Συνέντευξη Γιώργος Ελευθεριάδης: Ο δημιουργός που ντύνει την ελευθερία σου και τη διαφορετικότητά σου, μιλάει στο TLIFE

Τον αγαπώ, τον σέβομαι και τον θαυμάζω. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της χώρας μας, με πολυετή και επιτυχημένη πορεία. Ο Γιώργος Ελευθεριάδης έχει αυτό το “κάτι” που τον διαχωρίζει. Την οπτική γωνία, την αισθητική, τον τρόπο σκέψης που αποτυπώνεται σε υφάσματα και ξεφεύγει από το συνηθισμένο, από το αυτονόητο. Καινοτόμος και οραματιστής, φροντίζει να σέβεται τη διαφορετικότητά σου και να υπογραμμίζει την ελευθερία σου. Ρούχα σύγχρονα, πατρόν που σπάνε το φράγμα του τετριμμένου, δημιουργικότητα και αισθητική που σπάνε το φράγμα του χρόνου.

Οι συνεντεύξεις μαζί του έχουν πάντα ενδιαφέρον. Ένας άνθρωπος πάντα ανοιχτός στο καινούριο, ένας δημιουργός που πάντα εξελίσσεται μένοντας ταυτόχρονα πιστός στο όραμα και την αισθητική του. Ευφυής, ταλαντούχος και με την ιδιαίτερη αυτή ικανότητα να οσμίζεται το παρακάτω… Δεν είναι τυχαίο που οι δημιουργίες του έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο!

Μίλησέ μας λίγο για τη συλλογή σου που είδαμε στην Athens Xclusive Designers Week…
Σ
το Ζάππειο δείξαμε τις δύο γυναικείες γραμμές μαζί, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ελευθερίας στην έκφραση και τη διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας, για αυτό και το styling ήταν βασισμένο στο δημιουργικό και ρεαλιστικό τρόπο που θα ντυνόταν κάποιος στη ζωή του.

-Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο στα ρούχα που δημιουργείς; Ποιες οι αδιαπραγμάτευτες για σένα προϋποθέσεις;
Η αισθητική άποψη, η διαφορετικότητα, η ισορροπία και η ποιότητα του ίδιου του ρούχου.

-Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στη μόδα σήμερα τι θα ήταν αυτό;
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μόδα σήμερα είναι η αισθητική ομοιομορφία όπου την βλέπουμε γύρω μας. Αυτό θα μου άρεσε να είχε εξελιχθεί, αλλά είναι δύσκολο διότι αυτό θέλει παιδεία ώστε οι επιρροές να φιλτράρονται πριν γίνουν αποδεκτές.

-Ποιες ήταν οι στιγμές στην καριέρα σου που είπες “μπράβο” στον εαυτό σου;
Έχω τη χαρά να έχω νιώσει πολλές φόρες προσωπική ικανοποίηση, αυτό που λες “Μπράβο”. Εκείνο που με ευχαριστεί είναι το γεγονός πως δεν έχω αναλωθεί άσκοπα για την επιτυχία και οι όποιες αποφάσεις μου έχουν βασιστεί στις προσωπικές αξίες και όχι απλά στο τι είναι βολικό ή συμφέρον.

-Χρόνια επιτυχημένος και συνεπής στο όραμά σου. Ένας δημιουργός που πάντα καταφέρνει να ξεφεύγει από το τετριμμένο και να προτείνει κάτι διαφορετικό. Πώς καταφέρνεις να διατηρείς φρέσκια την οπτική σου γωνία;
Παραμένοντας ο εαυτός μου και ειλικρινής με αυτό που κάνω.

-Οι δημιουργίες σου βρίσκονται σε πολλά σημεία του κόσμου. Μπορείς να μας πεις ποια είναι αυτά;
Αυτήν τη στιγμή οι συλλογές υπάρχουν σε 15 περίπου σημεία στην Ελλάδα και σε boutique στην Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Λίβανο, το Hong Kong.

