3 απλές ασκήσεις για να διώξεις τις τοξίνες από το πρόσωπό σου και να είσαι πιο λαμπερή! Τις βάλαμε στη ρουτίνα μας!

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην ζωή μας λέξεις που κάποτε δεν υπήρχαν στο beauty λεξικό ή που, έστω, δεν αναφέρονταν τόσο συχνά. Λέξεις όπως τοξίνες, περιβαλλοντικοί ρύποι, ελεύθερες ρίζες. Μια σειρά από λέξεις που αποτυπώνονται στην επιδερμίδα σου ως κούραση και θαμπή όψη. Αν με ρωτούσες, αυτό που έχει το πρόσωπό μας μεγαλύτερη ανάγκη το 2018 είναι η αποτοξίνωση. Η αναπόφευκτη ερώτηση είναι: πώς μπορείς να αποτοξινώσεις την επιδερμίδα σου; Για παράδειγμα, αποτοξίνωση στην διατροφή σημαίνει πρόχειρα- πρόχειρα πως κόβεις τις παχυντικές τροφές. Στο πρόσωπό σου, όμως, τι μπορεί να κάνεις για να δεις ξανά στον καθρέφτη σου λάμψη και όχι θαμπάδα, ζωηρό χρώμα υγείας και όχι εκείνο το χλωμό πρόσωπο.

Η Αρετή Καφαντάρη, ιδιοκτήτρια του Flow Center, είναι στο speed dial του κινητού μου όταν έχω τέτοιου είδους απορίες γιατί δεν μένει απλώς στην θεωρία! Εδώ, λοιπόν, με την Αρετή Καφαντάρη, την πρώτη face yogi στην Ελλάδα, σου ετοιμάσαμε μια σειρά ασκήσεων που αποτοξινώνουν. Είναι τρεις, είναι πολύ απλές, τις έχουμε βάλει ήδη στη ρουτίνα μας και στ’αλήθεια υπάρχει διαφορά. Προσοχή! Προσοχή! Χωρίς να είναι placebo!

Face yoga VS ασκήσεις detox: ποια είναι η διαφορά;

Με την Αρετή Καφαντάρη έχω κάνει καναδυό sessions face yoga (θα ευχόμουν να είναι πολλά περισσότερα) και η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ασκήσεις face yoga και στις ασκήσεις detox. “Στην face yoga κάνουμε ασκήσεις που έχουν να κάνουν με ζώνες του προσώπου. Δηλαδή, κάνουμε ασκήσεις που δουλεύουμε με τα μάτια, κάνουμε ασκήσεις που δουλεύουμε με το μέτωπο, δουλεύουμε, δηλαδή, ανά μυική ομάδα. Στις ασκήσεις detox η λογική μας είναι ότι πάμε να ενεργοποιήσουμε ταυτόχρονα πολλές μυικές ομάδες γιατί αυτό έχει την ιδιότητα να μπορεί να “σοκάρει” όλο το πρόσωπο. Αυτές οι ασκήσεις, λοιπόν, λέγονται detox”, επισημαίνει η Αρετή Καφαντάρη.

Τι κάνουν οι ασκήσεις skin detox;

“Οι ασκήσεις αποτοξίνωσης προκαλούν υψηλή αιμάτωση σε όλα αυτά τα σημεία του προσώπου. Όταν σε μια περιοχή πάει πάρα πολύ αίμα γίνεται πολύ πιο γρήγορη ανάπλαση των κυττάρων, άρα αποβάλει τις τοξίνες”.

Βήμα 1: φτιάξε το δικό σου face mist!

Πριν βάλεις, λοιπόν, τις φόρμες σου (αστειεύομαι!) είναι πολύ βασικό να έχεις ενυδατώσει σωστά την επιδερμίδα σου ώστε να μην δημιουργηθούν γραμμές από τις κινήσεις- ασκήσεις: “Για όλες αυτές τις ασκήσεις σαν πρώτο step είναι καλό να φτιάξεις ένα νεράκι που είναι καθαρά DIY. Η διαδικασία είναι η εξής: παίρνω νερό απιονισμένο για να μην έχει πολλά άλατα και το βάζω σε ένα ειδικό μπουκάλι περίπου 200ml με απλικατέρ. Βάζω μέσα περίπου τρεις σταγόνες αιθέριο άγριο τριαντάφυλλο, τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι και 5 σταγόνες βιταμίνη Ε. Το κλείνω καλά και το ανακινώ. Πριν ξεκινήσω την γυμναστική καλό είναι να κάνεις 3-4 “ψεκασιές” σε όλο το πρόσωπο ώστε να είναι ενυδατωμένο το πρόσωπο και να αποφύγουμε κάποιες γραμμές. Υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, αν το πρόσωπο είναι αφυδατωμένο να κάνεις κάποιες γραμμές όμοιες με αυτές που κάνεις όταν κοιμάσαι πιέζοντας το πρόσωπό σου από τη μια μεριά. Θα φύγουν αυτές οι γραμμές αλλά δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν αφού μπορείς να τις αποφύγεις. Το ίδιο αντίστοιχα μπορείς να πετύχεις με ένα face mist”, τονίζει η face yogi.

Άσκηση no 1: “Τεντώνω το πρόσωπό μου με ένα πολύ μεγάλο “Ο” γουρλώνοντας τα μάτια και χωρίς να σταματήσω περνάω στην δεύτερη έκφραση που είναι η εξής: χαμηλώνω τα μάτια και τα χείλη μου μπαίνουν σε χαμόγελο. Αυτή είναι μια άσκηση που πρέπει να γίνεται πρώτη γιατί είναι ήπια, ενεργοποιεί όλους τους μυς (με το “Ο” ενεργοποιώ όλο το κάτω μέρος του προσώπου και με το γούρλωμα των ματιών όλο το πάνω) και είναι σαν να κάνω ζέσταμα ή σαν να τεντώνω όλο το σώμα μου το πρωί όταν ξυπνάω”.

