Αποτοξίνωση επιδερμίδας: αποφασίσαμε να κάνουμε skin detox με χυμούς.

Με λένε Νατάσα και είμαι #beautyjunkie. Στο μπάνιο μου έχω 4896 κρέμες τις οποίες δοκιμάζω όλες μαζί (σύντομα θα σου γράψω για το πόσο λάθος είναι αυτό. Ναι, λά-θο-ς!). Αλλά υπάρχουν περίοδοι, όπως αυτή εδώ, που νιώθω ότι μια κρέμα δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει δουλειά από μέσα. Να διευκρινίσω επίσης: δεν πιστεύω μόνο στην δύναμη της κοσμετολογίας ή στην δύναμη του beauty from within aka ομορφιά εκ των έσω. Για να σου φέρω ένα παράδειγμα: λατρεύω το φυσικό αναψοκοκκίνισμα που δίνει στο πρόσωπό μου μια βόλτα στο βουνό αλλά γυρίζοντας στην πόλη θα αναζητήσω εκείνο το ρουζ που δίνει αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Επιστρέφοντας στην αίσθησή μου: αυτή την περίοδο νιώθω, λοιπόν, ότι η κρέμα μου δεν αρκεί. Κάτι το αλκοόλ των προηγούμενων γιορτών, κάτι τα ξενύχτια, κάτι το πολύ βαρύ μακιγιάζ που είχε και primer και makeup και πούδρα και ένα σωρό πράγματα τοποθετημένα πάνω στην ακνεϊκή μου επιδερμίδα που την έκαναν να νιώθει πως θα σκάσει (!), αυτή την περίοδο έχω την ανάγκη για αποτοξίνωση εκ των έσω με μερικούς χυμούς. Το juice therapy είναι big thing στο εξωτερικό και εδώ και κάμποσο καιρό έχει έρθει και στην Ελλάδα. Η Αρετή Καφαντάρη, ιδιοκτήτρια του Flow Center, είναι η μοναδική Juice Therapist στην Ελλάδα, οπότε ήταν η πλέον κατάλληλη για να μου δώσει όλα τα σχετικά info προτού ξεκινήσω το skin detox μου.

Γιατί αποτοξίνωση με χυμούς και όχι με κρέμες;

Αναπόφευκτα θα αναρωτιέσαι πώς μπορεί ένα ποτήρι χυμού να βοηθήσει την επιδερμίδα σου να λάμψει την στιγμή που εκεί έξω, στην αγορά, υπάρχουν ένα σωρό κρέμες με ανακλαστές φωτός και άλλες τεχνολογίες που μπορούν να σου παρέχουν το ίδιο αποτέλεσμα. “Το δέρμα είναι σε στοιβάδες. Γίνεται η ανανέωση των κυττάρων, αυτά τα κύτταρα περνάνε στις στοιβάδες της επιδερμίδας και κάποια στιγμή φτάνουν στην εξωτερική στοιβάδα που είναι αυτή που βλέπουμε εμείς, αυτή που μακιγιάρουμε και αυτή που περιποιούμαστε με τις κρέμες μας. Αυτή η επιδερμίδα διατηρείται για 28 μέρες και οι 28 μέρες μεταφράζονται σε νεκρά κύτταρα και γι’αυτό κάνουμε απολέπιση, γιατί από μέσα βγαίνουν τα καινούργια μας κύτταρα. Αυτά τα καινούργια κύτταρα η κρέμα που βάζουμε εμείς δεν τα έχει θρέψει γιατί δεν είχαν έρθει στην επιφάνεια. Θα τα θρέψει τη στιγμή που θα έρθουν στην επιφάνεια. Οι χυμοί, όμως, που είναι το “beauty from within” δρουν πολύ πριν τα κύτταρα έρθουν στην επιφάνεια. Και όταν αυτό γίνει, και τα κύτταρα αυτά έρθουν στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος που λέγεται επιδερμίδα, τότε είναι ήδη υγιή. Για μένα, λοιπόν, οι χυμοί είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για την επιδερμίδα του!”, μου τονίζει η Αρετή Καφαντάρη. Σκέψου, λοιπόν, την beauty πυραμίδα ως εξής: οι κρέμες δρουν στην επιφάνεια, οι οροί λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους τους λειτουργούν σε μια στοιβάδα κάτω από αυτό που βλέπουμε, αλλά οι χυμοί λειτουργούν ακόμη πιο μέσα, από την γέννηση των κυττάρων πολύ πριν ανέβουν στην επιφάνεια και γίνουν επιδερμίδα.

