Minimalist Skincare: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα τάση στην καθημερινή ρουτίνα

Κάθε πρωί και αμέσως μετά τον καθαρισμό της επιδερμίδας υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων περιποίησης που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Αν ανήκεις στις fans της  Korean beauty routine είναι πολλά. Αν πάλι ακολουθείς μια απλή, τότε ορός, κρέμα ημέρας, κρέμα ματιών και αντηλιακή είναι οι φόρμουλες που εφαρμόζεις.

Φυσικά υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που άργησες να ξυπνήσεις, προέκυψε κάτι έκτακτο ή απλά δεν έχεις διάθεση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πιθανότατα περιορίζεσαι στα απαραίτητα. Δεν θα σε επιπλήξω και σίγουρα δεν θα σε κρίνω μιας και συμβαίνει σε όλες μας. Έχω όμως ένα υπέροχο νέο που είμαι σίγουρη πως θα σε εντυπωσιάσει. Πρόκειται για μια νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας που θέλει να χρησιμοποιείς τα απολύτως απαραίτητα προϊόντα καθημερινά και αυτό σημαίνει πως σε απαλλάσσει από το άγχος που έχεις όταν δεν καταφέρνεις να ακολουθήσεις όλα τα βήματα ευλαβικά.

Ονομάζεται  Minimalist Skincare και θα την λατρέψεις ειδικά τώρα που επέστρεψες και πάλι στο γραφείο και τα σχολεία άνοιξαν. Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι. Μινιμαλιστική, απλή, περιορισμένη και πρακτική. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και facialists πρόκειται για μια ρουτίνα κατά την οποία χρησιμοποιείς τα άκρως απαραίτητα προϊόντα με τα κατάλληλα συστατικά στη σύνθεση τους ώστε το δέρμα σου να παραμένει πλούσια ενυδατωμένο, με λαμπερή και υγιή όψη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη τάση προέκυψε αμέσως μετά την πανδημία και τα lockdown. Οι γυναίκες θέλουν πλέον να απλοποιήσουν τη ζωή τους χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουν να περιποιούνται σωστά το δέρμα τους. Παράλληλα υπάρχει η τάση να υιοθετούν μια πιο προσωπική ρουτίνα που σημαίνει πως ακολουθούν το ένστικτό τους και την εμπειρία τους σχετικά με τις φόρμουλες που έχουν στ’ αλήθεια ανάγκη. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η τάση της μινιμαλιστικής ρουτίνας περιποίησης.

Τι ακριβώς είναι: Πρόκειται για μια ρουτίνα που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προϊόντα κατάλληλα για γυναίκες χωρίς κηλίδες, πανάδες ή σημάδια γήρανσης. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η χρήση φόρμουλας με συγκεκριμένη, ενισχυμένη σύνθεση. Από την άλλη όμως είναι ότι καλύτερο για ευαίσθητες επιδερμίδες, λιπαρές ή με τάση ακμής αφού αποκλείει συνδυασμό προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Οι δερματολόγοι τονίζουν επίσης πως η ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει αρκετά προϊόντα μπορεί να λειτουργήσει τέλεια σε κάποιες περιπτώσεις αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια ώριμη, για παράδειγμα, επιδερμίδα δεν μπορεί να βελτιωθεί με την χρήση του καθαριστικού και της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας μόνο. Η ενυδάτωση άλλωστε είναι το μυστικό της λαμπερής όψης. Και κάτι ακόμη: Μινιμαλιστική ρουτίνα περιποίησης σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε μία από εσένα αφού κι αν αφήσεις ένα προϊόν μόνο στην άκρη μπορεί να θεωρηθεί απλοποίηση. Στην ουσία εξαρτάται περισσότερο από την ίδια  η εξαίρεση προϊόντων.

Τα απαραίτητα προϊόντα

Η skincare minimalist αποτελείται από τρία βασικά βήματα: Καθαρισμός, ενυδάτωση, αντηλιακή προστασία.

Καθαρισμός: Αν έχεις λιπαρό δέρμα και με τάση ακμής πρέπει να χρησιμοποιήσεις προϊόν με γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ. Αν έχεις ευαίσθητο επέλεξε μια φόρμουλα χωρίς αλκοόλη που προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Ενυδάτωση: Μια ανάλαφρη κρέμα είναι ιδανική για τις κανονικές επιδερμίδες. Οι λιπαρές χρειάζονται προϊόντα με υαλουρονικό οξύ στη σύνθεσή τους και οι ξηρές ενισχυμένες φόρμουλες σε μορφή πλούσιας κρέμας.

Αντηλιακή κρέμα: Είναι το πλέον σημαντικό βήμα που δεν παραλείπεις ακόμη κι αν ακολουθείς την μινιμαλιστική ρουτίνα περιποίησης. Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία που ευθύνεται για τα σημάδια γήρανσης, τον καρκίνο του δέρματος αλλά και τους ερεθισμούς.

Photos: iStock

Read More

And More