Η ταλαντούχα σχεδιάστρια Panagiota Kalos μιλάει για όλα στο Tlife!

Η Panagiota Kalos παρουσίασε την νέα της συλλογή στην εβδομάδα μόδας και μας εντυπωσίασε. Παρόλο που ξεκίνησε μία εντελώς διαφορετική επαγγελματική πορεία η αγάπη της για το σχέδιο και την μόδα την έκαναν να τα εγκαταλείψει όλα και να ακολουθήσει το όνειρό της.

Στις συλλογές της θα βρεις τον τέλειο συνδυασμό απλών μορφών με σύγχρονες τεχνικές, όπως η ψηφιακή εκτύπωση. Όλα αυτά μεταφράζονται σε σύγχρονα γυναικεία ρούχα ημέρας-νύχτας διατηρώντας την απλότητα του παρελθόντος, αγκαλιάζοντας το μέλλον.

Tέχνες και μόδα πώς τα συνδυάζετε στις συλλογές σας;

Θεωρώ ότι η μόδα και η τέχνη είναι δύο δημιουργικά πεδία διαφορετικής μορφής. Τα προσχέδια και τα τεχνικά σκίτσα ενός σχεδιαστή μπορούν να καταταχθούν σε μια μορφή σχεδιαστικής τέχνης, δε νομίζετε;

Η ενσωμάτωση της τέχνης στα ίδια τα ρούχα δίνει μια άλλη διάσταση στην μόδα και την κάνει τέχνη που μπορεί να φορεθεί. Οι αρχιτεκτονικές γραμμές κυριαρχούν έντονα στα σχέδια μου με χαρακτηριστικές μινιμαλιστικές εκφάνσεις.

«Η χαρά του ντυσίματος είναι τέχνη.» είπε ο John Galliano. Οι σχεδιαστές πρέπει να έχουν καθολικές γνώσεις τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να εμπνέονται!

Μιλήστε μας για τη συλλογή που παρουσιάσατε στη φετινή AXDW

Η συλλογή μου για την Άνοιξη – Καλοκαίρι του 2020 που παρουσίασα στη φετινή AXDW

είναι εμπνευσμένη από τον «άνδρα» και τον «προπάππο ΣΜΙΤ», βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Νίκο Εγγονόπουλου, του σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου και ποιητή, εκπρόσωπο του σουρεαλιστικού κινήματος.

Η ιδέα και οι μορφές των ρούχων που σχεδίασα, έχουν ως σημείο εκκίνησης την απλότητα στην αρχιτεκτονική της αρχαίας Αθήνας, με το λευκό μάρμαρο ως τον κύριο καμβά. Τα κατάλληλα για όλη την ημέρα κομμάτια, σε μίνιμαλ γραμμές, συμπεριλαμβανομένου ενός Blazer ασύμμετρου σακακιού ή φουστανιού όπως προτιμάτε το οποίο και είναι στολισμένο με Swarovski κρύσταλλα πρωταγωνιστεί στην βραδινή σας έξοδο.

Η χάλκινη-πορτοκαλί παλέτα των αξεσουάρ όπως ζώνες και τιράντες διεγείρει την καθαρότητα του αφράτου λευκού, δίνοντας τον δυναμισμό στην απλότητα.

Η ανάμειξη απλών μορφών με σύγχρονες τεχνικές, όπως η ψηφιακή εκτύπωση, τα ανδρόγυνα μοτίβα θηλυκότητας και τα παραδοσιακά ανδρικά αξεσουάρ όπως τα περιλαίμια και τα κολάρα, μεταφράζονται σε σύγχρονα γυναικεία ρούχα ημέρας-νύχτας διατηρώντας την απλότητα του παρελθόντος, αγκαλιάζοντας το μέλλον.

