Έχεις σημάδια από ακμή; Υπάρχει λύση!

Σπυράκια: εμφανίζονται σε κάθε ηλικία και πραγματικά μπορεί να αποδειχθούν πολύ ενοχλητικά για την εμφάνισή μας, ενώ κάποιες φορές όταν είναι πολύ έντονα έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας (σκέψου το mood σου εκείνες τις μέρες που ξύπνησες και είδες στον καθρέφτη σου ένα και μόνο σπυράκι!). Ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις, η κρυοθεραπεία μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Ρωτήσαμε την Μάργκη Καπελάρη, ιατρός- δερματολόγος- αισθητικός, όλες τις λεπτομέρειες. Τι μας εόπε…

Τι είναι η κρυοθεραπεία;

Η κρυοθεραπεία είναι μια επεμβατική μέθοδος της δερματολογίας με την οποία με υγρό άζωτο καταστρέφουμε συγκεκριμένους στόχους στην επιδερμίδα. Τα διάφορα στοιχεία της επιδερμίδας έχουν διαφορετική αντοχή στο κρύο και έτσι κρίνοντας εμείς ανάλογα με το νόσημα επιλέγουμε και ποια τεχνική της κρυοθεραπείας θα εφαρμόσουμε.
Πως γίνεται η διαδικασία;
Η κρυοθεραπεία στην ακμή έχει θέση μονάχα σε δύο περιπτώσεις. Είτε αφού έχει περάσει η ακμή, δηλαδή αντιαισθητικές ουλές που μπορεί να δημιουργήσουν στο πέρασμά της κάποια σπυριά (συνήθως εμφανίζονται στην πλάτη ή στο στέρνο και σπάνια στο πρόσωπο), είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας της ακμής με άλλα φάρμακα σαν συμπληρωματικό στοιχείο πάνω σε κάποιες φλεγμονώδεις κύστες. Η κρυοθεραπεία δεν υπάρχει σαν κύρια θεραπεία αλλά σαν συμπλήρωμα. Πρώτα δίνουμε στον ασθενή φάρμακα για τα σπυριά και κρέμες ανάλογα με το τι χρειάζεται ο καθένας και αν έχει κάποιες φλεγμονώδεις κύστες που είναι παλιές μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία.
Από ποια ηλικία επιτρέπεται; Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται;
Δεν τίθεται ζήτημα ηλικίας. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που απαγορεύονται όπως για παράδειγμα η αλλεργία στο κρύο, άμα υπάρχουν αιματολογικές διαταραχές, κνίδωση, κρυοσφαιριναιμία (μια συστηματική αγγειίτιδα) και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.
Από την στιγμή που κάνεις μια συνεδρία, χρειάζεται να το επαναλάβεις;
Ναι, χρειάζεται. Με μία θεραπεία τα σημάδια δεν φεύγουν. Χρειάζεται να το επαναλάβεις σε κύκλους συνήθως για τις φλεγμονώδεις κύστες ακμής τις παλαιότερες (όχι για τις πρόσφατες γιατί δίνεται άλλη θεραπεία). Σε δύο συνεδρίες βλέπεις αποτέλεσμα εκτός εάν υπάρχουν χηλοειδή τα οποία είναι δύσμορφες ουλές (ουλές δηλαδή που έχουν φουσκώσει και είναι έξω από τα όριά τους, κακόμορφες ουλές) και μπορεί να χρειαστεί και τρίτη συνεδρία όπου γίνονται ανά ένα με ενάμισι μήνα.
Πόσο επώδυνη είναι σαν διαδικασία;
Όχι ιδιαίτερα νιώθεις ένα ελαφρύ τσούξιμο. Επιπλέον, δεν χρειάζεται αναισθησία.
Πόσο κοστίζει;
Αυτό εξαρτάται με το πόσες συνεδρίες πρέπει να γίνουν αλλά και τι πρέπει να γίνει. Γενικά πάντως, η συνεδρία μπορεί να κοστίζει από 50 έως 100 ευρώ ανάλογα με τις τιμές που ορίζει ο σύλλογος.
Πως φαίνεται το πρόσωπό σου μετά;
Το πρόσωπο εκείνη την ώρα έχει μια μικρή κοκκινίλα και μετά υποχωρεί.
Πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία;
Η διάρκεια είναι λίγα δευτερόλεπτα.

Γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη μπορούν να ακολουθήσουν τη μέθοδο αυτή;
Ναι! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Της Αγγελικής Χριστοπούλου

And More