Τα λάθη που κάνεις ενώ τα μαλλιά σου είναι ακόμη νωπά και πρέπει να σταματήσεις

Λατρεύεις τα μαλλιά σου και το γνωρίζω πολύ καλά. Προσπαθείς να τα κρατάς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αποφεύγεις τη συχνή χρήση συσκευών θερμότητας και όταν αυτό είναι απαραίτητο χρησιμοποιείς το κατάλληλο προϊόν προστασίας. Απλώνεις μάσκες ενυδάτωσης και θεραπείες κάθε φορά που δείχνουν θαμπά ενώ τα κόβεις συχνά ώστε να απαλλαχθείς από τις κατεστραμμένες άκρες και να τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν σωστά. 

Υπάρχουν όμως και κάποιες συνήθειες που κάνουν κακό στην τρίχα. Και δεν το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί. Το βλέπουν κάθε φορά που τους επισκέπτεσαι προκειμένου να περιποιηθούν τα μαλλιά σου. Αν και ακολουθείς κατά γράμμα τις συμβουλές τους δεν αποφεύγεις το σπάσιμο και την ψαλίδα. Κι αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι ο λόγος θα στον αποκαλύψω ευθύς αμέσως. Πρόκειται για 5 λάθη που κάνεις ενώ τα μαλλιά σου είναι ακόμη νωπά με αποτέλεσμα να προκαλείς φθορά. 

Λάθος 1ο:  Τα βουρτσίζεις. Τα μαλλιά όταν είναι νωπά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και εύθραυστα με αποτέλεσμα όταν τα χτενίζεις να προκαλείς φθορά τόσο στις άκρες όσο και κατά μήκος κι αυτό επειδή η ελαστικότητα είναι μειωμένη. Οι βούρτσες και οι χτένες, ειδικά αν είναι πολύ πυκνές, “τραυματίζουν” την τρίχα ενώ εσύ προσπαθείς να ξεμπερδέψεις τα μαλλιά σου. Το σωστό λοιπόν είναι να περιμένεις να στεγνώσουν εντελώς για να τα χτενίσεις ή να το κάνεις πριν λουστείς. Ο καλύτερος τρόπος ώστε να αποφύγεις το σπάσιμο είναι να ξεκινήσεις απαλά από τις άκρες και στη συνέχεια να τα χτενίσεις από τη ρίζα. Αν πάλι έχεις σγουρά μαλλιά, αφού απλώσεις conditioner αλλά και το κατάλληλο detangling προϊόν μπορείς να τα χτενίζεις με μια χτένα που έχει αραιά δόντια ενώ είσαι ακόμη στο μπάνιο και τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα. 

 

Λάθος 2ο: Μαζεύεις τα μαλλιά σε σφιχτό κότσο. Τα νωπά μαλλιά πρέπει να παραμένουν ελεύθερα μέχρι να στεγνώσουν. Αν τα μαζέψεις και μάλιστα πολύ σφιχτά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπάσουν αφού η υγρασία παραμένει εκεί για ώρες σε μαλλιά με έλλειψη ελαστικότητας. Αν θέλεις να τα μαζέψεις θα πρέπει να τα στεγνώσεις προηγουμένως και στη συνέχεια να δημιουργήσεις μια χαμηλή ή μεσαία αλογοουρά που θα στερεώσεις με ένα μαντήλι και όχι με λαστιχάκι.   

Λάθος 3ο: Σκουπίζεις τα μαλλιά σου ακατάλληλη πετσέτα. Η βαμβακερή απορροφά μεν καλύτερα την υγρασία αλλά ταυτόχρονα προκαλεί σπάσιμο στις άκρες και ψαλίδα. Αντίθετα μια micro-fiber πετσέτα είναι ιδανική αφού μειώνει το φριζάρισμα ενώ μια πολύ καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείς ένα παλιό σου t-shirt. Επίσης δεν τρίβεις ποτέ τα μαλλιά σου απλά ταμπονάρεις απαλά μέχρι να απομακρύνεις την υγρασία και στη συνέχεια τα αφήνεις να στεγνώσουν. 

Λάθος 4ο: Χρησιμοποιείς συσκευές θερμότητας ενώ τα μαλλιά είναι νωπά ή και βρεγμένα ακόμη. Είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος όλων. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να προκαλέσεις τεράστια φθορά, θαμπάδα και ξηρότητα. Αυτό συμβαίνει και πάλι λόγω έλλειψης ελαστικότητας. Τα μαλλιά δεν είναι έτοιμα να δεχτούν υψηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τα στεγνά που είναι πιο δυνατά και ανθεκτικά. Το μόνο που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις είναι το πιστολάκι και μάλιστα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία. 

Λάθος 5ο: Κοιμάσαι με νωπά μαλλιά. Οι hair experts σε προειδοποιούν: Τα βακτήρια παραμονεύουν και κάνουν κακό τόσο στα μαλλιά όσο και το τριχωτό της κεφαλής. Αν δεν είναι απόλυτα στεγνά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσεις πιτυρίδα, ξηρότητα αλλά και ανεπιθύμητο κνησμό. 

 

 

 

 

Read More

And More