Πλεκτά: Πώς να τα περιποιηθείς σωστά

Είναι η εποχή τους. Πουλόβερ, πλεκτά τοπ, σκουφιά, κασκόλ και ζακέτες ντύνουν την καθημερινότητά μας με οικειότητα, ζεστασιά, κομψότητα και στιλ. Είσαι σίγουρη όμως ότι τους προσφέρεις τη φροντίδα που τους αξίζει; Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις ώστε να μην χάσουν αυτή τη χουχουλιάρικη αίσθηση που έχουν και τόσο αγαπάς; Τι πρέπει να προσέξεις ώστε να μην “μαζέψουν” ή να μην ξεχειλώσουν; 

Αυτή νομίζω είναι μια καλή στιγμή να διαβάσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για κομμάτια που φοράμε στην καθημερινότητά μας και θέλουμε να παραμείνουν μαζί μας. Γιατί, ναι, τα πλεκτά είναι από τα λίγα ρούχα με τα οποία δένεσαι και συναισθηματικά. Άσε που οφείλεις να σεβαστείς και τα χρήματα που έχεις ξοδέψει για να τα αποκτήσεις και τώρα θα μάθεις πώς να τα διατηρήσεις σωστά για πολύ καιρό, μιας και η μόδα τα έχει ήδη στο ράφι με τα διαχρονικά κομμάτια. 

Το πλύσιμο
Τα πλένεις πάντα με ειδικό απορρυπαντικό που είναι για ευαίσθητα πλεκτά, σε κρύο νερό. Αν θέλεις μπορείς να τα βάλεις και στο πλυντήριο σε πλύση για ευαίσθητα. Πρόσεξε όμως! Πρώτα τα τοποθετείς μέσα σε μία μαξιλαροθήκη για έξτρα προστασία.

Το στέγνωμα
Τα αφήνεις λίγο να φύγουν τα πολλά νερά, και αμέσως μετά τα απλώνεις σε μία πετσέτα οριζόντια. Δεν τα κρεμάς ποτέ και δεν τα βάζεις ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, αλλά κάπου με κανονική θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σιγά σιγά.

Μετά το στέγνωμα
Αφού σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας στο πουλόβερ σου, κάνε του κάτι σαν μασάζ (μην γελάς) ώστε να πάρει το σχήμα του ξανά.

Grooming
Αυτά τα ενοχλητικά κομπάκια είναι αναπόφευκτο να μην εμφανιστούν στα πουλόβερ σου. Έχουμε μια συμβουλή όμως για να τα εξαφανίσεις. Κράτησε με το ένα σου χέρι το πουλόβερ όρθιο και με ένα ξυραφάκι πέρασε απαλά την επιφάνεια. Το ξυραφάκι θα κόψει τους κόμπους. Χρειάζεται υπομονή -σε προετοιμάζω, αλλά αξίζει για κάτι που αγαπάς. 

Το “στεγνό” καθάρισμα
Για να αφαιρέσεις πάνω από τα πουλόβερ σου τις τρίχες από τα μαλλιά σου και διάφορα χνούδια, πάρε μια βούρτσα μαλλιών για μικρά παιδιά και πέρασε την επιφάνειά τους -προσεκτικά και με αγάπη.

Η φύλαξη
Ποτέ μα ποτέ δεν θα κρεμάς τα πουλόβερ σου. Η κρεμάστρας ξεχειλώνει τους ώμους και τα πλεκτά σου χάνουν τη φόρμα τους. Δεν πρέπει να κρέμονται, πρέπει να “ξαπλώνουν”. Αν θέλεις λοιπόν, να διατηρήσεις το σχήμα τους μπορείς να τα διπλώσεις και να τα τοποθετήσεις στο συρτάρι ή να τα διπλώσεις και να τα κρεμάσεις στην κρεμάστρα σαν παντελόνι.

BONUS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-Γενικά δώσε λίγο χρόνο στο πουλόβερ σου να παίρνει τις ανάσες του και να ξεκουράζεται. Μην το φοράς συνέχεια. Χρειάζονται χρόνο οι ίνες, τα νήματα, χρειάζονται μικρά διαλείμματα ώστε να επανέρχονται και το πλεκτό σου να μην χάνει τη φόρμα του.

-Για να παραμείνει μαλακό και fluffy το πουλόβερ σου καλό θα ήταν να μην το πλένεις συνέχεια. Ιδανικά επίλεξε να το πλένεις αφού το έχεις φορέσει τρεις – τέσσερις φορές, για να διατηρούνται οι ίνες του σε καλή κατάσταση. 

Read More

And More