Ask The Expert: Σημάδια μετά το καλοκαίρι; Πώς αντιμετωπίζονται

Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αφυδατώνεται εύκολα. Μαζί με την αφυδατωμένη επιδερμίδα και την ανάγκη για την αναδόμησή της, το μέλασμα (οι πανάδες) και οι υπερμελαχρώσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πώς τις αντιμετωπίζουμε; Ρωτήσαμε τη Μαρία Παπαδοπούλου*, υπεύθυνη αισθητικό-κοσμητολόγο του DermaCareCenter κι έχουμε όλες τις απαντήσεις!

Οι υπερμελαγχρώσεις και το μέλασμα είναι όταν σημεία ή περιοχές του δέρματος αποκτούν πιο σκούρο τόνο από τον φυσικό,λόγω της αύξησης της παραγωγής μελανίνης, που είναι αποτέλεσμα της υπεροξείδωσης των κυττάρων. Συνήθως, η αύξηση της μελανίνης οφείλεται στη γενετική προδιάθεση (φωτότυπος), σε εγκυμοσύνη, σε ορμονικές θεραπείες με οιστρογόνα ή προγεστερόνη, στη λήψη φαρμάκων (όπως τα αντισυλληπτικά), στη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών και makeup και στην υπερέκθεση στον ήλιο.

Το μέλασμα εμφανίζεται κυρίως στο μέτωπο, τις παρειές, το άνω χείλος, το πηγούνι και το ντεκολτέ, ενώ παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος. Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το φύλο, αφού το 90% των ατόμων που το εμφανίζουν είναι γυναίκες.

Γνωρίζετε ότι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του μελάσματος είναι η πρόληψη της εμφάνισης νέων βλαβών και η αποφυγή επιδείνωσης των παλαιών;

Το μέλασμα έχει χαρακτηριστεί ως ανθεκτικό στις τοπικές θεραπείες, καθώς η αιτία είναι συστηματική και πυροδοτείται από την υπερέκεθση στη UVA και UVB ακτινοβολία. Σύμφωνα, όμως, με τη Μαρία Παπαδοπούλου, «η ολιστική αντιμετώπιση έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη της επανεκδήλωσης του μελάσματος».

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του μελάσματος είναι η άμεσα αντιφλεγμονώδης δράση, η πρόληψη της εμφάνισης νέων βλαβών και η αποφυγή επιδείνωσης των υπαρχόντων, με κύριο στόχο τη μείωση της δραστηριότητας του ενζύμου τυροσινάση- που είναι υπεύθυνο για την υπερπαραγωγή της μελανίνης- και τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου.

Στο DermaCareCenter εφαρμόζουμε πρωτοποριακές αντιοξειδωτικές, μη ερεθιστικές και αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αλλά και τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών  (όπως φωτοδυναμική Θεραπεία (LED), τεχνολογία “Plasma Light” κτλ), οι οποίες στοχεύουν στο να ανακτήσουν τα μελανοκύτταρα την υγεία τους, με αποτέλεσμα το μέλασμα να υποχωρεί και να εξαφανίζεται.

Η θεραπεία του μελάσματος περιλαμβάνει επίσης τοπικά σκευάσματα, συνήθως ορούς ή κρέμες, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικούς  παράγοντες (Arbutin, Bearberry, Glutathione) και προβιοτικά (ένζυμα), τα οποία με βάση τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επαναφορά της υγείας των μελανοκυττάρων και στην αντιμετώπιση του μελάσματος.

Γιατί οι περισσότερες θεραπείες μελάσματος αποτυγχάνουν;

«Γιατί αντί να “τιθασεύσουν” τη λειτουργία των μελανοκυττάρων, τη διεγείρουν, δημιουργώντας περαιτέρω φλεγμονή στην ήδη υπάρχουσα. Πρόσκαιρα θα έχουμε ύφεση, όμωςμετά από 2-4 μήνες το πρόσωπο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και επιδείνωση. Υπάρχει και η πιθανότητα του άμεσου rebound, οπότε μπορεί να υπάρχει άμεση επιδείνωση του μελάσματος», μας εξηγεί η Μαρία Παπαδοπούλου.

Το μέλασμα και οι πανάδες δεν εμφανίζονται ξαφνικά σε μία μέρα. Στην πραγματικότητα, είναι μία διαδικασία δυσλειτουργίας και φλεγμονής των μελανοκυττάρων αρκετών χρόνων. Επομένως, δεν θα σβήσουν και δεν θα εξαφανιστούν στιγμιαία ή άμεσα.

Ποια είναι τα “δυνατά” όπλα για την αντιμετώπιση των πανάδων;

  • Peelings

Αυτόλογα peelings, βραδείας αποδέσμευσης, ήπια, μη ερεθιστικά, που ενισχύουν τη διαδικασία αυτοανανέωσης της επιδερμίδας. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και, ταυτόχρονα, αποχρωματίζουν τα κοκκία μελανίνης, τόσο στην επιφάνεια όσο και στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας.

