Συνέντευξη: Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Σωτήρης Γεωργίου στο TLIFE

Είναι ένας από τους πιο αντισυμβατικούς και ταλαντούχους δημιουργούς μόδας στην Ελλάδα. Ο Σωτήρης Γεωργίου έχει καταφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο να μπει στους Α-List designers της χώρας μας, με την τελευταία Autumn – Winter συλλογή για το 2018/19 που έδειξε στην Εβδομάδα Μόδας στην Αθήνα, Athens Xclusive Designers Week, να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των θεατών.

Οι μινιμαλιστικές φόρμες, σε συνδυασμό με τα μαξιμαλιστικά prints και την αυστηρή γεωμετρία που αποτύπωσε στη νέα του συλλογή, ήταν μια ακόμα αφορμή για να πάρουμε συνέντευξη από τον σχεδιαστή, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον ίδιο και το έργο του, καθώς και την άποψή του για τη μόδα.

Μίλησέ μας λίγο για τη συλλογή που έδειξες στην AXDW.
Η συλλογή Raw Data, ένα πειραματικό παλίμψηστο, εστιάζει σε διαφορετικά σημεία ενός ταξιδιού από το οργανικό μακροσκοπικό στο ψηφιακό μικροσκοπικό. Ξεκινώντας από την εικόνα του «ωμού» αίματος, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις, καταλήγει να το αντιλαμβάνεται ως ψηφιακό δεδομένο.

Με αφετηρία τα 90’s, χαραγμένα στη μνήμη λόγω του δυναμικού χαρακτήρα που αποπνέουν τα έντονα και συχνά αντιθετικά χρώματα αυτής της δεκαετίας (γκρι, μωβ, λαδί, magenta, μπλε), η συλλογή κατευθύνεται προς πιο απλές φόρμες. Παρ’ όλα αυτά, διατηρείται σ’ αυτήν η έννοια της γεωμετρίας, με βασικό δομικό σχήμα τον κύβο, ο οποίος αναδύεται ξανά και ξανά, ακόμη και μέσα απ’ τον εαυτό του, σαν σε άσκηση κυβισμού. Προκειμένου να διασπαστεί η στιβαρότητα των μορφών, εισάγεται το στοιχείο της κίνησης, σε αντιπαραβολή με πειραγμένα digital prints τυπωμένα σε αντισυμβατικά υφάσματα (μεταξωτή οργάντζα, συνδυασμένη με ολόμαλλα, κασμίρ, καπαρντίνες).

Με βασική πηγή έμπνευσης την τέχνη, γίνεται μια ριψοκίνδυνη απόπειρα ισορροπίας ανάμεσα σε εκ πρώτης όψεως αγεφύρωτες αντιθέσεις: έντονο χρώμα- απόλυτο μαύρο, μινιμαλιστικές φόρμες- μαξιμαλιστικά prints, αυστηρή γεωμετρία- ελεύθερη κίνηση, οργανικότητα – ψηφιακότητα, προσφέροντας έτσι αλλεπάλληλες μικρές ανατροπές μέσω των παύσεων που απαθανατίζονται ανάμεσα στα κάθε δύο άκρα.

Είσαι ένας δημιουργός που έχει καταφέρει και έχεις ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο στιλ σου. Πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις κάτι τέτοιο σε μια χώρα που το να είσαι σχεδιαστής μόδας δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο;
Θεωρώ ότι όσο και αν φαίνεται δύσκολο, τόσο εύκολο μπορεί να γίνει. Φτιάχνω απλά ρούχα που με εκφράζουν, δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι πολύ σημαντικό, μου αρέσει, εκφράζομαι και νιώθω μερικές φορές τυχερός. Σίγουρα όσον αφορά την χώρα δεν βοηθάει, αλλά από την άλλη ποιον βοηθάει; Ούτως η άλλως έτσι όπως είναι τα πράγματα πια, όσον αφορά την πώληση, μπορεί να είσαι στην χώρα σου και να πουλάς πιο πολύ στο εξωτερικό μέσω ενός e-shop. Είναι από ποια πλευρά θες να τα δεις και κατά ποσό θες να τα αλλάξεις.

Ποιος είναι ο δημιουργικός σου στόχος;
Να προσπαθώ να διευρύνω όσο καλύτερα μπορώ την δημιουργική μου διαδικασία.

