Η Hermes κερδίζει τη δίκη εναντίον των Birkins του metaverse

O oίκος Hermes διαθέτει μία σειρά από πολυτελή προϊόντα με κορυφαίο την θρυλική τσάντα Birkin! Πρόσφατα λοιπόν ο οίκος είχε εμπλακεί σε μία δικαστική διαμάχη για την εμβληματική αυτή τσάντα. Ο καλλιτέχνης Rothschild είχε σχεδιάσει περίπου 1.000  ψηφιακές Metabirkins τις οποίες πουλούσε 450 δολάρια τη μία από τον Νοέμβριο του 2021 στο «Opensea», μια διαδικτυακή αγορά NFT.

 

Η Hermes κατηγόρησε τον καλλιτέχνη ότι αντέγραψε τη iconic τσάντα της στο metaverse, την ονόμασε MetaBirkin και την πουλούσε ως NFT. Στην προκαταρκτική δήλωση του Rothschild, τονίζεται ότι οι τσάντες έχουν δημιουργηθεί από pixels, ενώ απεικονίζονται με γούνα και σχολιάζει το animal cruelty που κρύβεται πίσω από την παραγωγή των διάσημων Birkin bags. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία luxury προϊόντων δικαίωσε την Hermes, η οποία τελικά έλαβε 133.000 δολάρια ως αποζημίωση από τον καλλιτέχνη Mason Rothschild.

Courtesy of Hermes

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική διαμάχη εναντίον των NFTs. Συγκεκριμένα οι δικαστές υποστήριξαν ότι τα MetaBirkins έμοιαζαν περισσότερο με την αυθεντική τσάντα Birkin, αναφέροντας ότι ο καλλιτέχνης έκανε σχεδόν αντιγραφή του πρωτότυπου κάτι που σίγουρα δεν επιτρέπεται και διώκεται νομικά.

Η  νίκη της Hermès θέτει μια βάση για μελλοντικές περιπτώσεις παρόμοιας φύσης. «Η Hermes είναι ένας οίκος δημιουργίας, που ξεχωρίζει για την δεξιοτεχνία και την αυθεντικότητά της και υποστηρίζει τους καλλιτέχνες και την ελευθερία έκφρασης της από την αρχή της ίδρυσής της», ανέφερε σε δήλωση της η εταιρεία μετά την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της επωνυμίας της.

Κεντρική φωτογραφία- Getty Images

 

 

 

Read More

And More