 

Άσκηση no 2: “Η επόμενη άσκηση είναι πιο έντονη γι’αυτό και θέλω να έχει προηγηθεί η άλλη. Σε αυτή την άσκηση γουρλώνω τα μάτια αρκετά και αν δεν έχω φέρει αρκετή αιμάτωση σε αυτή την περιοχή δεν θα προστατεύσω την επιδερμίδα μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να την τραυματίσω αλλά υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν οι μυς. Είναι σαν να θέλεις να κάνεις στην γιόγκα κατακόρυφο χωρίς να έχεις δουλέψει τους ώμους και τους κοιλιακούς. Απλώς δεν θα μπορέσεις να κάνεις την άσκηση. Στην άσκηση αυτή, λοιπόν, τοποθετούμε τα δάχτυλά μας πάνω από τα φρύδια μας αφήνοντας κενό μισό με ένα δάχτυλο. Αυτό είναι SOS γιατί πολλοί ακουμπάνε τα δάχτυλα ακριβώς πάνω στα φρύδια επιτυγχάνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί με αυτόν τον τρόπο “ρίχνεις” τα φρύδια σου. Άρα βάζω τα δάχτυλά μου εκεί και τεντώνω το πρόσωπό μου σαν να θέλω να κάνω μια μεγάλη άρνηση. Γουρλώνω το πρόσωπό μου, κάνω έντονη άρνηση, τυλίγω τα χείλη μου στα δόντια μου και κάνω ένα πολύ δυνατό χαμόγελο Τζόκερ. Αυτό το χαμόγελο θέλω να αισθάνομαι ότι πιάνει από τη βάση της γνάθου μέχρι την εξωτερική γωνία των ματιών μου. Άρα δημιουργώ ένα πολύ ωραίο πλέγμα που ενώνει από το περίγραμμα του οβάλ του προσώπου μέχρι και τα ζυγωματικά”.

 

Άσκηση no3: “Αυτή είναι μια παιδική άσκηση αλλά είναι τρομερά καταπραϋντική για το σφιγκτήρα του στόματος. Γιατί τι συμβαίνει με το στόμα μας; Βρίσκεται σε μια συνεχόμενη σύσπαση κατά την διάρκεια της ημέρας γιατί τρώμε και μιλάμε. Δύσκολα θα δεις, λοιπόν, έναν άνθρωπο να έχει τεντωμένο το στόμα και ειδικά αν είναι καπνιστής. Άρα αυτή η άσκηση είναι πάρα πολύ αποτοξινωτική για όλη την περιοχή γύρω από το στόμα”.

 

Σε πόσο καιρό θα δω αποτέλεσμα και τι αποτέλεσμα θα είναι αυτό;

“Αν κάνω μόνο αυτές τις ασκήσεις και δεν κάνω ασκήσεις γιόγκα για να τις συνδυάσω θα χρειαστώ 1-1.5 μήνα και αυτό που θα δω είναι λάμψη. Οι ασκήσεις detox δεν κάνουν focus στην μυική ενδυνάμωση, δηλαδή δεν θα δω τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια μου να φεύγουν θα δω, όμως, ένα πρόσωπο πιο λαμπερό. Η αιμάτωση είναι το δυνατό σημείο αυτών των ασκήσεων. Επίσης, η ροή του αίματος στα πόδια μας είναι πιο δυνατή (στα πόδια πρηζόμαστε όχι στο πρόσωπο) κι επίσης δεν το αγγίζουμε ιδιαίτερα από φόβο, άρα αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε τους όρους και να δημιουργήσουμε αιμάτωση και στο πρόσωπο. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που λέμε ότι στη γιόγκα οι ανάστροφες ασκήσεις βοηθούν πολύ το πρόσωπο, γιατί το αιματώνουν”!

Η στάση του κάτω σκύλου: ο τέλειος συνδυασμός!

Η Αρετή Καφαντάρη έχει πάντα μερικά υπέροχα tips να μοιραστεί μαζί σου και αυτό που λατρεύω περισσότερο σε εκείνη είναι ότι καθετί που μοιράζεται μαζί σου είναι τεκμηριωμένο! Ακόμη και αυτός ο συνδυασμός yoga detox: δεν θα το κάνεις επειδή στο είπε η αγαπημένη σου face yogi, υπάρχει ουσιαστικότερος λόγος να το κάνεις. Να τι μου είπε, λοιπόν: “Καλό είναι πριν ή μετά από αυτές τις ασκήσεις να κάνεις την στάση του κάτω σκύλου όπου κάνεις ουσιαστικά μια πυραμίδα. Είναι καταπληκτική. Και αυτό γιατί σε όλες τις ασκήσεις όπου το πρόσωπο βρίσκεται σε πιο χαμηλή θέση από την καρδιά σημαίνει ότι η καρδιά δίνει μεγαλύτερη αιμάτωση σε αυτή την περιοχή. Άρα, ο κάτω σκύλος τι είναι; Το κεφάλι κρέμεται άρα είναι πιο χαμηλά από την καρδιά μου και αιματώνεται καλύτερα το πρόσωπο”. Αν κάνεις yooga, λοιπόν, και αν σου αρέσει, σέταρε τις παραπάνω ασκήσεις detox και με τρεις αναπνοές στο κάτω σκύλο.

Last but not least: Όλες οι ασκήσεις έχουν τη λογική του 3 επί 10. Κάνω δέκα φορές, σταματάω και συνεχίζω με τα άλλα δύο σετ.

Read More

And More