Ως δημιουργός φαντάζομαι ότι εμπνέεσαι από τους πάντες και τα πάντα, από εικόνες, εμπειρίες που αφομοιώνεις και μετά εκφράζεις. Βάλε μας λίγο στο κλίμα της δικής σου προσωπικής διαδικασίας. Δημιουργείς πρωί ή βράδυ; Με μουσική ή χωρίς; Συγκεκριμένες ώρες ή όποτε έρθει η έμπνευση;
Σκέφτομαι συνέχεια χωρίς να βάζω όρια αν είμαι στο ατελιέ η όχι. Δεν το βλέπω σαν μια δουλειά με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και αυτό είναι που μου αρέσει πολύ, έχει μια ελευθερία σκέψης. Για μένα οι καλύτερες ιδέες έχουν έρθει ξαφνικά, για παράδειγμα όταν οδηγώ ή είμαι με φίλους .

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Εννοείται ότι ακούω όταν σχεδιάζω, μου δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα. Μου αρέσει η διαδικασία της έρευνας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με βιβλία, η βόλτα σε μουσεία. Είναι σαν να κάνω update στον ίδιο μου τον εαυτό, στην συνέχεια φτιάχνω ένα mood board και μετά ξεκινάω να σχεδιάζω.

Ποια είναι τα υλικά, τα υφάσματα στα οποία εκφράζεσαι καλύτερα και γιατί; Ποια τα χρώματα που αποτυπώνουν τη δική σου σκέψη καλύτερα;
Για μένα τα υλικά είναι οι ήρωες μια ιστορίας, όποτε αναλόγως την ιστορία που θέλω να δημιουργήσω προσπαθώ να βρω τα κατάλληλα υλικά. Χρησιμοποιώ κυρίως μετάξι, μαλλί, κασμίρ, βαμβάκι, γιατί έχουν καθαρές υφές. Σίγουρα έχω μια χρωματική παλέτα σαν αφετηρία, δίνω ούτως η άλλως έμφαση στο πατρόν, όποτε προσπαθώ να έχω μια ισορροπία.

Ανέκαθεν μου άρεσαν χρώματα όπως το γκρι, το μαύρο, το μπλε και τα χρησιμοποιώ σαν βάση γιατί μου δημιουργούν μια ασφάλεια. Παρόλα αυτά, στην συλλογή για τον επόμενο χειμώνα έφτιαξα για πρώτη φορά δικά μου Digital Prints που είχαν περισσότερη ένταση σε χρώμα κι αυτό με έκανε να αναθεωρήσω τη σχέση μου με τα υλικά και τα χρώματα.

Πιστεύεις ότι οι Ελληνίδες είμαστε λίγο “συμβατικές” στο ντύσιμό μας; Πιστεύεις ότι είμαστε ανοιχτές στους πειραματισμούς; Τι συμβουλή θα έδινες στα κορίτσια που τώρα προσπαθούν να συνθέσουν το στιλ τους;
Είναι πολύ απλό… Ας αφεθούμε σε αυτό που μας αρέσει και που μας εκφράζει χωρίς πρέπει και κανόνες. Νομίζω ότι είναι πολύ συμβατική η κοινωνία που ζούμε και υπάρχουν πολλά στερεότυπα.

Πότε καταλαβαίνεις ότι ένα ρούχο έχει ολοκληρωθεί;
Μάλλον… ποτέ.

Τι είναι για σένα “μη διαπραγματεύσιμο” όσον αφορά στις δημιουργίες σου;
Είναι πολλά που δεν διαπραγματεύομαι. Η ποιότητα των υλικών, το πατρόν, η ραφή, οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για μένα είναι πολύ σημαντικό και μη διαπραγματεύσιμο το ρούχο να είναι ποιοτικά άρτιο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Τι είναι η μόδα για σένα -επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά;
Για μένα η μόδα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Δεν υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Όλα είναι θέμα αισθητικής και η αισθητική είναι κάτι πολύ απλό. Αν την έχεις μέσα σου τότε τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

Που μπορεί κάποιος να βρει τις δημιουργίες σου;
Στο Atelier μου, Αναγνωστόπουλου 52 στο Κολωνάκι και σύντομα στο νέο e-shop.

 

 

Read More

And More