Βάζετε ανδρικά στοιχεία στις collection σας;

Στην συγκεκριμένη collection βρίσκεις ισχυρό το «αρρενωπό» στοιχείο. Τα πανταλόνια με ανάποδους γιακάδες πουκαμίσων για ζώνες, τα τοπ με τιράντες κομμένες και ραμμένες σαν να είναι αρσενικές γραβάτες, υπερμεγέθη καπαρντίνες που ανοιγοκλείνουν στην πλάτη σαν να είναι σακάκια και κλασικά πουκάμισα με μοντέρνο κλείσιμο στα πλάγια υπογραμμίζουν πιο έντονα την γυναικεία σιλουέτα.

Οι λιτές αλλά συνάμα δυνατές γραμμές στα ανδρικά κομμάτια με επηρεάζουν. Θεωρώ ότι αναδεικνύουν τη γυναικεία σιλουέτα αγκαλιάζοντας και τυλίγοντας το σώμα ώστε να του δώσουν μια επιβλητική αίσθηση.

H σύγχρονη γυναίκα τι φοράει για να νιώθει όμορφη;

Ο Αριστοτέλης έλεγε : «τὸ κάλλος παντὸς ἔλεγεν ἐπιστολίου συστατικώτερον».

« η εξωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, αποτελεί το σημαντικότερο προσόν, πολύ περισσότερο και από την καλύτερη συστατική επιστολή.» Η έμφαση μου στην ευελιξία και στην προσαρμογή στη μόδα – καθώς και η εστίαση μου στις ισχυρές σύγχρονες γυναίκες οι οποίες έκαναν μια εθνική πάλη για έξυπνα ρούχα εργασίας και συγχρόνως κομμάτια που μπορούν να φορέσουν αργότερα το απόγευμα ή ακόμα και βράδυ. Αυτά τα κομμάτια είναι μια επίδειξη της ταυτόχρονης επιρροής και της ασυνήθιστης προσέγγισης μου στο καθημερινό ρούχο.

Οι γυναίκες περισσότερο τώρα από ποτέ θέλουν να αισθάνονται άνετες χωρίς να ξεχνούν τη θηλυκή τους υπόσταση. Διαλέγουν κομμάτια με τα οποία θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα καταλήξουν το βράδυ. Κομμάτια με τα οποία θα γίνουν το κέντρο συζήτησης και θαυμασμού.

Υπάρχει ένα υλικό ή ένα χρώμα που δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Ναι υπάρχει κάτι, είναι το λευκό χρώμα. Θεωρώ ότι δίνει μια πνοή φρεσκάδας είτε η συλλογή είναι όλη σκουρόχρωμή είτε όλη σε τόνους του λευκού.

Το λευκό χρώμα επίσης είναι το χρώμα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες Ελληνίδες για τις εξαιρετικές περιπτώσεις του.

Έτσι αντιμετωπίζω κι εγώ το λευκό είτε είναι όλη η συλλογή είτε κομμάτι αυτής, «Ένα χρώμα εξαιρετικών περιπτώσεων», για εξαιρετικούς ανθρώπους

Δώστε μας ένα styling tip για κομψότητα που είναι πέρα από τις τάσεις!

Μυστικό για styling;; δεν έχω! Απλούστατα όταν είσαι ο εαυτό σου είναι το καλύτερο μυστικό που θα μπορούσες να φορέσεις!

«Πρώτα να ξέρεις ποιος είσαι κι έπειτα να κοσμείς τον εαυτό σου ανάλογα.» Eπίκτητος (Φιλόσοφος)

«Το στυλ είναι η τελειότητα της δικής σου άποψης.» Richard Eberhart (ποιητής)

Το στυλ είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι ο τρόπος που αναδεικνύουμε την προσωπικότητά μας. Το στυλ δεν αγοράζεται, δεν αντιγράφεται, είναι κάτι μοναδικό, κάτι διαχρονικό, είναι ξεχωριστό! Το στυλ είναι η μοναδική ομορφιά που δεν εξασθενεί ποτέ.

«Η μόδα είναι το αξεσουάρ για κάποιον που έχει απίθανο στυλ»

Read More

And More