7 λάδια που θα σώσουν την επιδερμίδα σου από το κρύο (και γιατί δεν πρέπει να τα φοβηθείς)

Μπορεί να έχουμε περάσει έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, αλλά οι επόμενες μέρες δεν θα είναι έτσι! Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι πιο κρύοι μήνες και η επιδερμίδα μας είναι κάτι που έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται. Η επιδερμίδα μας μας τραβάει, την αισθανόμαστε ξηρή και βλέπουμε ότι η κρέμα από μόνη της δεν αρκεί να την προφυλάξει σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Εδώ, λοιπόν, έρχεται το λάδι προσώπου! Φαντάσου το σαν το πολύ χοντρό μπουφάν που θα φορέσεις για να προστατευτείς από το κρύο. 

Κάνουν, όμως, όλα τα λάδια το ίδιο και γιατί δεν πρέπει να τα φοβηθείς αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα; Πριν δεις τα πιο αγαπημένα μας nourishing λάδια της αγοράς, ιδανικά για αυτή την περίοδο που διανύουμε, ιδού οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας γίνονται πιο συχνά!

Κάνουν όλα τα λάδια το ίδιο; 

Οι λοσιόν, οι κρέμες, τα λάδια δεν είναι παρά μια μορφή προϊόντος. Εκείνο το οποίο παίζει τον σημαντικότερο ρόλο είναι το δραστικό συστατικό που περιέχεται σε αυτά! “Έτσι, ανάλογα με το τι περιέχουν, αυτά τα έλαια μπορεί να έχουν από καταπραϋντικές ιδιότητες ή ακόμη και αντιβακτηριδιακές όπως το tee trea oil που είναι αντισηπτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λιπαρό δέρμα”, μας λέει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και συνεχίζει: “Το tea tree, λοιπόν, είναι από τα καλύτερα λάδια που μπορούμε να βάλουμε. Επίσης, αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό και αντι-ικό είναι το καστορέλαιο, βασικό όταν έχουμε φλεγμονές. Το βούτυρο καριτέ επειδή φυλάσσει τα πολύτιμα φυτικά λιπαρά οξέα που έχει το δέρμα έχει τις εξαιρετικότερες ενυδατικές ιδιότητες. Επίσης, το βούτυρο κακάο έχει πολύτιμη βιταμίνη Ε. Το λάδι jojoba επειδή μοιάζει με το φυσικό μείγμα του ανθρώπινου δέρματος μπορεί να εισχωρήσει πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο έλαιο ενώ μπορεί και να συγκρατήσει υγρασία στους ιστούς και να διατηρηθεί το δέρμα ελαστικό. Το αμυγδαλέλαιο έχει πολλές μαλακτικές ιδιότητες και αφήνει μεταξένια αίσθηση στην επιδερμίδα. Το ελαιόλαδο, αυτό καθεαυτό περιέχει πολυφαινόλες και είναι αντιοξειδωτικό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν βάζουμε απευθείας τις ουσίες στο πρόσωπο (π.χ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο), αλλά ειδικά προϊόντα με ραφιναρισμένες ουσίες με τέτοιο τρόπο ώστε να προορίζονται για το πρόσωπο.

Λιπαρή επιδερμίδα και λάδια: τι πρέπει να ξέρεις!

Η απάντηση είναι “ναι” για τρεις διαφορετικούς λόγους: Πρώτον γιατί πλέον τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το πρόσωπο έχουν πολύ πιο ελαφριά υφή, απορροφώνται πιο εύκολα κι έτσι είναι συμβατικά με την επιδερμίδα μας, ενώ στην αγορά θα βρεις ξηρά λάδια (πολύ λιγότερο λιπαρά) καθώς και τα λάδια σε watery υφή. Δεύτερον, όπως έχομε πει, η επιδερμίδα μας υπερπαράγει ότι της λείπει. Μια λιπαρή επιδερμίδα, λοιπόν, που της λείπει η ενυδάτωση θα υπερπαράξει σμήγμα. Τέλος, όπως είπαμε, αν δεν θέλουμε να επιλέξουμε κάποιο nourishing λάδι μπορούμε να βάλουμε στη ρουτίνα μας ένα λάδι με tea tree που είναι αντιβακτηριακό. 

Πώς φοράμε το λάδι στο πρόσωπό μας; 

“Είναι πάρα πολύ βασικό να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα. Δύο- τρεις σταγόνες είναι υπεραρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες της επιδερμίδας. Επίσης, δεν τρίβουμε με βίαιες κινήσεις κατά την εφαρμογή αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τα λάδια αλλά για όλα τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Ο σωστός τρόπος είναι να βάζουμε δύο- τρεις σταγόνες στην παλάμη του χεριού μας και όχι απευθείας στο πρόσωπό μας, να τρίβουμε τις παλάμες μας για να πάρει την θερμοκρασία του δέρματος και μετά να βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο και να το απλώνουμε. Ο λόγος που ζεσταίνουμε το λάδι στις παλάμες μας είναι και για να απλωθεί πιο πολύ αλλά και γιατί με την θερμότητα απελευθερώνουν περισσότερο τα δραστικά συστατικά που έχουν”, λέει ο Στέλιος Αγγελίδης.