Τα peelings που εφαρμόζουμε στο DermaCareCenter είναι κατάλληλα ιονισμένα, πάντα προσωποιημένα, για να αποκαταστήσουμε αποτελεσματικά τη φλεγμονή των μελανοκυττάτων και της επιδερμίδας γενικότερα και να επαναφέρουμε την υγεία στο δέρμα. 

  • Τεχνολογία Plasma Light

Η πιο αποτελεσματική και στοχευμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης. Εκπέμπει ουδέτερο, χαμηλής θερμοκρασίας πλάσμα στο δέρμα, για τη φυσική ενεργοποίηση των μηχανισμών κυτταρικής αναδόμησης και επιδιόρθωσης του δέρματος. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι δεκάδες φορές καλύτερη από οποιαδήποτε συμβατική θεραπεία γνωρίζετε μέχρι σήμερα.

Αυτό οφείλεται στο ότι η τεχνολογία PlasmaLight ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης που έχει το κύτταρο και, όταν συνδυαστεί με πρωτόκολλα θετικά φορτισμένων προϊόντων, αυξάνει 100% την απορρόφηση των δρώντων συστατικών λόγω της διέγερσης των κυτταρικών δίαυλων.

Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματική απολέπιση, αποχρωματισμός των πανάδων, αποκατάσταση των βλαβών και βελτίωση της υγείας και της ομαλής λειτουργίας του δέρματος.

  • Οξυγονοθεραπεία με την κάψουλα οξυγόνου

Το οξυγόνο είναι αναγκαίο για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων ολόκληρου του οργανισμού. Το δέρμα, όπως και τα υπόλοιπα όργανα, προμηθεύονται οξυγόνο μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και ειδικότερα μέσω των τριχοειδών αγγείων. Ωστόσο, η επιδερμίδα απορροφά και χρησιμοποιεί οξυγόνο και από την ατμόσφαιρα και πιο συγκεκριμένα οι πιο επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας προμηθεύονται οξυγόνο κατά κύριο λόγο από το περιβάλλον.

Όλες οι κυτταρικές λειτουργίες του δέρματος, όπως η αγγειογένεση, η επιθηλιοποίηση, η επιδιόρθωση, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, η επούλωση κτλ επιτελούνται ταχύτερα, όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι αυξημένα (ή υψηλότερα).

Καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχοειδή αγγεία υφίστανται φθορά. Το δέρμα εμφανίζει μειωμένη ικανότητα να διατηρεί και να χρησιμοποιεί οξυγόνο από την ατμόσφαιρα, με συνέπεια να έχει χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου, για να επιτελέσει τις λειτουργίες του.

Η οξυγονοθεραπεία με την κάψουλααυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο δέρμα και ενεργοποιεί τις κυτταρικές λειτουργίες για επαναφορά της υγείας στην επιδερμίδα. Η τεχνολογία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία για την αντιμετώπιση του μελάσματος και των πανάδων, καθώς η αύξηση αυτή του οξυγόνου έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση στα μελανοκύτταρα, ενισχύει τους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς τους, εξαφανίζει τις υπάρχουσες βλάβες και μπλοκάρει την παραγωγή νέας μελανίνης στις βαθύτερες στοιβάδες.

  • Καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι

Καμία επαγγελματική θεραπεία δεν θα έχει ικανοποιητικό και μόνιμο αποτέλεσμα, αν δεν συνδυάζεται με καθημερινό πρωτόκολλο προϊόντων στο σπίτι. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να είναι θετικά φορτισμένα, για να αυξήσουν την κυτταρική ενέργεια στο δέρμα, να αποχρωματίσουν τα χρωματισμένα κερατινοκύτταρα και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των μελανοκυττάρων, που -λόγω υπερδιέγερσης- παράγουν ανεξέλεγκτα μελανίνη.

Η καθημερινή ρουτίνα περιλαμβάνει προϊόντα για το πρωί και το βράδυ, που τα συστήνουμε στο Derma Care Center έπειτα από τη λήψη πλήρους ιστορικού, λήψης φωτογραφιών με 2 τύπους SkinScanner και τη διενέργεια σύντομων τεστ βιοσυχνότητας.

Με αυτά τα δεδομένα και με τη βοήθεια πλέον της τεχνολογίας των skin scanners και της πολυφασματικής και 3D απεικόνισης, γνωρίζουμε πάντα την κατάσταση του δέρματος στη φάση εκκίνησης, ελέγχουμε το πρωτόκολλο της εξατομικευμένης θεραπείας και των προϊόντων διόρθωσης στο σπίτι και, έτσι, μπορούμε να έχουμε εγγυημένα τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

Η πιστή τήρηση των εξειδικευμένων προϊόντων καθημερινής ρουτίνας στο σπίτι για τουλάχιστον 1,5 – 3 μήνες είναι αναγκαία προϋπόθεση για μας, όπως και οι μηνιαίες συναντήσεις για την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας για έναν έως ενάμιση χρόνο.

Στο Derma Care Center θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία δωρεάν διάγνωση στο δέρμα σας.

*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη κοσμητολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.