Cica: το συστατικό που χρειάζεται η επιδερμίδα σου αν έχει γίνει πολύ ευαίσθητο από τη μάσκα

Τα τελευταία χρόνια τα συστατικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και ο τρόπος που επιλέγουμε τα προϊόντα skincare μας πολλές φορές δεν είναι βάσει εταιρείας, όπως συνηθίζαμε να κάνουμε, αλλά βάσει συστατικών. Ξέρουμε απ’έξω κι ανακατωτά τι κάνει η βιταμίνη Α, χρησιμοποιούμε βιταμίνη C κάθε πρωί και κάθε φορά που εμφανίζουμε ένα σπυράκι ξέρουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα συστατικό με σαλικυλικό οξύ. 

Στο πλαίσιο αυτό το είμαι-πολύ-διαβασμένη-στο-skincare πλαίσιο, σίγουρα θα έχεις ακούσει για το συστατικά Cica ή και Centella Asiatica ή και Tiger grass το οποίο το 2018 έζησε στιγμές δόξας (σχεδόν κάθε εταιρεία, ειδικά φαρμακείου, λάνσαρε ένα προϊόν με αυτό το συστατικό) και τώρα έχει επιστρέψει και πάλι πολύ δυναμικά στη ζωή μας. Ο λόγος; Από τη μια η περιβαλλοντική ρύπανση, από την άλλη οι μάσκες, η επιδερμίδα μας έχει γίνει πολύ ευαίσθητη με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη από προϊόντα με πιο καταπραϋντικά συστατικά. 

Τι, όμως, κάνει ακριβώς το Cica ως συστατικό, από πού πήρε το όνομά του και πώς μπορούμε να το εντάξουμε στη ρουτίνα μας; Ρωτήσαμε την αγαπημένη μας δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου. Κράτησε σημειώσεις!

10 ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ CICA

-Τι ακριβώς κάνει στην επιδερμίδα; 

Είναι γνωστό για τις αναπλαστικές του ιδιότητες. Αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγρασία της επιδερμίδας , συγκρατεί το νερό και κρατά το δέρμα ενυδατωμένο. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου βελτιώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δέρματος και βρίσκει πολλές εφαρμογές τόσο σε επείγουσα φάση  όσο και στην καθημερινή ρουτίνα.

-Για ποιες επιδερμίδες είναι ιδανικό; 

Είναι ιδανικό για όλες τις επιδερμίδες μετά από επεμβατικές πράξεις καθώς και για τις ξηρές δυσανεκτικές επιδερμίδες.

-Είναι αντιοξειδωτικό; 

 Έχει αντιοξειδωτική δράση και δράση κατά των ελεύθερων ριζών γιατί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και C και Ε κατά της αστικής ρύπανσης, ενώ έχει αναπλαστική, καταπραϋντική, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση.

-Πώς λειτουργεί σε σχέση με τον φραγμό;

Είναι σύμμαχος της επιδερμίδας και του φραγμού λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει και που ενισχύουν το επιδερμιδικό αμυντικό τείχος αλλά και του μαντεκασιδικού οξέος που προσφέρει επίσης «μονωτική» και αντιφλεγμονώδη δράση.

-Είναι ερεθιστικό; 

Το αντίθετο , είναι πολύ φιλικό για το δέρμα και το βοηθά να αποκατασταθεί και να αναπληρώσει τα επίπεδα υγρασίας και κολλαγόνου άμεσα.

-Από ποια ηλικία μπορώ να το χρησιμοποιήσω; 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ηλικία εφόσον η ανάγκη το επιβάλει

-Πώς το βάζω στη ρουτίνα μου;

 Δε θα έλεγα ότι είναι ένα προϊόν ρουτίνας αλλά περισσότερο ένα sos προϊόν. Μπορεί να γίνει συχνή χρήση του συγκεκριμένου συστατικού, πράγμα το οποίο και συστήνεται ειδικά μετά από επεμβάσεις ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διαδικασίας επούλωσης . Άλλωστε έτσι πρωτοεντοπίστηκε καθώς πάνω στα φύλλα της Centela Asiatica τρίβονταν άγρια τραυματισμένα ζώα για να ανακουφήσουν τις πληγές τους  και γι’αυτό αποκαλούνταν και ‘tiger grass’. Βέβαια τελευταία αναπτύχθηκαν σειρές προϊόντων για το ευαίσθητο, ξηρό η δυσανεκτικό δέρμα με πολύ ωραίες υφές, κρέμες και ορούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέρα η νύχτα συνδυαστικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της καθημερινής μας ρουτίνας  

-Το χρησιμοποιώ πρωί και βράδυ;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και πρωί και βράδυ.

-Μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία;

Όχι είναι συμβατή η χρήση του με το φως της ημέρας και τον ηλιακή έκθεση.

-Σε ποια μορφή να το προτιμήσουμε;

Μετεπεμβατικά θα προτιμήσουμε μια παχιά υφή, κρέμα, Baume ή gel . Στην καθημερινή ρουτίνα είναι πιο εύχρηστα τα serum και οι πιο ελαφριές κρεμώδεις υφές.

ΕΛΑΦΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ CICA ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ

Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Re.Pair Serum, Sephora, €31.50. Ένας καταπραϋντικός ορός που προστατεύει την επιδερμίδα. Πώς χρησιμοποιείται; Σε τέλεια καθαρισμένη επιδερμίδα, εφάρμοσε μέτρια ποσότητα στην ευαίσθητη ζώνη, έπειτα ταμπόναρε απαλά στην επιδερμίδα για όσο το δυνατόν καλύτερη απορρόφηση και ολοκλήρωσε με την ενυδατική σου κρέμα. 

 

Centella Sensitive Cica Cream, Kiehl’s, €43.70. Η ειδικά σχεδιασμένη Centella Sensitive Cica Cream ενισχύει και επανορθώνει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας την οποία και ενδυναμώνει ώστε να αντισταθεί καλύτερα σε μελλοντικές επιθέσεις. Επίσης επαναφέρει την υγιή όψη της επιδερμίδας την απαλύνει και την ανακουφίζει με την πλούσια υφή της. Έχει υποαλλεργική σύνθεση η οποία δεν προκαλεί σπυράκια και η οποία συστήνεται για καθημερινή χρήση στην επιδερμίδα που παρουσιάζει χρόνια ευαισθησία. Προσφέρει 48ωρη ενυδάτωση και είναι επίσης κατάλληλη για χρήση μετά από επεμβάσεις σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας.

 



Bariéderm Cica Daily Serum, Uriage, €30.00.  Χάρη στην εξειδίκευση της Uriage στο δερματικό φραγμό, αυτός ο δερματολογικός ορός υψηλής ανοχής ενισχύει, προστατεύει και επανορθώνει το ταλαιπωρημένο και ευαισθητοποιημένο δέρμα σε καθημερινή βάση. Θαμπή επιδερμίδα, έλλειψη άνεσης, σημάδια κούρασης, λεπτές γραμμές, μικρές ορατές ατέλειες, ή ελαφριά ερυθρότητα; Ότι κι αν αισθάνεσαι αυτός ο ορός είναι ιδανικός για κάθε επιδερμίδα!

Belif Aqua Bomb Cica Cream, Sephora, €35.50. Η νέα κρέμα προσώπου από τη σειρά ενυδάτωσης Aqua bomb, για ευαίσθητες επιδερμίδες! Η κρέμα Aqua Bomb Cica Cream – Stress Shooter ενυδατώνει έντονα, καταπραΰνει και αναζωογονεί την ευαίσθητη επιδερμίδα, χάρη στη σύνθεσή της που είναι εμπλουτισμένη με Centella Asiatica και Madecassosside, καταπραϋντικά συστατικά φυσικής προέλευσης. Αυτή η περιποίηση με ελαφριά και μη κολλώδη υφή μειώνει την ευαισθησία που προκαλείται από τους εξωτερικούς παράγοντες και το άγχος. Ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα που είναι επιρρεπές σε ερυθρότητα, ερεθισμό και ξηρότητα.

Read More

And More