Ο Eugene Souleiman τιμά τις πολύμορφες υφές στο show της Wales Bonner Φθινόπωρο/Χειμώνας 2019

Το show Φθινόπωρο/Χειμώνας 2019 της Wales Bonner στη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα της σεζόν, με έναν ευρύτατο και έντονο αέρα ενθουσιασμού για τη σχεδιάστρια, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η πιο καινοτόμος και λαμπερή εκπρόσωπος της γενιάς της. Η πειραματική αισθητική της αντλεί έμπνευση από μια ποικιλία καλλιτεχνικών και πολιτισμικών μοτίβων (που αποδόθηκαν άψογα στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το show, στη Serpentine Sackler Gallery, όπου αυτή τη στιγμή η σχεδιάστρια παρουσιάζει μια έκθεσή της). Αυτά τα μοτίβα μεταδίδουν την έρευνά της όσον αφορά την ταυτότητα, την πνευματικότητα και την έκφραση, με έναν τρόπο που συνεχώς διευρύνει τα όρια της μόδας.

Η συλλογή «Mumbo Jumbo» της Bonner δεν είναι μια συνηθισμένη συλλογή, είναι μια καταβύθιση σε φιλοσοφικά νερά, που αμφισβητεί τον ρόλο των συγγραφέων ως προφητών και η οποία “συνδέεται με μια πλούσια και μαγική γενεαλογία, λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της προγονικής σοφίας, καθώς αυτή μεταδίδεται και επανερμηνεύεται». Δανείζεται τον τίτλο από το μυθιστόρημα που έγγραψε ο Ishmael Reed το 1972, όπου συνδυάζεται η ιστορία με τη φαντασία προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με το ζήτημα της φυλής στις ΗΠΑ. Αυτό παρέχει το τέλειο πλαίσιο για μια συλλογή που βασίζεται στην πολυπλοκότητα της θρησκείας, της τελετουργίας και της καταγωγής.

Η συλλογή «Mumbo Jumbo» της Bonner λέει την ιστορία μιας πνευματικής αδελφότητας που θυμίζει το ιστορικό μαύρο κάμπους του πανεπιστημίου του Howard το 1980: η κλασική αμερικανική ντουλάπα κολεγίου συναντά τη Δυτική Αφρική και την Καραϊβική. Η ακαδημαϊκή μπλούζα oxford με τα κουμπάκια συνδυάζεται με κοστούμι εποχής jazz και φαρδύ τζιν παντελόνι indigo. Ένα κολεγιακό φόρεμα γεμίζει με μυστικιστικά κοσμήματα και φυλαχτά. Ρούχα «αδελφότητας» αποκτούν νέα ζωή με υφάσματα τουίντ και ψαροκόκαλο και διακοσμούνται με φτερά. Σε μπλουζάκια polo κεντιούνται λογότυπα εμπνευσμένα από τα «Haitian vèvès», προσδίδοντας μια ξεχωριστή αίσθηση voodoo. Βλέπουμε επίσης μεταξωτά καφτάνια patchwork που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Eric N. Mack από το Χάρλεμ, στα οποία χρησιμοποιούνται πολυρυθμικά νήματα, αντιπαραθέτοντας την ιστορική κουλτούρα με τη σύγχρονη Αμερική. Η συλλογή είναι ευφυής: πλέκει ξόρκια σε υφάσματα και χρησιμοποιεί «προγονικά τελετουργικά για να φέρει τα ρούχα στη ζωή».

Ο αντιφατικός συνδυασμός «Χάρλεμ» και «preppy» είναι αυτό που έδωσε έμπνευση στον Eugene Souleiman, Global Creative Artist, για να τιμήσει την ιδιαίτερη συλλογή της Bonner. Δεν ήταν μια ομοιογενής συλλογή όσον αφορά τα look των μαλλιών. Τα μαλλιά κάθε μοντέλου διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τη φυσική τους υφή, το μήκος και το στυλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια συλλογή που ήταν τόσο μια γιορτή του πολιτισμού όσο και της ποικιλομορφίας.

