να άλλαξαν πολύ για τον σχεδιαστή και τελειομανή Tom Ford αφού μέχρι το 2014 θα έχει ανοίξει 100 ομώνυμες boutique στον κόσμο μιας και η ζήτηση είναι ταιράστια από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ τα ραντεβού για να παρουσιάζει την συλλογή του ήταν τόσα πολλά που τον έκαναν να αναθεωρήσει το ενδεχόμενο ενός show.

“Είχα να παρουσιάσω συλλογή μου σε πασαρέλα από το 2004 όπου έφυγα από τον οίκο Gucci και είχα ξεχάσει πόσο διασκεδιαστικό είναι. Έχω πολύ μεγάλο άγχος” είπε, λίγα λεπτά πριν την έναρξη του show στο πιο glamorous κτίριο στο Λονδίνο το Lancaster House.

Το Lancaster House είχε ετοιμαστεί ειδικά για το show με καλοντυμένους – πάντα μιλάμε για μαύρο κοστούμι- και πολύ όμορφους άντρες να βρίσκονται στην είσοδο και να προσφέρουν με απόλυτη ευγένεια σαμπάνια στους παρευρισκόμενους.

To show ξεκίνησε και το κοινό έμεινε έκπληκτο αφού τα έντονα prints, χρώματα και σχέδια έδωσαν μία άλλη διάσταση στο σχεδιαστικό ταλέντο του σχεδιαστή.

“Βαρέθηκα τις minimal γραμμές και τα ρούχα γεμάτα γεωμετρία όπως και το μαύρο χρώμα. Ήθελα χρώμα, λάμψη και πολυτέλεια! Τα ρούχα είναι ακριβά και μπορεί σε κάποιους να μη αρέσουν αλλά δεν κάνω ρούχα για να αρέσουν σε όλους. Είναι το όραμα μου, αυτό που θέλω κι έχω εγώ ανάγκη και σίγουρα κάποιοι θα το αγαπήσουν”.


Η νέα συλλογή για τον ερχόμενο Χειμώνα είναι multi-ethnic, είναι πολιτισμική όπως ακριβώς είναι και το Λονδίνο.

Read More

And More