Skin detox με χυμούς από ειδικό VS skin detox με χυμούς στο σπίτι

Έχω πειστεί ότι αυτό που θέλει η επιδερμίδα μου σε αυτή τη φάση είναι μια τέτοιου τύπου αποτοξίνωση (χωρίς, φυσικά, να αφήσω στην άκρη το skincare routine μου!). Η ερώτηση είναι πώς προχωράω από την θεωρία στην πράξη και πόσες μέρες πρέπει να αφιερώσω σε αυτό; Skin detox με χυμούς σημαίνει ότι πρέπει να πίνω μόνο χυμούς ή μπορώ να τρώω κιόλας;

“Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα detox αυτό σημαίνει ότι για τρεις μέρες πρέπει να πίνει μόνο χυμούς με ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα το οποίο θα είναι φτιαγμένο στα μέτρα του. Για τρεις μέρες να έχει μόνο υγρά γεύματα που είναι χυμοί, σούπες κλπ. Αν κάποιος θέλει να κάνει skin detox με τις συνταγές που θα του δώσουμε μέσα από εδώ θα πρέπει να το κάνει για περίπου 15 μέρες”, μου τονίζει η juice therapist, Αρετή Καφαντάρη. Πιο συγκεκριμένα:

Skin detox μόνη μου στο σπίτι!

“Αυτό το χυμό τον πίνεις κάθε πρωί και αντικαθιστά το πρωινό σου. Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι τα κανονικά σου γεύματα, τρως δηλαδή αυτό που θες. Βεβαίως, πάντα λέμε ότι αν θέλουμε να έχουμε μια διατροφή προσεγμένη δεν πίνουμε το πρωί το χυμό μας και το βράδυ παραγγέλνουμε πίτσες. Άρα, κατά την διάρκεια αυτών των δεκαπέντε ημερών προσπαθούμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή, εν γένει.

Ανάμεσα στα smoothie και στον χυμό δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές. Ο λόγος, όμως, που προτείνουμε και χυμό και smoothie (θα βρεις τις συνταγές παρακάτω) είναι ότι δεν έχουμε όλοι αποχυμωτή σπίτι μας. Άρα, αν δεν έχεις αποχυμωτή, το smoothie είναι η εναλλακτική ώστε να έχεις σχετικά το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας blender”.

Συνταγές για skin detox στο σπίτι

DETOX JUICE

1 φύλλο kale ή σπανάκι (εσείς επιλέγετε ανάλογα με το κόστος…)

2 αγγούρια μεγάλα

3 πράσινα μήλα

1 στικ σέλερι

1 λεμόνι

½ χούφτα δυόσμο

DETOX SMOOTHIE

 1 φέτα πεπόνι ή 1 πράσινο μήλο (ανάλογα με την εποχή)

½ χούφτα δυόσμο

½ χούφτα σπανάκι

¼ αγγούρι

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

2 κ.σ. μέλι

½ κ.γ. matcha σκόνη

ANTIOXIDANT SMOOTHIE (ΓΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ)
1 κούπα berries
1 κούπα γάλα ξηρών καρπών
1/2 χούφτα μέντα
1 κ.γ. Chia seeds

NOURISHING SMOOTHIE (ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ)
1/2 αβοκάντο
1 κούπα γιαούρτι
1/2 μπανάνα
1 κ.γ. Φυστικοβουτυρο
2 σταγόνες βιταμίνη Ε

Τριήμερο πρόγραμμα

“Το τριήμερο πρόγραμμα κάποιος πρέπει να στο φτιάξει. Δεν είναι εύκολο να το κάνει κάποιος μόνος του. Ο λόγος είναι ότι για τρεις μέρες δεν τρως και πρέπει οι χυμοί να είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένοι, δηλαδή να έχουν μέσα σπιρουλίνες, matcha, φυτικές ίνες, ώστε να προστατέψουν τον οργανισμό από την άλλη διαδικασία που είναι η στέρηση. Επομένως, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, σημαίνει ότι για τρεις μέρες πρέπει να τρώει μόνο υγρά γεύματα και για αυτά τα υγρά γεύματα, ή μάλλον, για αυτό το υγρό πρόγραμμα αποτοξίνωσης θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε ειδικό ώστε να το φτιάξει στα μέτρα του και να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα”, μου τονίζει η juice therapist, Αρετή Καφαντάρη. Όσον αφορά το κόστος, όλο το πακέτο κοστίζει ενδεικτικά 120 ευρώ και περιλαμβάνει όλους τους χυμούς των τριών ημερών και τα ενδιάμεσα sncaks.