Τα μαλλιά


Για τον Eugene ήταν πολύ σημαντικό να παραμείνουν φυσικά τα μαλλιά των μοντέλων και να χρησιμοποιηθούν προϊόντα μόνο για την ενίσχυση της υφής τους και όχι για να την αλλάξουν. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν διέφεραν σημαντικά από μοντέλο σε μοντέλο, ανάλογα με το στυλ και τον τύπο των μαλλιών του.
Στα μοντέλα που είχαν μαλλιά afro δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα προϊόν styling εκτός από νερό, το οποίο ψεκάστηκε στα μαλλιά για να γίνει πιο εύκολη η διαχείρισή τους. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ένα δίχτυ πάνω από τα μαλλιά και στερεώθηκε στο κεφάλι. Χρησιμοποιήθηκε σεσουάρ ghd με φυσούνα που επικεντρώθηκε σε αυτό το σημείο προκειμένου τα μαλλιά να πάρουν το επιθυμητό σχήμα. Αφού επιτεύχθηκε το σχήμα, τα μαλλιά χτενίστηκαν με τα δάχτυλα ή με χτένα afro για να αποκτήσουν φυσική αίσθηση. Στα πιο άγρια μαλλιά, χρησιμοποιήθηκε ένα νέα σπρέι της Wella, που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά και δοκιμάστηκε από τον Eugene στα παρασκήνια της Εβδομάδας Μόδας, γνωστό ως Wella Professionals NUTRICURLS Milky Waves, προκειμένου να τραφούν τα μαλλιά και να γίνουν πιο μαλακά, διαχειρίσιμα και σαφή. Το συγκεκριμένο προϊόν θα κυκλοφορήσει στην αγορά φέτος.

Σε όλους τους άντρες μοντέλα που δεν είχαν μαλλιά afro χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια τρία προϊόντα, αν και με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το μήκος και το στυλ των μαλλιών. Σε βρεγμένα μαλλιά εφαρμόστηκε το Wella Professionals EIMI Perfect Me και χτενίστηκε στα μήκη και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το Wella Professionals EIMI Extreme Volume Mousse για έξτρα κράτημα. Εάν το μοντέλο είχε άφθονες μπούκλες, κάθε μεμονωμένη μπούκλα τυλιγόταν γύρω από το δάχτυλο του κομμωτή για έξτρα σαφήνεια, ενώ στη συνέχεια ψεκαζόταν με Wella Professionals EIMI Glam Mist για φωτεινότητα και λάμψη.

Στις γυναίκες μοντέλα χωρίς μαλλιά afro εφαρμόστηκε, επίσης, η δική τους μέθοδος styling. Χρησιμοποιήθηκε τόσο το Perfect Me όσο και το Wella Professionals Elements Conditioning Leave-In Spray σε βρεγμένα μαλλιά, προσδίδοντας απαλότητα και προσθέτοντας βάρος στις μπούκλες για καλύτερο κράτημα της φόρμας τους. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε το Wella Professionals EIMI Sugar Lift για να σταθεροποιηθεί το look.

Εκτός από την ευκαιρία να δουλέψει με μια ολόκληρη γκάμα υφών και στυλ μαλλιών, για τον Eugene ήταν συναρπαστική η επιμέλεια των μαλλιών στο show Φθινόπωρο/Χειμώνας 2019 της Bonner διότι κάθε look έφερε κάποιο συμβολισμό. Είτε επρόκειτο για τα αφρικανικά φτερά που στόλισαν κάποια από τα look είτε για τα buzz cut εμπνευσμένα από το σύγχρονο Χάρλεμ, ένα είναι σίγουρο: αυτά τα look, σε συνδυασμό με την εκπληκτική αισθητική της Bonner, ήταν πραγματική μαγεία στην πασαρέλα.

 

Read More

And More