Ροδόχρους νόσος: τι είναι και γιατί είναι πιθανό να την εμφανίσεις μετά τα 30

Αν κάτι απολαμβάνουμε περισσότερο στα social media είναι όλη αυτή η αλήθεια που βγαίνει και όλες εκείνες οι ειλικρινείς συζητήσεις που ανοίγονται. Σε επίπεδο beauty (γενικά) και επιδερμίδας (ειδικότερα) η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε πριν λίγες μέρες μια φωτογραφία προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας την αλήθεια της για την επιδερμίδα της κάνοντάς μας να την αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο για την αλήθεια της αυτή. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Synatsaki (@mairiboo)

Ωστόσο, το 2021 και με την τάση του individuality να είναι (ευτυχώς) η επικρατέστερη όλων, είναι παράλογο να μπαίνουν δίπλα σε αληθινές εικόνες εκφράσεις όπως “Τόλμησε να” ή “Δεν δίστασε”! Γιατί αν κάτι έχουμε διδαχθεί τα τελευταία χρόνια και αν κάτι προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε μέσα από εδώ είναι την αγάπη μας για το skincare και για την επιδερμίδα μας. Αυτής που έχει πόρους (και είναι λογικό γιατί από κάπου πρέπει να αναπνέει), αυτής που ενίοτε βγάζει σπυράκια (γιατί θέλει να μας πει ότι ίσως το παρακάναμε με το άγχος ή τις λιπαρές τροφές) και αυτής που είναι πανέξυπνη και οφείλουμε να την μεταχειριζόμαστε με την σειρά μας με πολύ πιο… έξυπνους τρόπους από ένα blur ένα φίλτρο στο instagram. 

Και παίρνοντας ως αφορμή αυτό το γεγονός αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην ροδόχρου νόσο και να θυμηθούμε τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες που έχει μοιραστεί μαζί μας ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης

Ροδόχρους νόσος: ανήκει στην ομπρέλα της ευαίσθητης επιδερμίδας 

Όπως ακριβώς και με την περίπτωση της αφυδατωμένης επιδερμίδας έτσι και με την ευαίσθητη: δεν μιλάμε για τύπο επιδερμίδας αλλά για μια επίκτητη κατάσταση. Γεννιέσαι με μια επιδερμίδα που μπορεί να είναι κανονική, ξηρή ή λιπαρή και στην πορεία μπορεί να γίνει ευαίσθητη. Όσο για τους λόγους που μπορούν να την κάνουν ευαίσθητη; Μπορεί η επιδερμίδα σου να γίνει ευαίσθητη μετά από φαρμακευτική αγωγή, μετά από φωτογήρανση (ο ήλιος λεπταίνει την επιδερμίδα και την κάνει πιο ευαίσθητη) ή μετά από χρήση ακατάλληλων προϊόντων για την επιδερμίδα σου. Επίσης, κάτω από την ομπρέλα του ευαίσθητου δέρματος ανήκει και το ροδόχρωο δέρμα (σίγουρα θα έχεις ακούσει για την ροδόχρου νόσο ή ροδόχρου ακμή, όπως την ανέφεραν παλιότερα).

Ροδόχρους νόσος: τι είναι και γιατί είναι πιθανό να την εμφανίσεις μετά τα 30!

Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα άνω των 30 εμφανίζουν ροδόχρου νόσο η οποία εκδηλώνεται στην επιδερμίδα αρχικά με ένα κοκκίνισμα και περνάει από διαφορετικά στάδια τα οποία είναι τα εξής: Αρχικά εμφανίζεται ένα ερύθημα που φεύγει, στο επόμενο στάδιο το ερύθημα μπορεί να γίνει πιο μόνιμο, έπειτα η επιδερμίδα να εμφανίσει ευρυαγγείες και το τελευταίο στάδιο μπορεί να είναι και οιδηματώδες. Στην Ελλάδα τέτοιου τύπου επιδερμίδες έχουν οι ανοιχτόχρωμοι και εμφανίζεται σε ενήλικες μετά τα 30, καθώς από αυτή την ηλικία και έπειτα χάνει το δέρμα την προστατευτική δράση της νεαρής ηλικίας, δηλαδή δεν έχουμε τόσα οιστρογόνα, το δέρμα μας δεν είναι τόσο παχύ κλπ. Όσο σκληρό και αν ακούγεται από την ηλικία των 25 και μετά αρχίζει η πτώση! Η ροδόχρους νόσος προτιμά όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, κυρίως ξανθά μαλλιά και ανοιχτά μάτια και στον κόσμο 45.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από αυτή. Κατά το παρελθόν, πάνω σε αυτά τα σημεία εμφανίζονταν και κάποια σπυράκια γι’ αυτό και την αναφέραμε ως ροδόχρου ακμή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας ευαίσθητης επιδερμίδας;

Πέρα από την αίσθηση τραβήγματος που είναι έντονη και δημιουργείται σχεδόν με κάθε προϊόν υπάρχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό όσων έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα και είναι το flashing, δηλαδή το αναψοκοκκίνισμα. Δημιουργείται μετά από έντονη άσκηση, από τη ζέστη, μετά από ζεστά ροφήματα, από το κρασί και από τα καυτερά φαγητά. Επίσης, όπως είπαμε, ενώ στην πρώτη φάση αυτό το flashing μπορεί να είναι παροδικό, στην επόμενη μπορεί να γίνει μόνιμο.

