Τι είναι αυτό που κάνει τα μαλλιά μας ίσια, σγουρά ή σπαστά και γιατί τα μαλλιά φριζάρουν;

Είμαι δημοσιογράφος ομορφιάς και το πιο αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς μου είναι να παίρνω συνεντεύξεις, να κάνω περίεργες ερωτήσεις που μου κατεβαίνουν στο κεφάλι και να παίρνω υπέροχες, τεκμηριωμένες απαντήσεις. Αυτό μπορεί να με κρατήσει ενθουσιασμένη για ένα μήνα ολόκληρο!

Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει τα μαλλιά μας να είναι ίσια, σγουρά ή σπαστά; Και δεν μιλώ για DNA, αλλά για τον τρόπο λειτουργίας της τρίχας μας. Πριν λίγες μέρες επικοινώνησα με τον εκπαιδευτή της Rene Furterer, Νίκο Σουρταγγιά, για να μιλήσουμε για τέλεια μαλλιά (θα ακολουθήσουν πολλά θέματα). Εκεί, μεταξύ άλλων μου έδωσε απάντηση και σε αυτό το ζήτημα.

Γιατί τα μαλλιά μας έχουν συγκεκριμένο σχήμα; Κράτησε σημειώσεις!

Η τρίχα μας κατά βάση είναι κερατίνη (η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που το 92-97% της τρίχας μας είναι φτιαγμένη από αυτή) και αποτελείται από δεσμούς υδρογόνου και δεσμούς θείου οι οποίοι έχουν την τάση να έλκονται μεταξύ τους (οι δεσμοί υδρογόνου με τους δεσμούς υδρογόνου και οι δεσμοί θείου με τους δεσμούς θείου, αντίστοιχα). Αν έχω πολλούς δεσμούς η τρίχα αρχίζει να κάνει ένα σπειροειδές σαν μαγνήτης και όσο πιο πολλοί είναι οι δεσμοί τόσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά μας.

Οι δεσμοί υδρογόνου είναι δεσμοί που σπάνε σχετικά εύκολα (είναι λιγότεροι οι μαγνήτες και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη έλξη) δηλαδή ακόμη και με τα χέρια σου αρκεί να τα περάσεις απότομα ανάμεσα στα μαλλιά σου με φορά προς τα κάτω και θα το διαπιστώσεις.

Οι δεσμοί θείου, από την άλλη, δεν μπορούν να σπάσουν απλώς με την τριβή και θέλουν ή χημικά ή θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά μας ισιώνουν με το πιστολάκι ή την πρέσα, γιατί με τον τρόπο αυτό σπάμε όλους τους δεσμούς. Επειδή, όμως, οι δεσμοί είναι στο DNA σου, αυτοί ξαναδημιουργούνται και τα μαλλιά αποκτούν την μπούκλα τους και πάλι, αλλιώς θα έκανες μια ισιωτική μια φορά στη ζωή σου και θα είχες για πάντα ίσια μαλλιά.

Γιατί τα μαλλιά μας φριζάρουν;

Όπως είπαμε, όσο περισσότερο σγουρά είναι τα μαλλιά μας, τόσο περισσότερους δεσμούς υδρογόνου έχουν. Γιατί τα μαλλιά φριζάρουν, όμως, όταν υπάρχει υγρασία; Γιατί πολύ απλά η υγρασία είναι νερό (H2O) και άρα βοηθάει να δημιουργούνται ακόμη περισσότεροι δεσμοί υδρογόνου στα μαλλιά μας τα οποία αρχίζουν να μπουκλώνουν και να χάνουν την λείανσή τους.

Τι μπορείς να κάνεις για το φριζάρισμα;

Η απάντηση είναι να κρατάς την κατάσταση υπό έλεγχο! Επένδυσε σε εξειδικευμένες σειρές κατά του φριζαρίσματος (η σειρά Lissea της Rene Furterer είναι από τις top) οι οποίες βοηθούν στη λείανση, αποτρέποντας τη δημιουργία δεσμών υδρογόνου (άρα με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φριζάρισμα). Και κάτι ακόμη πολύ βασικό: για να ελέγξεις το φριζάρισμα των μαλλιών σου, βάλε στην καθημερινή σου ρουτίνα ένα leave in το οποίο θα δυσκολέψει παραπάνω το φριζάρισμα της τρίχας και λόγω βάρους.

Read More

And More