Όσο για τη σειρά, ιδού τι μας απάντησε ο δερματολόγος: “Πρώτα καθαρίζουμε την επιδερμίδα, βάζουμε την λοσιόν και μετά βάζουμε το έλαιο. Το έλαιο μπαίνει πρώτο και το απλώνουμε κάνοντας μασάζ στο δέρμα και για να γίνει πιο διεισδυτικό και για να απορροφηθεί καλύτερα από την επιδερμίδα. Αν, όμως, μετά το μασάζ που έχουμε κάνει στο δέρμα δούμε ότι το έλαιο δεν έχει απορροφηθεί τότε παίρνουμε ένα χαρτί και ταμπονάρουμε την επιδερμίδα για να τραβήξουμε το έλαιο που περισσεύει. Μετά βάζουμε την κρέμα από πάνω. Μπορούμε, όμως, να αναμείξουμε την κρέμα με το έλαιο ώστε να κάνουμε skip ένα βήμα. Όλες οι έτοιμες κρέμες εξάλλου, είναι έλαιο και νερό, οπότε μπορούν να αναμειχθούν εύκολα. Αν, πάλι, νιώθουμε την επιδερμίδα μας πολύ λιπαρή μπορούμε να κάνουμε skip και την κρέμα μας, καθώς το έλαιο από μόνο του και λόγω σύνθεσης είναι πολύ ενυδατικό”.

Τα ενυδατικά λάδια που αγαπάμε (και θα αγαπήσει και η επιδερμίδα σου) στο κρύο!

Abeille Royaleyouth Watery Oil, Guerlain, €87.00. Αυτό το λάδι προσώπου είναι ενυδατικό και συσφικτικό μαζί, έχει μέλι (όλοι γνωρίζουμε τις καταπραϋντικές, ενυδατικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες), αλλά αυτό που αγαπάμε περισσότερο είναι η watery σύνθεσή του που το κάνει ιδανικό και για τις λιπαρές επιδερμίδες! 

 

Λάδι προσώπου Άγριο Τριαντάφυλλο με Βιταμίνη C για λάμψη και βαθιά ενυδάτωση, Korres. Είναι ένα από τα best selling λάδια και θα διαπιστώσεις τους λόγους όταν το δοκιμάσεις! Περιέχει στη σύνθεσή του 5% συγκέντρωση σε βιταμίνη C που είναι αντιοξειδωτική και δίνει άμεση λάμψη και αληθινά ροδοπέταλα για ενυδάτωση και καταπράυνση της επιδερμίδας. 

Rose Hips Nourishing Oil, Mario Badescu, €25.33. Το εκχύλισμα και το έλαιο αγριοτριανταφυλιάς, φυσικές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων και η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, φωτίζουν ενώ προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας την ξηροδερμία. Είναι ελαφρύ, γεγονός που το κάνει ιδανικό και για τις πιο λιπαρές επιδερμίδες, αλλά ταυτόχρονα βαθιά ενυδατικό. 

 

Nourishing Rose Oil, Laura Mercier, €66.42. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας καταπραϋντικά έλαια προσώπου που δίνουν και άμεση λάμψη. Το trick για αυτές τις μέρες είναι να το αναμειγνύουμε με την αγαπημένη μας ενυδατική κρέμα και να κλειδώνουμε την υγρασία μέσα στην επιδερμίδα!

Santal Face Treatment Oil, Clarins, €41.90. Η Clarins ήταν από τις πρώτες εταιρίες που μας μύησαν στα λάδια προσώπου και αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο ενυδατικά, ιδανικό αν έχεις πολύ ξηρή επιδερμίδα που ειδικά τους κρύους μήνες ταλαιπωρείται πολύ! Είναι 100% φυσικό, χωρίς συντηρητικά και είναι επίσης ιδανικό αν έχεις ευρυαγγείες. 

Divine Face Oil, Antipodes, Sephora, €28.95. Το αβοκάντο είναι μια πλούσια τροφή και το έλαιό της είναι εξίσου θρεπτικό. Το συγκεκριμένο λάδι είναι βαθιά ενυδατικό ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει πιο νεανική και λεία. 

 

Rosehip BioRegenerate Oil, Pai, Sephora, €17.95.  Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα που γίνεται ακόμη πιο εύθραυστη στις χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό το λάδι rosehip είναι το απόλυτο best seller! Αποτελείται από Ωμέγα 3, 6, 7 και 9, ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος, μειώνει τα σημάδια αφυδάτωσης, τις ρυτίδες και τις ουλές. 

 

 

Read More

And More