8 τρόποι να κάνεις την beauty ρουτίνα σου eco-friendly

Με λίγη καλή προσπάθεια όλοι μας μπορούμε να λειτουργούμε στην καθημερινότητα με “φιλικό προς το περιβάλλον” τρόπο. Ακόμη και όταν πρόκειται για την ρουτίνα ομορφιάς. Είναι σίγουρο ότι στο μπάνιο σου υπάρχει ένα σύνολο από πλαστικές και μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών αλλά και μακιγιάζ που χρησιμοποιείς καθημερινά. 

Αν και έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα από τα beauty brands προς την οικολογική κατεύθυνση, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Εσύ όμως, από την πλευρά σου μπορείς να συμμετέχεις ενεργά. Δεν σου ζητείται να πετάξεις τα προϊόντα που έχεις αλλά οι επόμενες αγορές σου να είναι πιο προσεκτικές. Υπάρχει μάλιστα και ένα ακόμη πλεονέκτημα: Είναι πιο οικονομική η eco friendly ρουτίνα και αυτό θα το ανακαλύψεις γρήγορα. 

Υπάρχουν μάλιστα 8 τρόποι να την αποκτήσει και θα τους ανακαλύψεις στη συνέχεια. 

Σαπούνια σε μορφή μπάρας

Τώρα πια όλο και περισσότερα οικολογικά brands κάνουν την εμφάνιση τους προτείνοντας να δοκιμάσεις τα σαπούνια σε μορφή μπάρας τόσο για το σώμα όσο και τα μαλλιά. Το περιτύλιγμα είναι ανακυκλωμένο χαρτί και η σύνθεση τους προέρχεται από φυτά και λουλούδια. 

Οδοντόβουρτσα 

Γνωρίζω ότι όλα τα χρόνια χρησιμοποιείς τις παραδοσιακές οδοντόβουρτσες που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Μια από μπαμπού όμως είναι εκτός από eco friendly και υπέροχη. Συνήθως είναι φτιαγμένες από 100 % βιοδιασπώμενο υλικό και θα τις βρεις εύκολα. 

Coton pads ή αλλιώς μπατονέτες 

Κι όμως υπάρχουν ήδη στο εμπόριο μπατονέτες από χαρτί και όχι βαμβάκι. 

Μην πετάς 

Τις περισσότερες φορές αφήνεις στην άκρη τα προϊόντα χωρίς να έχουν λήξει ή τελειώσει. Ή αποφασίζεις να τα πετάξεις και να τα αντικαταστήσεις με νέες φόρμουλες που σέβονται το περιβάλλον. Και οι δύο κινήσεις είναι λάθος. Ότι υπάρχει στο μπάνιο και το νεσεσέρ σου πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι τέλους. Κι αν πάλι δεν σου ταιριάζει η κρέμα ημέρας ή μια νέα σκιά που πήρες στις γιορτές μπορείς κάλλιστα να τα χαρίσεις στην κολλητή ή την αδερφή σου και την επόμενη φορά προσπάθησε να είσαι πιο προσεκτική και σίγουρη. 

Ελέγχεις 

Το πρώτο σου μέλημα είναι να ελέγξεις τη συσκευασία γιατί όλα από εκεί ξεκινούν. Κάθε φορά λοιπόν που ένα προϊόν μπαίνει στο καλάθι των αγορών σου επιβάλλεται προηγουμένως να γνωρίζεις αν η συσκευασία του ανακυκλώνεται ή ακόμη καλύτερα επαναχρησιμοποιείται. Το πλαστικό δεν είναι στη λίστα σου πλέον ενώ το καλύτερο όλων είναι να δημιουργήσεις μια νέα συλλογή με refiel συσκευασίες. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων χρόνων την οποία ακολουθούν όλο και περισσότερα beauty brands. Και οι συνθέσεις των προϊόντων όμως πρέπει να περάσουν από εξετάσεις. Κι αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες για τη σύνθεση, αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στη συσκευασία. Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα μάθεις αν κάποιο από τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα βλάπτει το περιβάλλον. 

Μείωση της κατανάλωσης 

Η σπατάλη είναι ένα μικρό “αμάρτημα” και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλογιστείς πόσα κραγιόν υπάρχουν στο νεσεσέρ και ποια είναι εκείνα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει τους τελευταίους πολλούς μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις παλέτες σκιών και τα μολύβια ματιών και χειλιών. Πολλά, είμαι σίγουρη. Αυτή είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να σταματήσει αμέσως τώρα. Κι αν πάλι θέλεις να έχεις αρκετά προϊόντα ώστε να δημιουργείς όλα τα looks της σεζόν μιας και είσαι make up ή skincare lover, τότε πρέπει να φροντίσεις ώστε όλα, και χωρίς καμία εξαίρεση, τα προϊόντα σου να είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή πολλαπλής χρήσης όπως ένα blush που μπορείς να απλώσεις εκτός από τα ζυγωματικά, στα χείλη και τα μάτια επίσης. Ή ένα μολύβι κατάλληλο για το περίγραμμα σε βλέφαρα και χείλη. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα περιποίησης. Τα μαντηλάκια καθαρισμού για παράδειγμα είναι μίας μόνο χρήσης και δεν ανακυκλώνονται. Τη θέση τους μπορούν να πάρουν οι υφασμάτινοι δίσκοι που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. 

Refiel 

Αυτός είναι ο νέος κανόνας και η πιο σωστή κίνηση και η νέα κατεύθυνση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τις εταιρίες που λανσάρουν refiel συσκευασίες και να αποκτήσεις όλα όσα χρειάζεσαι. Από την ενυδατική σου κρέμα και τον ορό μέχρι το κραγιόν, το blush και τις σκιές. Τα beauty brands έχουν ήδη αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Αργά μεν αλλά σταθερά έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν προϊόντα επαναπλήρωσης ή επαναχρησιμοποίησης. Μην ξεχνάς ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο κάνεις οικονομία μιας και οι refiel συσκευασίες είναι φτηνότερες ενώ όσον αφορά για παράδειγμα τις παλέτες σκιών, μπορείς να δημιουργείς εκείνη που σου ταιριάζει επιλέγοντας αποκλειστικά και μόνο τις αποχρώσεις που αγαπάς.  

Bath Time 

Αρκεί μία ματιά στο μπάνιο σου και θα ανακαλύψεις ότι τα μη-ανακυκλώσιμα προϊόντα που υπάρχουν είναι πολλά. Σαμπουάν, σαπούνια, ξυραφάκια, βαμβάκι και μπατονέτες ακόμη και το χαρτί υγείας, είναι μερικά μόνο. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορείς εύκολα να τα αντικαταστήσεις με refiel συσκευασίες αφού προηγουμένως καταναλώσεις αυτά που ήδη έχεις.  Αντί για βαμβάκι χρησιμοποιείς τους υφασμάτινους δίσκους ή πετσέτα και όσον αφορά στο χαρτί υγείας οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσεις από μπαμπού. 

 

 

 

 

 

 

Read More

And More