Υψηλή Ραπτική: Τα φορέματα των ονείρων μας στις πασαρέλες του Παρισιού!

Όταν ακούμε υψηλή ραπτική αυτό που μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό είναι σωροί από τούλι, μεταξωτά υφάσματα, πολυτελείς διακοσμητικές λεπτομέρειες και πολλές παραμυθένιες δημιουργίες έτοιμες να φορεθούν στo red carpet. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η Haute Couture;

H «υψηλή ραπτική» ή «υψηλή μόδα” αναφέρεται στη δημιουργία custom-made ρούχων. Ρούχων που έχουν κατασκευαστεί με το χέρι από την αρχή μέχρι το τέλος, από υψηλής ποιότητας, ακριβά, συχνά ασυνήθιστα υφάσματα και ραμμένα με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια και από τους πιο έμπειρους και ικανούς επαγγελματίες, χρησιμοποιώντας συχνά χρονοβόρες και περίπλοκες τεχνικές. Το λιγότερο είκοσι άνθρωποι δουλεύουν για μια μόνο δημιουργία, και οι ώρες εργασίας για κάθε μία είναι πραγματικά αμέτρητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τιμές των ρούχων υψηλής ραπτικής μπορούν να αγγίξουν αστρονομικά ποσά.

Το “αγοραστικό κοινό” στο οποίο απευθύνεται πλέον η υψηλή ραπτική, προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι οίκοι, αντί να βγάζουν κέρδος, καταλήγουν να χάνουν χρήματα από την Haute Couture. Στην πραγματικότητα, οι συλλογές αυτές έχουν σαν στόχο κυρίως να διατηρούν το υψηλό προφίλ των οίκων.

Η couture εβδομάδα μόδας για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016 ολοκληρώθηκε λοιπόν χθες και υπήρχε κάτι για κάθε γούστο στις πασαρέλες του Παρισιού. Aς δούμε όμως πιο αναλυτικά τι παρουσίασε ο κάθε οίκος ξεχωριστά…

ATELIER VERSACE


Τα σχέδια της Donatella Versace ήταν και αυτή τη σεζόν εφαρμοστά, τολμηρά και sexy με σπίθες του πορτοκαλί, του γαλάζιου και του λευκού, αν και τα μαύρα looks δεν λείπουν ποτέ από τα show της.

CHANEL


H νέα Chanel Couture συλλογή του Karl Lagerfeld περιλάμβανε μια λεγεώνα από ονειρικά φορέματα άλλοτε από tweed άλλοτε από δαντέλα με άφθονες διακοσμητικές προσθήκες.

CHRISTIAN DIOR


Κομψά φορέματα με απόλυτη λεπτομέρεια πιο έντονα κεντημένα κομμάτια σε μια παλέτα χρωμάτων από ζωηρές αλλά και ουδέτερες αποχρώσεις συνθέτουν την γκαρνταρόμπα της γυναίκας Dior για την άνοιξη του 2016.

GIAMBATTISTA VALLI


Η συλλογή υψηλής ραπτικής του Giambattista Valli περιλάμβανε παραμυθένιες φημιουργίες με ογκώδεις φούστες, απλικέ λεπτομέρειες και άφθονο τούλι.

GIORGIO ARMANI PRIVE


Η συλλογή υψηλής ραπτικής του Giorgio Armani κινήθηκε στην αγαπημένη του χρωματική παλέτα αυτή του μπλε σε μια ποικιλία από φίνα και αέρινα υφάσματα.

SCHIAPARELLI


Αντλώντας επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο οίκος Schiaparelli παρουσίασε μια συλλογή με λεπτομέρειες από βολάν, μετάξι τυπωμένο με prints ή πλισαρισμένο και μια ονειρική χρωματική παλέτα.


JEAN PAUL GAULTIER


O Jean Paul Gaultier στην couture συλλογή του για την άνοιξη του ’16 φαίνεται πως για άλλη μια φορά το διασκέδασε τόσο παίζοντας με τη ραπτική όσο και με τα χρώματα και τα υλικά. Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από το σχεδιαστή, αλλά λίγα shows έχουν τόσο fun όσο αυτά του Jean Paul Gaultier.

ELIE SAAB


Παρουσιάζοντας τη συλλογή υψηλής ραπτικής του στο Παρίσι για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2016, ο Elie Saab βρήκε την έμπνευση του στην Ινδία με μια ποικιλία από glittering looks.

VALENTINO


Ο οίκος Valentino σε κάθε συλλογή του είναι σαν να διηγείται ένα μάθημα Ιταλικής ιστορίας. Αυτή τη φορά ένας εξωτικός ενετικό-παγανιστικός ρομαντισμός ήταν διάχυτος στη συλλογή Valentino Haute Couture 2016 με ξυπόλυτες νύμφες να περπατούν στην πασαρέλα με χρυσά μεταλλικά φίδια στα κοσμήματα και στα μαλλιά τους.

VICTOR & ROLF


Όπως αυτο-περιγράφονται ως “καλλιτέχνες της μόδας», ο Victor Horsting και o Rolf Snoeren για άλλη μια φορά δοκίμασαν τα όρια της φοεσιμότητας, κλείνοντας το μάτι στο πιο ριζοσπαστικό κίνημα της τέχνης στην πρόσφατη ιστορία.

Read More

And More