Dry brushing προσώπου: τι πρέπει να ξέρεις για το νέο βήμα στο skincare που θα ακούς παντού το 2021

Πλέον το έχουμε εμπεδώσει! Το dry brushing στο σώμα, το να τρίβεις, δηλαδή, την στεγνή σου επιδερμίδα με μια βούρτσα, είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την επιδερμίδα του σώματός σου για να την απολεπίσεις, να διώξεις τις τοξίνες και να μειώσεις την κυτταρίτιδα. Το 2020 είδαμε πολλές διάσημες να υιοθετούν το trend στο instagram με μεγαλύτερη υπέρμαχο την Miranda Kerr που το έκανε… από πάντα (εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για το dry brushing). 

To 2021 φαίνεται πως το dry brushing σκαρφαλώνει και στο πρόσωπο αλλά εδώ υιοθετείται με έναν πέρα για πέρα νέο τρόπο και αυτό γιατί η επιδερμίδα του προσώπου είναι πολύ πιο λεπτή και εύθραυστη σε σχέση με αυτή του σώματος και άπαξ και αποφασίσεις να το κάνεις θα πρέπει να επιστρατεύσεις τις πιο ντελικάτες κινήσεις σου!

Πώς γίνεται, όμως, το dry brushing στο πρόσωπο και τι προσφέρει στην επιδερμίδα σου; Μιλήσαμε με την αγαπημένη μας face yoga expert, Αρετή Καφαντάρη, η οποία κατά καιρούς μας έχει μυήσει σε διάφορα skincare rituals όπως το gua sha και το roller, και ιδού τι μας είπε!

Dry brushing: το νέο gua sha!

“Το dry brushing στο πρόσωπο δεν είναι ένας τρόπος για να κάνεις απολέπιση γιατί η βούρτσα πρέπει να είναι εξαιρετικά μαλακιά και αυτό που κάνει είναι να απομακρύνει λίγο τα ήδη υπάρχοντα νεκρά κύτταρα. Δεν κάνει, δηλαδή, πιο έντονη απολέπιση όπως θα έκανε ένα scrub με κόκκους ή ένα γλυκολικό ή κάποιο άλλο AHA. Πάνω στην επιδερμίδα υπάρχουν τα λεγόμενα flakes και αυτά είναι που απομακρύνει το dry brushing, σαν ένα μικρό σκούπισμα”, μας λέει η Αρετή Καφαντάρη και συνεχίζει: “Το πιο σημαντικό που κάνει το dry brushing είναι το λεμφικό, η λεμφική αποστράγγιση. Προσωπικά θεωρώ ότι γίνεται ακόμη καλύτερα από το gua sha γιατί οι κινήσεις στο λεμφικό πρέπει να είναι εξαιρετικά απαλές. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το gua sha πιο βίαια από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να επεμβαίνει μυικά και όχι τόσο λεμφικά. Για εμένα, λοιπόν, το πιο δυνατό σημείο του dry brushing είναι το λεμφικό και αν κάποιος το κάνει σωστά ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, δίνει μια πολύ ωραία λάμψη και βοηθά τη διείσδυση των προϊόντων που χρησιμοποιούμε μετά”. 

Να θυμάσαι να είσαι πολύ προσεκτική!

Το dry brushing στο σώμα και στο dry brushing στο πρόσωπο, όπως είπαμε, είναι δύο διαφορετικά πράγματα! “Αρχικά, η βούρτσα σώματος είναι πολύ πιο σκληρή μιας και η επιδερμίδα του σώματός μας είναι και πιο παχιά και ανθεκτική. Η βούρτσα που θα επιλέξεις για το πρόσωπό σου, όμως, θα πρέπει να είναι μαλακή για να μην τραυματίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου! Μάλιστα, υπάρχουν πρόσωπα που απαγορεύεται να κάνουν dry brushing όπως δέρματα με ακμή, με ροδόχρου νόσο, ψωρίαση ή ευαίσθητα δέρματα”, τονίσει η face yoga expert. 

Πώς και πόσο συχνά γίνεται το dry brushing; 

“Για να ξεκινήσει κάποιος καλό είναι να το κάνει μια φορά ανά δέκα μέρες και αργότερα να το εντάξει στην ρουτίνα του σε εβδομαδιαία βάση. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται καθημερινά, σε καμία περίπτωση δεν τρίβουμε και δεν κάνουμε κυκλικές κινήσεις, είναι πολύ συγκεκριμένος ο τρόπος που χρησιμοποιείται και έχει μεγάλη διαφορά από τον τρόπο που κάνουμε dry brushing στο σώμα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι σαν σκούπισμα, φαντάσου κάτι σαν να σκουπίζεις την αυλή σου, ενώ όλες οι κινήσεις πάνε προς την άκρη του προσώπου, το πλάι και φυσικά στο λαιμό γιατί το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο λαιμός για το λεμφικό. Επίσης, το dry brushing το κάνουμε πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα και αφού ολοκληρώσουμε μπορούμε είτε να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας με μια πετσέτα είτε να ρίξουμε λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και έπειτα συνεχίζουμε τη ρουτίνα μας!”.

Προσοχή! Κράτησε το βουρτσάκι καθαρό!

Το βουρτσάκι αλλά και ότι έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα σου πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό. Ένας τρόπος είναι να φτιάξεις ένα δικό σου αντιβακτηριακό spray με νερό και tea tree oil και να ψεκάζεις την βούρτσα προσώπου μετά από κάθε χρήση. Ένας άλλος είναι να το πλένεις με ένα face wash αλλά να φροντίζεις πάντα τα τριχάκια να κοιτάνε προς τα κάτω όταν στεγνώνεις για δύο λόγους: πρώτον, για να μην εμποτιστεί με νερό το ξύλο και χαλάσει και δεύτερον για να μην πιάσει υγρασία και, όπως όλοι ξέρουμε, η υγρασία είναι καλό έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια!

Radiant Face Brush, Aveda, €30.00

Ruhi Ionic Facial dry brush, In Beauty Pharma, €29.00

 

Super Soft Cleansing Brush, The Body Shop, €13.00

 

Read More

And More