Fizzi Face Cleanse: η νέα τάση θέλει να πλένουμε το πρόσωπό μας με… ανθρακούχο νερό (και γιατί θα το κάνουμε asap)!

Στην ομορφιά κατά καιρούς προκύπτουν ένα σωρό trends ώστε να μην βαριέσαι. Τα περισσότερα αφορούν το μακιγιάζ, λιγότερα το skincare. Και σε ότι έχει να κάνει με το skincare, επίσης, τα περισσότερα έρχονται από την Κορέα και η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά είναι είτε κάπως ακραία είτε από αυτά που δεν μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου. Όχι, όμως, αυτό!

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Allure (την βίβλο του beauty) το νέο skincare trend θέλει να πλένουμε το πρόσωπό μας με ανθρακούχο νερό. Ξέρω, ξέρω! Perrier στο πρόσωπο: ακούγεται αστείο. Όμως δεν είναι! Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης τον οποίο εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια (εμείς και όλες οι διάσημες Ελληνίδες) μας εξήγησε ακριβώς πώς λειτουργεί το ανθρακούχο νερό στην επιδερμίδα μας σε σχέση με το νερό βρύσης και γιατί έχει λογική αυτό το… με μια πρώτη ανάγνωση αστείο skincare trend. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γιατί ο καθαρισμός της επιδερμίδας είναι απαραίτητος!

Ο καθαρισμός της επιδερμίδας είναι απολύτως απαραίτητος γιατί πρέπει να απομακρύνουμε τη σκόνη, τον ιδρώτα, το σμήγμα, τη λιπαρότητα, το makeup, οτιδήποτε έχουμε πάνω στην επιδερμίδα. Γιατί αν καθαρίσουμε την επιδερμίδα ενισχύουμε την φυσική απολέπιση του δέρματος, δηλαδή βγάζουμε τα κερατινοκύτταρα κι έτσι το δέρμα αναγεννάται από μόνο του, ενώ ο σωστός καθαρισμός προετοιμάζει το δέρμα και για τις κρέμες που θα βάλουμε. Επίσης, επειδή απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα (κερατινοκύτταρα), αφαιρεί τη λιπαρότητα που σε ορισμένα λιπαρά δέρματα μπλοκάρουν το δέρμα, αυξάνει τη ροή του αίματος προς την επιφάνεια, γίνεται κυτταρική ανανέωση και άρα το δέρμα αποκτά καλύτερη υφή και καλύτερο χρωματισμό.

Πότε ο καθαρισμός του προσώπου κάνει κακό!

Βάσει όλων των παραπάνω μας είναι σαφές ότι ο καθαρισμός της επιδερμίδας μας μόνο καλό μπορεί να κάνει! Λάθος! Ο ίδιος ο καθαρισμός όταν γίνεται με λάθος προϊόντα μπορεί να κάνει και κακό, καθώς ένα ακατάλληλο καθαριστικό απομακρύνει και τα απαραίτητα λιπίδια από το δέρμα με αποτέλεσμα να χαλά η ισορροπία του. Επίσης, το ακατάλληλο καθαριστικό μειώνει την υγρασία του δέρματος και το κάνει πιο εύθραυστο και επιρρεπές σε διάφορες εξωτερικές φθορές. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, που πρέπει να έχει το προϊόν το οποίο έχω επιλέξει να πλένω το πρόσωπό μου; Σημείωσε:

  • να μην έχει σαπούνι
  • να μην περιέχει χρώμα
  • να μην περιέχει συντηρητικά
  • να μην φράσσει του πόρους
  • να είναι εμπλουτισμένο με λιπίδια
  • να έχει ρυθμιστική δράση κατά της απώλειας των λιπιδίων από την επιδερμίδα, δηλαδή να μην τα απομακρύνει και να μένει ενυδατωμένη η επιδερμίδα

Όλα τα παραπάνω αναγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος και οπωσδήποτε να υπάρχει η ένδειξη “Χωρίς σαπούνι”.

PH 5.5, όξινο και αλκαλικό: τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί η σόδα κάνει καλό. 

Ακόμη και αν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου (aka επιδερμίδα), θα ξέρεις πως το PH του είναι ουδέτερο, δηλαδή 5.5 και αυτά τα επίπεδα πρέπει να διατηρούνται προκειμένου η επιδερμίδα μας να παραμένει υγιής. Όξινο θεωρείται το PH κάτω του 5 και αλκαλικό το PH άνω του 5.5-6. Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού προσώπου περιέχουν PH περίπου 7, είναι, δηλαδή, αλκαλικά προκειμένου να μην μας δημιουργούν αίσθηση τραβήγματος, κνησμό κλπ. Ωστόσο, αυτό το PH στην πραγματικότητα διαταράσσει την φυσική ισσοροπία του δέρματος σε συνδυασμό με το νερό βρύσης το οποίο είναι επίσης αλκαλικό. Εδώ, λοιπόν, έρχεται το ανθρακούχο νερό του οποίου το PH είναι όξινο και το οποίο σε συνδυασμό με ένα αλκαλικό καθαριστικό προσώπου (τα περισσότερα της αγοράς είναι τέτοια, εκτός από αυτά που προορίζονται για λιπαρές επιδερμίδες) αποτελεί το ιδανικό combo. Ο λόγος; Απλά μαθηματικά: προσφέρει στην επιδερμίδα ένα μέσο όρο περίπου 5.5. Και κάτι τελευταίο: το ανθρακούχο νερό είναι αγγειοδιασταλτικό πράγμα που βελτιώνει την παροχή του αίματος και οδηγεί σε πιο φωτεινή και ροζ επιδερμίδα.

Θα το δοκιμάσεις;

 

Read More

And More