Αιθέρια έλαια για το πρόσωπο: Ποια μπορείς να χρησιμοποιείς και ποια πρέπει να αποφεύγεις

Η σωστή καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Κάθε φορά που επιλέγεις ένα προϊόν προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις τη σύνθεσή του και ακολουθείς τις συμβουλές της facialist ή του δερματολόγου σου ώστε να νιώθεις ασφαλής και σίγουρη πως είναι το σωστό για τις δικές σου ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια τα beauty brands έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές τεχνολογίες ενώ υπάρχουν κι εκείνα που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Και κάτι ακόμη: Έχουν εντάξει στις φόρμουλες τα αιθέρια έλαια αφού είναι τα μοναδικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν ερεθισμούς και κοκκινίλες, με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η δράση και η αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων είναι γνωστά εδώ και αιώνες και αρκετές από εσάς τα αγαπάτε πολύ και τα χρησιμοποιείτε κυρίως στο σώμα. Οι ειδικοί όμως επιμένουν πως είναι ό,τι καλύτερο και για το πρόσωπο ειδικά αν η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και/ή με τάση ακμής.

Ακόμη κι αν πρόκειται όμως για ένα απόλυτα, φυσικό συστατικό πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και παράλληλα πρέπει να γνωρίζεις ποιο είναι εκείνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και ποιο επιβάλλεται να αποφεύγεις. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται μεν ο τύπος και η ποσότητα ελαίου που περιέχει. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορείς να προβλέψεις την αντίδραση της επιδερμίδας, τουλάχιστον μέχρι να χρησιμοποιήσεις το προϊόν.

Για να είσαι λοιπόν σίγουρη, στη συνέχεια θα δεις έναν πλήρη οδηγό που πρέπει να γίνει η Βίβλος σου αν έχεις αδυναμία στα αιθέρια έλαια.

Ποια έλαια είναι καλό να αποφύγεις

Mint Oils: Έχεις νιώσει το ελαφρύ “κάψιμο” που προκαλεί η οδοντόκρεμα με mint oils κι αυτό σε κάνει να συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι παρόμοιο στο δέρμα. Έλαια από μέντα, φλησκούνι ή wintergreen είναι απαγορευτικά αφού υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δημιουργήσουν αλλεργίες, φαγούρα και κοκκινίλες. Ακόμη και αν δεν παρουσιάσουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα την πρώτη φορά ενδέχεται να προκληθούν μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα χρήσης.

Citrus Οils: Αν αγαπάτε τις DIY συνταγές για μάσκες προσώπου θα έχετε προσέξει πως υπάρχουν αρκετές με πορτοκάλι ή λεμόνι αφού και τα δύο έχουν λευκαντικές ιδιότητες ενώ δρουν ενάντια στις δισχρωμίες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συστατικά τόσο όξινα που ενδέχεται να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό και αυτό τα καθιστά ακατάλληλα για επιδερμίδες που είναι επιρρεπής στην υπερμελάγχρωση. Στα Citrus Oils ανήκουν, εκτός από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τα γκρέιπφρουτ, περγαμόντο και lime. Και τα πέντε απαγορεύονται αν πρόκειται να εκτεθείς στον ήλιο, ειδικά αν έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Επιτρέπεται να τα χρησιμοποιείς μόνο αν η ποσότητα που περιέχει το προϊόν είναι ελάχιστη.

Έλαιο Λεβάντας: Πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχουν αρκετά face mists, αφρόλουτρα αλλά και κρέμες σώματος μιας και έχει την ιδιότητα να μειώνει το stress και να σε χαλαρώνει. Το έντονο άρωμα της λεβάντας, όπως ακριβώς και της μέντας, δεν ενδείκνυται για το πρόσωπο μιας και υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσεις τη χρήση του συγκεκριμένου ελαίου στο σώμα.

 

Ποια έλαια χρησιμοποιείς άφοβα

Rose Oil: Ένα “ευγενές” έλαιο με υπέροχο άρωμα που μπορείς να απλώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσφέρει πλούσια ενυδάτωση, φυσική λάμψη και παράλληλα μειώνει τυχόν ερεθισμούς. Μπορείς να το εφαρμόσεις απευθείας στο πρόσωπο και είναι κατάλληλο ακόμη και για ώριμες επιδερμίδες αφού απαλύνει λεπτές γραμμές και μειώνει τη θαμπάδα.

Neroli Oil: Πλούσιο σε βιταμίνες, είναι τέλειο για όλους τους τύπους δέρματος. Η απαλή του σύνθεση αντιμετωπίζει τα σημάδια ακμής, ανακουφίζει και μειώνει τη λιπαρότητα και την έντονη γυαλάδα αφού ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Κι αν πιστεύεις πως είναι κατάλληλο για λιπαρές επιδερμίδες μόνο, κάνεις λάθος. Ενυδατώνει, θρέφει και αναπλάθει που σημαίνει πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όποιος κι αν είναι ο τύπος σου.

Rosemary Oil: Που σημαίνει έλαιο δεντρολίβανου. Το έχετε συνδυάσει με τη μαγειρική και κάποιες από εσάς γνωρίζεται πως βοηθά στην αντιμετώπιση του stress και της αϋπνίας. Παράλληλα βοηθά στην γρηγορότερη ανάπτυξη των μαλλιών ειδικά αν συνδυαστεί με ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας. Εκείνο που δεν γνωρίζεις είναι πως το rosemary oil αντιμετωπίζει τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και τη φαγούρα άμεσα και αποτελεσματικά.

Το έλαιο που πρέπει να χρησιμοποιείς με προσοχή

Tea Tree Oil: Ναι, είναι γνωστό για την αντιβακτηριακή του ιδιότητα αλλά και για την δράση ενάντια στα σημάδια ακμής.  Μειώνει τους ερεθισμούς αλλά και τυχόν μολύνσεις ειδικά όταν είναι αραιωμένο με νερό και απλώνεται με απαλές κινήσεις και ταμποναριστά. Παράλληλα όμως και σύμφωνα με έρευνες, σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται έξαρση στα σημάδια, ειδικά όταν χρησιμοποιείται πολύ συχνά και στη φυσική του μορφή. Καλό είναι πριν το απλώσεις στο πρόσωπο, είτε στη φυσική του μορφή είτε αραιωμένο, να το δοκιμάσεις στο πηγούνι και να περιμένεις 24 περίπου ώρες.

Photos: iStock

Read More

And More