Τι να κάνεις αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα 

Το πρώτο πράγμα είναι να μην μείνεις στην δική σου αυτοδιάγνωση και να επισκεφτείς ένα δερματολόγο για να δεις αν όντως έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα γιατί ο συγκεκριμένος τύπος χρειάζεται τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Δεύτερον, ένα ερυθρόχρωο άτομο, δηλαδή ένα άτομο με ευαίσθητη επιδερμίδα, θα πρέπει να αποφύγει οποιονδήποτε παράγοντα το επιδεινώνει: το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, τη ζέστη, τα καυτερά φαγητά. Και φυσικά ο γιατρός είναι αυτός που θα δώσει την κατάλληλη αγωγή για να βελτιωθεί το δέρμα. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα οπότε θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή! Το ευαίσθητο ή ερυθόχρωο δέρμα δεν αποκαθίσταται εύκολα.

Ποια είναι τα σωστά καλλυντικά για ένα ευαίσθητο δέρμα

Ένα ευαίσθητο δέρμα νιώθει αυτή την αίσθηση τραβήγματος και ένα κάψιμο με το παραμικρό γι’ αυτό και τα προϊόντα που θα επιλέξεις για το skincare σου πρέπει να είναι και πολύ συγκεκριμένα και σίγουρα όχι πολλά. Στα ευαίσθητα δέρματα κυριαρχεί η λογική του less is more. Αυτά είναι τα βασικά προϊόντα που προτείνει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης:

-Πλύνε το πρόσωπό σου με ένα ήπιο καθαριστικό ή ακόμη καλύτερα με ένα micellar water. Τα ευαίσθητα δέρματα γίνονται ακόμη πιο ευαίσθητα με την επαφή τους με το νερό και αν μπορείς να το αποφύγεις, ακόμη καλύτερα! Αν δεν μπορείς, φρόντισε τουλάχιστον να μην χρησιμοποιείς ζεστό νερό. Και αυτό είναι SOS!

-Προτίμησε ένα serum αντί για κρέμα καθώς έχει καλύτερη διεισδυτικότητα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα serum με βιταμίνη C το οποίο βοηθάει να μην σπάνε τα αγγεία και σε βάθος χρόνου αποκαθιστά και το χρώμα. Βεβαίως, όταν το δέρμα είναι στην πολύ οξεία φάση μπορεί ένα τέτοιο serum να είναι ερεθιστικό, αλλά αν περάσει αυτό το πρώτο στάδιο το δέρμα το ανέχεται και κάνει μόνο καλό! Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα serum με υαλουρονικό οξύ.

-Η ενυδατική κρέμα που θα επιλέξεις πρέπει να είναι κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες! Απόφυγε τις κρέμες που έχουν αρώματα, μέταλλα και οξείδια που ερεθίζουν. Ένα καλό tip είναι να αναζητήσεις την ένδειξη AR στις συσκευασίες των προϊόντων. Τα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί για τα ευαίσθητα δέρματα έχουν πάνω τους αυτά τα αρχικά.

-Δεν βγαίνεις ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακή κρέμα! Όπως είπαμε, ένας λόγος που το δέρμα μπορεί να γίνει ευαίσθητο είναι η φωτογήρανση η οποία λεπταίνει την επιδερμίδα και την κάνει να μοιάζει με τσιγαρόχαρτο. Άρα όσο περισσότερο εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς αντηλιακή τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η κατάσταση. Επίσης, επίλεξε ένα αντηλιακό χωρίς οξείδια τιτανίου και ψευδαργύρου και φρόντισε να αναγράφει στην συσκευασία του ότι ενδείκνυται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Το παράδοξο με το ευαίσθητο δέρμα: δεν αντέχει ότι του κάνει καλό

Μια σύντομη ιστορία: τις προάλλες είχα συστήσει σε μια φίλη ένα serum βιταμίνης C. Το αγόρασε, το φόρεσε δύο μέρες και μου το χάρισε λέγοντάς μου: “δεν είναι για μένα! Με τσούζει!”. Αν είχα τότε την πληροφορία αυτή θα επέμενα να το κρατήσει. Γιατί ο δερματολόγος μοιράστηκε μαζί μου το εξής υπέροχο info: “Η ευαίσθητη επιδερμίδα έχει την τάση να ξερνάει ότι του κάνει καλό! Ακριβώς όπως σε ένα παιδάκι κάνει καλό να τρώει σαλάτα αλλά εκείνο έχει συνηθίσει στο παγωτό, έτσι και με την ευαίσθητη επιδερμίδα: έχει συνηθίσει και νιώθει άνετα με τις πλούσιες και παχύρρευστες κρέμες αλλά στην πραγματικότητα η βιταμίνη C της κάνει καλό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιμείνει γιατί αυτά τα προϊόντα αποκαθιστούν τον υδρολιπιδικό φραγμό!”.

Read More

And More