Κιρκαδικός ρυθμός: Γιατί είναι το μυστικό για τέλεια όψη της επιδερμίδας

Αρχικά και πριν σου αποκαλύψω πώς επιδρά ο κιρκαδικός ρυθμός στην κατάσταση του δέρματος, πρέπει να σου εξηγήσω τι ακριβώς είναι. Ο κιρκαδικός ρυθμός  είναι μία βιολογική διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται και ως “βιολογικό ρολόι”. Επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα το ηλιακό φως και η αλλαγή της θερμοκρασίας. 

Στον ανθρώπινο οργανισμό ο κιρκαδικός ρυθμός ορίζεται ως ο ημερήσιος κύκλος που επηρεάζει μία σειρά από βιοχημικούς δείκτες, οι οποίοι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας και κατά συνέπεια του δέρματος. 

Ο κυριότερος βιοχημικός δείκτης που σχετίζεται άμεσα με τον κιρκάδιο ρυθμό στον οργανισμό είναι η μελατονίνη που είναι γνωστή και ως “ορμόνη του σκότους”. Η μελατονίνη εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι εκείνη που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας την αϋπνία ή ενισχύοντας την υπνηλία. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η μελατονίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση που σημαίνει ότι ευθύνεται για την όψη του δέρματος. 

Πως ακριβώς συνδέονται ο κιρκαδικός ρυθμός του οργανισμού με την επιδερμίδα 

Κάθε κύτταρο της επιδερμίδας διαθέτει το δικό του βιολογικό ρολόι, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας ρυθμίζεται από μια ομάδα γονιδίων που που προσταεύουν τον δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις έτσι ώστε τη νύχτα και κατά τη διάρκεια του ύπνου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η κυτταρική ανανέωση. Σύμφωνα όμως με τη χρονοβιολογία οι κιρκαδικοί ρυθμοί αποσυντονίζονται κάθε φορά που διαταράσσεται ο ύπνος με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η ανανέωση των κυττάρων και να σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. 

Τι πρέπει να κάνεις 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατάλληλη ώρα να πέσεις για ύπνο είναι στις 9 το βράδυ. Είναι η στιγμή που η μελατονίνη λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό και παράλληλα η πλέον κατάλληλη για να ακολουθήσεις την βραδινή ρουτίνα περιποίησης μιας και το δέρμα είναι έτοιμο να δεχτεί με αποτελεσματικότητα τα δραστικά συστατικά των προϊόντων. Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις, λοιπόν να πέσεις για ύπνο τόσο νωρίς, φρόντισε από εδώ και στο εξής να κλείνεις ραντεβού με την ανανέωση. 

Photos: iStock

Read More

And More