Κάηκες από τον ήλιο; Όλα όσα πρέπει να κάνεις για να ανακουφίσεις το δέρμα σου

Το καλοκαίρι, τυπικά, βρίσκεται μερικές μόνο μέρες μακριά κι εσύ έχεις ήδη προγραμματίσει μια μικρή απόδραση το weekend που έρχεται σε κάποιο κοντινό νησί ή την αγαπημένη σου παραλία. Για την αντηλιακή προστασία σου έχω αποκαλύψει τα πάντα και πιστεύω πως ακολουθείς τις συμβουλές μου. Υπάρχει όμως πάντα η περίπτωση να καείς από τον ήλιο, ειδικά στο πρώτο μπάνιο. Αν δεν κατάφερες να το αποφύγεις επιβάλλεται να φροντίσεις το δέρμα σου με προσοχή ώστε να το ανακουφίσεις αλλά να αποφύγεις τις χειρότερες επιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα η μόλυνση. Κι αν δεν είσαι σίγουρη για τους λόγους που συνέβη αρκεί να δεις στη συνέχεια τα πάντα. 

Γιατί καίγεσαι και τι πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις το έγκαυμα

  • Συνήθως συμβαίνει επειδή χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας νομίζοντας πως θα μαυρίσεις ευκολότερα ενώ εκείνο που πετυχαίνεις είναι απλά να καείς. 
  • Δεν απλώνεις κρέμα σε σημεία όπως τα γόνατα, οι κλειδώσεις, το επάνω μέρος του πέλματος, οι μασχάλες και οι ώμοι. Είναι εκείνα που παρουσιάζουν πρώτα τον ανεπιθύμητο ερεθισμό, κοκκινίλα ή έγκαυμα. 
  • Δεν ανανεώνεις το αντηλιακό σου ενώ βρίσκεσαι στην παραλία. 
  • Αποφεύγεις το καπέλο και την ομπρέλα. 
  • Καλό είναι τις πρώτες φορές που βρίσκεσαι στην παραλία να φοράς ένα t shirt κατά προτίμηση λευκό. 
  • Εκτός από το αντηλιακό προσώπου και σώματος το στικ για τα χείλη, τη μύτη και την περιοχή γύρω από τα μάτια είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο.
  • Φοράς την αντηλιακή σου πριν φύγεις από το σπίτι. Και την ανανεώνεις αμέσως μόλις βγεις από τη θάλασσα, μετά την πρώτη βουτιά και αφού σκουπίσεις καλά σώμα και πρόσωπο. 

Αν παρ΄όλα αυτά δεν το απέφυγες, δες τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να ανακουφίσεις το δέρμα σου 

Αρχικά θα πρέπει να σου υπενθυμίσω πως δεν αντιλαμβάνεσαι αμέσως την αίσθηση του “καψίματος” ή την κοκκινίλα. Περνά αρκετή ώρα. Όταν συμβεί είναι ενοχλητικό και κάποιες φορές επίπονο.

  • Κάνεις ντους με δροσερό νερό. Όχι με χλιαρό και ποτέ με πολύ ζεστό. 
  • Χρησιμοποιείς αφρόλουτρο χωρίς άρωμα και ακόμη καλύτερα μια πολύ ελαφριά σύνθεση κατάλληλη για ευαίσθητα δέρματα. 
  • Αφήνεις στην άκρη το σφουγγάρι ή τη λούφα και απλώνεις το προϊόν με τα χέρια, απαλά και με κυκλικές κινήσεις. 
  • Η απολέπιση είναι αυστηρά απαγορευτική. 
  • Μια πλούσια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το ντους είναι απαραίτητη. 

Αν η κοκκινίλα είναι έντονη και έχουν ήδη εμφανιστεί στο δέρμα φουσκάλες ή ξεφλούδισμα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην επέμβεις που σημαίνει πως δεν το πειράζεις. Σύμφωνα με τους δερματολόγους υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Αποφεύγεις τα στενά ρούχα και επισκέπτεσαι άμεσα το γιατρό σου. 

Ενυδάτωση: Το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα, ακόμη και ελαφρύ, χάνει τη φυσική του υγρασία. Για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση γρηγορότερα, Εκτός από την ενυδατική κρέμα που πρέπει να απλώνεις συχνά μέσα στην ημέρα, είναι απαραίτητο να πίνεις πολύ νερό, να καταναλώνεις φρούτα όπως το καρπούζι και λαχανικά όπως το αγγούρι. 

Αποφεύγεις την έκθεση ήλιο

Αν είχες σκοπό να βρεθείς τις επόμενες μέρες στην παραλία πρέπει να σου πω ότι δεν είναι καλή ιδέα. Το δέρμα σου είναι ήδη ταλαιπωρημένο και δεν μπορείς να το εκθέσεις στον ήλιο ακόμη κι αν είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Κι αν πιστεύεις ότι η κοκκινίλα στη συνέχεια θα γίνει μαύρισμα πρέπει να σου υπενθυμίσω πως έχει ήδη προκληθεί ζημιά και καλό είναι να προστατευθείς για να μην γίνει ανεπανόρθωτη. Μερικές μέρες αποχής από τον ήλιο είναι σωτήριες για την υγεία της επιδερμίδας σου. Ακολουθείς τους κανόνες, περιμένεις να επανέλθει το δέρμα σου στην αρχική του κατάσταση και το προστατεύεις σχολαστικά από εδώ και στο εξής. Είναι τόσο απλό. 

 

 

 

 

 

Read More

And More