Σε μουσείο μετατράπηκε η τελευταία κατοικία του Dior!

Μια μοναδική εμπειρία θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν όσοι επισκεφτούν από κοντά το επιβλητικό Château de La Colle Noire, το τελευταίο σπίτι του Christian Dior που βρίσκεται στην Grasse της Νότιας Γαλλίας, την «πατρίδα των αρωμάτων».

Το Château, που μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο αφιερωμένο στο μεγάλο δημιουργό, ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά το Μάιο του 2016, ακριβώς 65 χρόνια μετά την αγορά του από τον Dior. Μάλιστα, ο Οίκος Dior, ακολουθώντας τις επιθυμίες και το όραμα του δημιουργού, προχώρησε σε εκτενή έργα ανακαίνισης αποκαθιστώντας πλήρως το οίκημα, τη διακόσμησή του καθώς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου μεταφυτεύτηκαν 10.000 τριανταφυλλιές May Rose, αμπέλια, ελιές και οι αγαπημένες αμυγδαλιές του Dior.

Χάρη στις εργασίες, ο Οίκος Dior ζωντανεύει και πάλι το όνειρο της «θερινής έπαυλης των λουλουδιών», της μεγαλύτερης πηγής έμπνευσης για το δημιουργό-αρωματοποιό Christian Dior. Άλλωστε το Château de La Colle Noire δεν ήταν απλά μια θερινή κατοικία, αλλά μία τεράστια γεωργική περιοχή στην οποία ο ίδιος ο δημιουργός καλλιεργούσε αρωματικά τριαντάφυλλα, αμπέλια και γιασεμί. «Η Miss Dior γεννήθηκε από αυτές τις βραδιές της Προβηγκίας, τις ζωντανές με τις πυγολαμπίδες, όπου το νεαρό γιασεμί συζητά με τη μελωδία της νύχτας και της γης», είχε πει ο ίδιος ο Dior για το Château.

Για το λόγο αυτό και παράλληλα με την αποκατάσταση του Château de La Colle Noire, ο Οίκος Dior δημιούργησε το νέο εργαστήριο των αρωμάτων του στο Domaine des Fontaines Parfumées, μια τοποθεσία που βρίσκεται στην καρδιά της Grasse. Στόχος του Οίκου αλλά και του επικεφαλής αρωματοποιού François Demachy, που κατάγεται μάλιστα από την Grasse, είναι η επεξεργασία και δημιουργία όλων των αρωμάτων Dior να γίνεται αποκλειστικά στην περιοχή που φυτρώνουν και συλλέγονται τα περίφημα αρωματικά λουλούδια.

Επιπλέον, το Château ανασκευάστηκε με τρόπο που αναδεικνύεται και η καλλιτεχνική του παράδοση αφού την περίοδο που ζούσε εκεί ο Dior, είχε μετατραπεί σε ένα χώρο αφιερωμένο στις τέχνες και τη δημιουργία, φιλοξενώντας πολλούς φίλους του Dior, από τον Πικάσο και τον Νταλί μέχρι τον Σαγκάλ και τον Κοκτώ. Αυτή η καλλιτεχνική αύρα ακολούθησε το Château de La Colle Noire και μετά το θάνατο του Dior, αφού μεταγενέστερα στο οίκημα έμειναν σημαντικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες, από το σχεδιαστή Laroche μέχρι το συγκρότημα Oasis, που έκανε εκεί σημαντικές ηχογραφήσεις.

Μετά από δεκαετίες αναμονής, το Château de La Colle Noire ξαναζεί, κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Προβηγκίας. Δημιουργία, έμπνευση και αμέτρητα λουλούδια συμπληρώνουν ένα αξεπέραστο σκηνικό στην ευλογημένη γη της Grasse. Το όνειρο του Christian Dior έχει εκπληρωθεί.

Read More

And More