Site icon TLIFE

Περιποίηση: 5 συμβουλές για να επανορθώσεις το δερματικό φραγμό πριν έρθει το καλοκαίρι

Αρχικά και πριν σου αποκαλύψω τα 6 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να προστατεύσεις και να θωρακίσεις την επιδερμίδα σου πριν έρθει το καλοκαίρι θα πρέπει να σου υπενθυμίσω τι ακριβώς είναι ο δερματικός φραγμός και για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνει υγιής και προστατευμένος. 

Η επιδερμίδα αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά στρώματα: Τα κερατινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται πιο πάνω απ’ όλα και είναι εμφανή με γυμνό μάτι, την κεράτινη στοιβάδα, τον φραγμό και το χόριο. Αν κοιτάξεις προσεχτικά το χέρι σου θα δεις ότι στην επιφάνεια του σχηματίζονται μικρά τετράγωνα λόγω της ξηρότητας, αυτά είναι τα κερατινοκύτταρα. Κάτω από την κεράτινη στοιβάδα υπάρχει ο φραγμός της επιδερμίδας μας ο οποίος επιβαρύνεται τόσο από τα προϊόντα καθαρισμού ή απολέπισης που χρησιμοποιείς συνήθως με AHA ή BHA στη σύνθεση τους όσο και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο φραγμός αποτελείται από λιπίδια όπως γλυκερίνη, ελεύθερα λιπαρά οξέα, κεραμίδια και νερό. Μοιάζει με ένα ένα αόρατο τζελ που δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα. Ο φραγμός παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας γιατί βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, να ελέγχει την προστασία του, ενώ ρυθμίζει και συγκρατεί την υγρασία. 

Πως καταλαβαίνεις ότι ο δερματικός φραγμός έχει υποστεί φθορά

  • Νοιώθεις έντονη ξηρότητα και τράβηγμα ακόμη και όταν φοράς την ενυδατική σου κρέμα. 
  • Μετά την απολέπιση εμφανίζονται ερεθισμοί και κοκκινίλες ή ακόμη και έκζεμα.
  • Ατέλειες όπως σπυράκια σε ταλαιπωρούν ειδικά όταν κάνει κρύο ή πολύ ζέστη. 
  • Η υφή της επιδερμίδας είναι άγρια.

Τα 5 απαραίτητα βήματα-συμβουλές 

Βήμα 1ο: Απλοποίηση της ρουτίνας περιποίησης 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εντοπίσεις τυχόν συστατικά που σου δημιουργούν ξηρότητα και ερεθισμό ειδικά στις φόρμουλες καθαρισμού. Προτιμάς προϊόντα με ελαφριά σύνθεση σε μορφή γαλακτώματος και χωρίς άρωμα. Στη συνέχεια αφαιρείς από τη ρουτίνα σου τα ρετινοειδή και τα οξέα. Μην αλλάζεις συχνά προϊόντα περιποίησης μιας και χρειάζονται το χρόνο τους για να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά. Καθαρισμός, ενυδάτωση και προστασία από τον ήλιο είναι όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι. 

Βήμα 2ο: Αποκατάσταση και Επανόρθωση

Οι ενυδατικές κρέμες με ceramides και υαλουρονικό οξύ είναι ότι καλύτερο μιας και χαρίζουν και συγκρατούν την απαραίτητη υγρασία. Η νιασιναμίδη και τα λιπαρά οξέα είναι δύο εξίσου αποτελεσματικά συστατικά που βοηθούν στη βελτίωση της ξηρότητας και στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού. Κι αν ταλαιπωρείσαι από φλεγμονές θα πρέπει να απευθυνθείς σε δερματολόγο ή facialist προκειμένου να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία όπως είναι για παράδειγμα οι μάσκες LED. 

Βήμα 3ο: Δείξε τρυφερότητα 

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά εκτός από την ανανέωση της καθημερινής σου ρουτίνας είναι σημαντικό να αποφύγεις οτιδήποτε τραυματίζει το φραγμό όπως είναι για παράδειγμα οι πετσέτες με τραχιά υφή αλλά και τα ειδικά πανάκια απολέπισης.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του νερού το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό ώστε να αποφύγεις τους ερεθισμούς. 

Βήμα 4ο: Προσοχή στα ενεργά συστατικά 

Ακόμη κι αν δεν ταλαιπωρείσαι από συχνούς ερεθισμούς καλό είναι να προσέξεις τη χρήση των ενεργών συστατικών και να τα εντάξεις σταδιακά στη ρουτίνα σου που σημαίνει ότι επαναφέρεις ένα τη φορά. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινοειδή για μερικές εβδομάδες πριν προσθέσεις και πάλι τη βιταμίνη C ή το αγαπημένο σου απολεπιστικό. Αν πάλι η ξηρότητα παραμένει επιλέγεις πιο ήπια δραστικά συστατικά. Αντικαθιστάς τη ρετινόλη με μια ρετιναλδεΰδη και όσον αφορά στα οξέα προτιμάς τα PHA. Παράλληλα επιλέγεις αντηλιακή σε ρευστή μορφή ή έλαιο αντί για κρέμα που θέλει σχολαστική εφαρμογή και blending. 

Βήμα 5ο: Αποτρέπεις την περαιτέρω φθορά 

Όπως όλα στη ζωή, έτσι και ένας υγιής δερματικός φραγμός έχει να κάνει με το μέτρο και την ισορροπία. Προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς που το έχουν προκαλέσει στο παρελθόν και μην κόβετε και αλλάζετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάθε εβδομάδα, ειδικά αν αγαπάς να δοκιμάζεις κάθε νέο δραστικό συστατικό. Με αυτό τον τρόπο ζητάς από το δέρμα σου να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή και να προσαρμοστεί, κάτι που δεν είναι εφικτό σε μικρά χρονικά διαστήματα. Η προστασία είναι το κλειδί, επομένως χρησιμοποιείς πάντα ορό και ενυδατική κρέμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντηλιακή κρέμα με SPF ευρέως φάσματος
κάθε πρωί ώστε να προστατεύσεις το φραγμό από την υπεριώδη ακτινοβολία, τους ρύπους και άλλους περιβαλλοντικούς επιβλαβείς παράγοντες. Και μην ξεχνάς ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός μιας και τότε είναι που κορυφώνονται οι φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης και αναδόμησης του δέρματος και, χωρίς αυτό, το δέρμα μπορεί να υποφέρει.

Photos: iStock

© 2024 tlife.gr