-Ποιες είναι οι λέξεις που θέλεις να χαρακτηρίζουν τα ρούχα σου και ποιες εσένα;
Νομίζω ότι τα ρούχα μου έχουν προσωπικότητα και είναι αναγνωρίσιμα. Αυτό νομίζω είναι αρκετό για μένα. Άλλωστε οι χαρακτηρισμοί έρχονται από τους άλλους και όχι από μένα.

-Τι είναι στιλ για σένα;
Η ανεπιτήδευτη έκφραση μιας προσωπικότητας που έχει αναγνωρίσει και αποδεχτεί τις ιδιαιτερότητές της.

-Τι συνειρμούς σου δημιουργεί η λέξη μόδα;
Δημιουργία, έκφραση, φόρμες και γραμμές, παιχνίδι.

-Τι σε ενοχλεί στην εικόνα των γυναικών σήμερα;
Η ομοιομορφία, άσχετα αν επιλέγουν κάτι ακριβό ή φθηνότερο να φορέσουν. Ίσως γιατί δίνουμε πολύ σημασία στην εικόνα μας και σε λάθος πρότυπα.

-Ποια είναι τα υλικά που προτιμάς να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου; Έχεις αγαπημένα υφάσματα;
Το βαμβάκι είναι το πρώτο στη λίστα μου. Αγνό, πολυτελές, υπέροχο στην αφή.

-Είσαι ένας σχεδιαστής μόδας με πολυετή πορεία και εμπειρία. Τι άλλαξε με την πάροδο του χρόνου στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη δημιουργικότητά σου;
Ο χρόνος μου έδωσε ισορροπία, με απάλλαξε από οτιδήποτε περιττό και με έκανε να βλέπω πίσω από αυτό που φαίνεται.

-Ανέκαθεν αγαπούσες τους πειραματισμούς. Ποιο είναι το πεδίο που τώρα πειραματίζεσαι και παρατηρείς;
Η αγάπη για πειραματισμό υπάρχει και αυτό δεν αλλάζει. Ίσως τώρα να είμαι πιο έτοιμος να δοκιμάζω χωρίς τις αναστολές που είχα μικρότερος.

-Ποιο πιστεύεις ότι είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει έναν δημιουργό σταθερά επιτυχημένο;
Στους δημιουργικούς χώρους είναι δύσκολο να είναι κανείς σταθερά επιτυχημένος, διότι τα πράγματα αλλάζουν μαζί με τις νέες γενιές που φέρνουν καινούρια πράγματα. Το να παραμένει κάποιος επιτυχημένος, μάλλον έχει να κάνει με το αισθητικό μέτρο που αντέχει στο χρόνο… αυτό που λέμε διαχρονικός.

-Τα ρούχα σου ήταν ανέκαθεν ένας σίγουρα επιτυχημένος τρόπος να εκφράσει κάποιος την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και να “διαχωρίσει” κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό του από το σύνολο, να ξεχωρίσει. Πόσο σε χαροποιεί αυτό;
Με γεμίζει ικανοποίηση, διότι είναι το ζητούμενό μου. Η έκφραση που έρχεται χωρίς προσπάθεια, που κάνει το άτομο οικείο αλλά και διαφορετικό.

-Μία φράση που σε χαρακτηρίζει απόλυτα;
Ζήσε και αγαπά. LIVE AND LOVE.

-Πού μπορούμε να βρούμε τα ρούχα σου;
Στο κατάστημά μου, YIORGOS ELEFTHERIADES SPACE, στο Κολωνάκι, όπου υπάρχουν όλες οι συλλογές μας, γυναικείες και αντρικές, αξεσουάρ, μαγιό, και βέβαια σε καταστήματα στην Ελλάδα που μπορεί κάποιος να δει την λίστα μέσα στο site www.yiorgoseleftheriades.com

Read More

And More