Τι είναι ο juice therapist

Αν μένεις στην Αθήνα, θα έχεις δει σίγουρα καναδυό μαγαζιά που ειδικεύονται σε αυτό: στην δημιουργία αποτοξινωτικών χυμών. Αυτά τα μαγαζιά- spots σε τι διαφέρουν από έναν juice therapist; Η Αρετή Καφαντάρη μου εξηγεί: “Οι αποτοξινώσεις που υπάρχουν, πέρα από αυτές που κάνω εγώ, είναι πάρα πολύ καλές ποιοτικά, απλά έχουν ένα μειονέκτημα: εγώ, εσύ και η διπλανή σου θα κάνουμε την ίδια αποτοξίνωση, το οποίο για μένα είναι λάθος γιατί κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά θέματα. Δηλαδή, εγώ μπορεί να έχω θυρεοειδή κι εσύ να είσαι απόλυτα υγιής και να γυμνάζεσαι κάθε μέρα. Εγώ κι εσύ, λοιπόν, δεν μπορεί να κάνουμε την ίδια αποτοξίνωση! Άρα, τι σημαίνει juice therapist; Juice therapist σημαίνει ο άνθρωπος που μπορεί να χαρτογραφήσει τις ανάγκες μας και να τις μεταφράσει σε ένα χυμό. Είναι να ξέρω την δοσολογία που πρέπει να μπει, τα superfoods που πρέπει να μπουν ώστε ο δικός σου οργανισμός να απορροφήσει αυτό που θέλει. Αυτή είναι η λεγόμενη μαγεία των χυμών. Από έναν χυμό για να πάρεις το maximum θα πρέπει να είναι με πολύ μελετημένο τρόπο φτιαγμένος. Ένα απλό παράδειγμα: για να απορροφήσει ο οργανισμός μας το σίδηρο που μας δίνει το σπανάκι θα πρέπει να συνδυαστεί με βιταμίνη C. Αν κάνω εγώ ένα χυμό σπανάκι και τον πιω, θα απορροφήσει ένα 10%. Αν, όμως, κάνω ένα χυμό σπανάκι και βάλω μέσα λεμόνι ή ένα ακτινίδιο που είναι ισχυρή πηγή βιταμίνης C σημαίνει ότι ο οργανισμός θα απορροφήσει το 100% του σιδήρου. Για να μπορέσει να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να ξέρει”. Να διευκρινίσω εδώ ότι η Αρετή Καφαντάρη έχει κάνει κάνει 1,5 χρόνο στην Αμερική μόνο αυτό το degree ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως juice therapist με κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης ώστε να βοηθήσει ένα σώμα με φυσικό τρόπο να αποδώσει περισσότερο, αλλά και με ενδοκρινολόγους με ανθρώπους που έχουν ζάχαρο κλπ.

Skin detox με χυμούς: κάθε πότε;

Η αποτοξίνωση με χυμούς ιδανικά πρέπει να γίνεται τέσσερις φορές το χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η άλλη λογική είναι να κάνεις αποτοξίνωση όταν “έρχεται” ο οργανισμός από κάποιες υπερβολές. Υπερβολή στην ζάχαρη, υπερβολή στο αλκοόλ κλπ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ερχόμαστε από περίοδο γιορτών και άρα καταχρήσεων, αυτό είναι το σωστό timing! Για εμένα σίγουρα, και ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σου το πριν, το μετά αλλά και όλη την εμπειρία. Εχμ, μόλις μοιράστηκα το πριν μιας και κάπου εδώ ξεκινάω!

Last chance info: η Αρετή Καφαντάρη είναι επίσης face yoga expert κι εδώ θα βρεις μερικές τέλειες ασκήσεις για να κάνεις yoga στο σπίτι σου! Εννοούμε yoga-στο-πρόσωπό-σου-στο-σπίτι-σου!

Read More

And More