Πώς θα διαλέξω το σωστό αντηλιακό; Σου λέμε!

Αν έπρεπε να διαλέξουμε εκείνο το βασικό θέμα συζήτησης του καλοκαιριού αυτό θα ήταν το αντηλιακό και ότι αυτό συνεπάγεται. Στο mail του TLIFE φτάνουν σωρηδόν ερωτήσεις όπως “Τι είναι το SPF”, “Τι σημαίνει ακτινοβολία UV”, ενώ η ερώτηση που μας γίνεται συχνότερα είναι “Από όλα αυτά τα αντηλιακά ποιο να επιλέξω;”. Η απορία είναι εύλογη με δεδομένο ότι… εκεί έξω υπάρχουν ένα σωρό αντηλιακά άρα, ποιο είναι καλό για σένα ή, σωστότερα, τι κάνει ένα αντηλιακό… καλό αντηλιακό;

Αυτό το άρθρο, λοιπόν, γράφεται για να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σου και να σε βοηθήσουμε να βρεις το ιδανικό για σένα! Κράτησε σημειώσεις, λοιπόν!

Τι είναι το SPF; 

Να μια άγνωστη λέξη που διαβάζεις στις ετικέτες των καλλυντικών και ειδικότερα στα αντηλιακά. Την διαβάζεις, αλλά ξέρεις και τι είναι; Το SPF προκύπτει από τις λέξεις Sun Protection Factor και είναι ο δείκτης που υποδεικνύει τη χρονική διάρκεια που μπορείς να μείνεις στον ήλιο φορώντας αντηλιακό, χωρίς να υποστείς ηλιακό έγκαυμα. Αν, για παράδειγμα, αρχίζεις να κοκκινίζεις στα 10 λεπτά, φορώντας ένα αντηλιακό με SPF 20 θα είσαι προστατευμένη για 10Χ20= 200 λεπτά. Και μπορεί οι πράξεις μας να σε πήγαν πίσω στο σχολείο, αλλά πλέον έμαθες τι σημαίνει!

Τι σημαίνει UVA, UVB και γιατί πρέπει να φοράω αντηλιακό; 

Μερικές άγνωστες λέξεις ακόμη: UVA σημαίνει UV Aging και είναι η ακτινοβολία εκείνη που μας… γερνάει και UVB σημαίνει UV Burning και αυτή η ακτινοβολία που ευθύνεται για το έγκαυμα της επιδερμίδας μας από τον ήλιο. Το 95% που φτάνει σε εμάς είναι η ακτινοβολία UVA η οποία (Surprise! Surprise!), διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα και φτάνει στην επιδερμίδα μας κάνοντας την να γερνάει πολύ νωρίτερα. Γι’αυτό και είναι πολύ βασικό να φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο! Και κάτι ακόμη: η φωτογήρανση είναι η νούμερο ένα αιτία γήρανσης άρα υπό αυτή την έννοια το αντηλιακό σου είναι η πιο βασική σου κρέμα αντιγήρανσης!

Τι πρέπει να έχει το αντηλιακό που θα επιλέξω;

Και περνάμε από την θεωρία στην  πράξη, δηλαδή στο πώς θα βρεις εκείνο το αντηλιακό που θα φορέσεις φέτος το καλοκαίρι. Ή, με άλλα λόγια, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής σου ώστε να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό από όλα όσα κυκλοφορούν. Μιλώντας για κριτήρια, λοιπόν, αυτά είναι δύο: το αντηλιακό σου πρέπει να σέβεται εσένα και πρέπει να σέβεται και το περιβάλλον στο οποίο εσύ μεγαλώνεις και σου εξηγούμε αμέσως. Εστιάζοντας σε εμάς και την επιδερμίδα μας, το αντηλιακό δεν πρέπει να διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και στην κυκλοφορία του αίματος. Το αντηλιακό σου, λοιπόν, πρέπει να σε κάνει να νιώθεις απόλυτα ασφαλής και προστατευμένη και όχι μόνο σε σχέση με την ηλιακή ακτινοβολία ενώ πρέπει να διαφυλάσσει και το θαλάσσιο περιβάλλον!

Ένα από τα αγαπημένα μας αντηλιακά που συγκεντρώνουν τα δύο παραπάνω στοιχεία, και μάλιστα αποδεδειγμένα από Πρωτόκολλα μελέτης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Διαπιστευμένα Αναλυτικά Εργαστήρια, είναι τα αντηλιακά προσώπου Frezyderm Sun Screen Velvet τα οποία προσφέρουν ηλιοπροστασία με σεβασμό στον άνθρωπο, ενώ χαρίζουν και την απόλυτη άνεση στην επιδερμίδα χάρη στην πατενταρισμένη Second Skin τεχνολογία. Και όπως είπαμε, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον σεβασμό και στο περιβάλλον!

Last chance info: μια ακόμη ερώτηση που φτάνει συχνά είναι και η εξής: “Ποιο αντηλιακό είναι ιδανικό για την λιπαρή μου επιδερμίδα;”. Το βασικό που πρέπει να προσέξεις σε αυτή την περίπτωση είναι το αντηλιακό που θα επιλέξεις να αναγράφει στην συσκευασία του την ένδειξη “Μη φαγεσωρογόνο”  που σημαίνει ότι δεν φράζει τους πόρους. Τα αντηλιακά Frezyderm Sun Screen Velvet ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.